Onko alkoholipolitiikkamme ostettavissa? (Osa 2)

  • Mikko Salasuo

Sosiaali- ja terveysministeriön alkoholimainonnan rajoituksia pohtinut työryhmän päätyi siis nollaratkaisuun: markkinaliberalismi otti niskalenkin sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Kuinka se on ministeriössä mahdollista? Ei mitenkään!

Kurkistus työryhmän muistioon vetää mietteliääksi:

Työryhmä katsoo, että: (…) ”Uusien mainontarajoitusten vaikutuksia lasten ja nuorten alkoholin käyttöön ja sen aloittamisikään ei voida kuitenkaan luotettavasti arvioida.”

Työryhmä katsoo, että: ”Mainonta lisää jossain määrin lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä ja alentaa alkoholin käytön aloitusikää” (...).

Työryhmä katsoo, että: ”Alkoholihaittoja tulee vähentää. Erityisten tärkeää on vähentää lasten ja nuorten alkoholin käyttöä ja myöhentää alkoholin käytön aloitusikää (…).

Sama suomennettuna: Koska ei voida varmasti sanoa, väheneekö lasten ja nuorten alkoholinkulutus mainontaa rajoittamalla yhden, kaksi, kolme vai viisi prosenttia, niin ei tehdä mitään. Samalla tosin todetaan että mainonta lisää lasten nuorten alkoholin käyttöä ja alentaa aloitusikää. Ja pisteenä i:n päälle korostetaan lasten ja nuorten alkoholin käytön vähentämistä ja aloitusiän alentamista.

Tiedetään että mainonta vaikuttaa, mutta koska ei voida sanoa kuinka paljon, jätetään rajoitukset tekemättä! Tämä on sosiaali- ja terveyspolitiikkaa ehdottomasti parhaimmillaan. Voikin kysyä onko missään rajoituksissa yleensä mitään järkeä, sillä niiden vaikutusten luotettava ennakointi on aina mahdotonta. Mutta johan nyt on kumma, että lasten ja nuorten osalta päädytään nollaratkaisuun.

Kutsukaa minua holhouksen kannattajaksi jos haluatte, mutta ei tässä hommassa ole mitään tolkkua. Sosiaali- ja terveysministerin nimeämä työryhmä päätyy tällaiseen ratkaisuun. Samalla panikoidaan toisaalla lasten ja nuorten pahoinvoinnista ja ongelmien kasaantumisesta. Politiikan tekemisen olleessa tällä tasolla, näkee sokeakin räikeän kaksinaismoralismin. Hyräilenkin tätä kirjoittaessani: Hey Paula Risikko Won’t You Come Out Tonight! http://www.youtube.com/watch?v=avwJPNmCDh0

Työryhmän muistio: http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=39502&name=DLFE-11709.pdf

Kirjoitettaessa soi Steve Earle - Condi Condi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi