Päihteiden sukupolvet

  • Mikko Salasuo

Skrollasin aikani kuluksi raitiovaunussa mielikuvakirjastoani - tutkimusten, populaarikulttuurin ja kaunokirjallisuuden täyttämää. Ajastusleikki kulki siten, että kävin mielessäni läpi vuosikymmeniä ja katsastin mikä päihde hypähtää ensimmäiseksi mieleen. Huomasin huvituksekseni, että viimeinen 60 vuotta stimuloivat ainakin omat jäljellä olevat aivosoluni tuottamaan kirjavan kavalkadin.

1950-luku tuli laakista: morfiini. Sota-aikana ja sen jälkeen heroiinia kipuihin saaneita miehiä jäi koukkuun satoja. Osa 1950-luvun niin kutsutuista "klassista narkomaaneista" käytti aineita myös sodan jättämien henkisten haavojen hoitoon.

1960-luvun päällä leijuu paksu ganjan tuoksu. Hasis löysi tiensä Suomeen 1960-luvun puolivälissä ja oli ajan hengen ilmentymä. Tuli hipit - Rock, rauha ja rakkaus!

1970-luku kuuluu keskioluelle. Keppana lyötiin lähikauppojen hyllyihin jo 1960-luvun lopussa, mutta sen voittokulku 1970-luvun puolella oli kiistaton. Ei korvannut kepu kirkkaita, kuten oli toivottu lakimuutosta suunnitellessa, vaan rysähti suoraan kirkkaiden päälle ja alkoholinkulutus teki aimo hyppäyksen. Nuorisokin intoutui juopottelemaan ihan uuteen malliin.

1980-luku oli drinkkien, snobien ja yökerhojen vuosikymmen. Erilaisia sateenvarjoin ja muine härvelein koristeltuja drinkkejä juotiin nousukauden huumassa kuin viimeistä päivää. Olivat nuo neonväreihin sonnustautuneet laskettelijat rinneravintoloissaan!

1990-luku oli ekstaasin vuosikymmen. Tekno piiskasi tahtia ja tanssilattiat pursuivat villisti joraavasta joukosta. Vaikka ilmiö oli meillä suhteellisen pieni, puhutti se sitäkin enemmän - ja oli tietysti hip.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen olikin sitten lääketeollisuuden juhlaa. Masennuslääkkeistä tuli satojen tuhansien aamukahvin lisuke. Vuonna 2009 arvioitiin yli 400 000 suomalaisen käyttävän masennuslääkkeitä. Vou.

Eletään vuotta 2012 ja vielä ei paljoa voi ennakoida. Hampun tuoksu sävyttää ainakin vuosikymmenen alkua. Kotikasvatus on kovasti "in".

Mikä sitten lopulta tulee olemaan tämän vuosikymmenen päätuote?

Kirjoitettaessa soi Keith Urban - Days go by

11 kommenttia

Anonyymi

9.3.2012 17:09

Hehheh. Kirjoitus muistutti vanhempieni neonhaalareista, näköjään olivat muodikkaita,vaikka lapsena epäilinkin asiaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 09:04

Ehkä se on jokin sellainen uusi cocktail, joka tepsii myös yleiseen vitutukseen. Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin tekemän laajan seurantatutkimuksen mukaan vitutus tai kauniimmin sanottuna yleinen negatiivinen elämänasenne lyhentää elinikää jopa useilla vuosilla.

Tuo on mielenkiintoinen asia. Saman oli todennut psykologian professori Liisa-Keltikangas Järvinen kirjassaan Tunne itsesi suomalainen. Hänen mukaansa suomalaiset ovat niin vihamielistä kansaa, että sillä on (ilmeisesti tutkitusti) yhteys ennen aikaisiin sydänkuolemiin, äkillisiin sydäninarkteihin.

Ehkä syyt vihamieliseen tai negatiiviseen asenteeseen tai käyttäytymiseen "periytyvät" edellisen tai edellisten sukupolvien
taholta.

Ehkä tuota yleistä vitutustakin usein hoidetaan juuri erilaisilla päihteillä, joko alkoholilla tai huumeilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 13:53

Ei Suomessa ole käytetty kokaiinia ikinä kuin pienissä(rikkaissa) piireissä. Ei varsinkaan 80-luvulla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 16:25

Vuoden 2012 huume on terveysfasismi. Ehkä sen tuottama endorfiini?

Meidän suomalaisten on epäviihdyttävä elämässämme. Nautinto on syntiä. Se ei paranna tehokkuuttaa eikä edistä lihaskasvua. Palliatiivinen hoito on maassamme juuri kansalaistensa näköistä. Sirkka Hämäläisenkin kädessä paskasangon ripa katkesi kun hän totesi haluavansa vanhana mieluummin lääkettä jolla on positiivisia sivuvaikutuksia.

Maamme on sairas. Ne, jotka eivät nauti kärsimyksestä on eristettävä ja suljettava yhteiskunnasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 16:32

Mikä sitten lopulta tulee olemaan tämän vuosikymmenen päätuote?

Paskassa on tulevaisuus. Vuosikymmenen päätuote on ihmispaskaa.

Toivoisin toki, että Salasuo olisi oikeassa hampun suhteen, mutta hamppua merkittävämpi asia on se, miten me yhteiskunnassa suhtaudumme hamputtelijoihin. Se on paskaa.

Vaikka hamppu olisi yksilölle positiivinen asia, niin yhteiskunnallisesti tarkastellen se on viisi laukausta päähän. Hamppu sairastuttaa ympäriltään ne jotka eivät sitä käytä.

http://www.youtube.com/watch?v=CRh-Q0vq3nU
"Viranomaiset ovat saaneet uudet toimintaohjeet
iskujen ehkäisemiseksi
Uusien ohjesääntöjen mukaan, poliisin on määrä pysäyttää epäilyttävän henkilön pakeneminen
päähän tähdättävillä laukauksilla
Taustalla ovat komission ehdotukset, laatia toimittajille ohjesääntöjä siitä
kuinka terrorismista tulee uutisoida."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 20:25

"Ehkä tuota yleistä vitutustakin usein hoidetaan juuri erilaisilla päihteillä, joko alkoholilla tai huumeilla."
Tämä on hyvin keskeinen yhteys vitutuksen ja lyhenevän elämän välillä. Negatiivisuus ja vitutus taas ovat usein seurausta köyhyydestä, syrjäytymisestä ja huonoista olosuhteista. Kun menee huonosti, tuntuu huonolta. Kun oloa yrittää itsehoitaa päihteillä, usein menee vielä huonommin. Tutkimukset kertovat, että asenteeltaan positiiviset ihmiset eivät parane taudeista yhtään nopeammin kuin negatiiviset.

Kyllähän pieni ryyppy voi piristää. Toisaalta totta on sekin, että stressi kohottaa verenpainetta, mikä pitkäkestoisena lisää sydän- ja verenkiertoelinten häiriöitä, jotka seurauksineen lyhentävät elinaikaa. Kannattaa siis rentoutua sekä levätä tarpeeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.3.2012 22:47

Kyllä. Tämän vuosikymmenen päätuote tulee olemaan ihminen, jonka ihannekuva on enenevissä määrin das Übermensch.

Elämästä nauttimiseen on olemassa kriteerit ja kaikenlainen siitä poikkeava nautiskeluhan on tietenkin paheksuttavaa. Epäterve tai tehoton ajattelu on paheksuttavaa. Itsensä kunnioittaminen luokitellaan syrjäytyneisyydeksi tai vähintäänkin narsistiseksi persoonallisuushäiriöksi, jota vastaan mieltä on lääkittävä. Kärsimys ja vaatimattomuus ovat hyveitä. Mielipiteitään ei kannata sanoa. :)

Ihminen, jonka nautinnot, kärsimykset tai arvot eivät ole sovitettavissa tavanomaiseen, on automaattisesti olematon. Sillä, millainen jalanjälki sinusta jää tai kuinka tyytyväinen olet omiin ratkaisuihisi, ei ole mitään väliä - kunhan teet suurin piirtein sen mitä sinulta odotetaan, tai ainakin aktiivisesti olet tekevinäsi. Sillä, mihin elämäsi kulutat ei ole mitään väliä, kunhan kannat kortesi johonkin kekoon.

Jos kuuluu vähemmistöön on uhka. Jos ei kuulu yhtään mihinkään on vain pelottava (ja pelottavat asiat kannattaa sulkea mielestään). Jos ei halua kuulua mihinkään, on huomattavan paheksuttavuutensa lisäksi harvinaisen epädemokraattinen. Kannattaa siis käydä piirtelemässä vaikka huvikseen rauhanmerkkejä ja huulipunasydämiä äänestyskopeissa paperilappuihin.

"Omavainen" tai "(kaupunkikeskittymistä) riippumaton" ovat termejä, jotka yhteiskunnallisen absurdiutensa lisäksi ovat myös sosiaalisesti mahdottomia. Jos ei ota lainaa, on roisto tai luuseri, jos matkustaa lentokoneella tai ajaa (amerikkalaisella) autolla, on paskiainen.
Vapaus ylipäätään ei kannata, koska kannattaa sitoutua, ja asioida nöyränä alkossa ja bensa-asemilla. Kannattaa myös yrittää olla päätymättä ulkomaalaiseksi.

Osaatko muuten Mikko sanoa, miksi tää meidän suomalainen koulusysteemi pärjää tilastoissa niinkuin pärjää? Monenlaisia kouluja ja myös muutamissa suomalaisissa kouluissa käytyäni en edelleenkään pysty uskottelemaan itselleni, että systeemimme olisi muka niiiin ihmeellinen.. ?

Sen verran kannattaa kai uskoa, että Suomessa koulunkäynti kannattaa.

http://www.youtube.com/watch?v=K9H98SY0OoE&feature=related

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2012 06:35

Masennuslääkkeet eivät ole päihteitä. Niillä ei ole huumaavaa vaikutusta. Masennuslääkkeiden rinnastaminen ekstaasiin tai alkoholiin on täysin virheellistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2012 12:16

Onhan se niin. Tarkoitin tuossa aiemmin muuten "omavaraista". Omavarainen, vapaa ja onnellinen löytyvät hihhulin mielikuvavarastosta, jossa vallitsevan kaaoksen takia sitä ei ole koskaan muutettu kirjastoksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2012 16:54

Bentsodiatsebiinit eli ns. rauhoittavat lääkkeet aiheuttavat riippuvuutta, mutta ne eivät ole masennuslääkkeitä.

Mä oon kans miettiny sitä useestikin, kun aina vedotaan niihin Pisa-tutkimuksiin, että miten loistava koulujärjestelmä Suomessa on. Että onko nyt todella niin hyvä, kun annetaan ymmärtää. On kai se sitten.

Rasismia osataan kyllä harjoittaa ihan omankin kantaväestön keskuudessa.. Ei siihen tarvitse olla edes ulkomaalainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2012 22:20

Tämän vuosikymmenen päätuote on mies kiinni liimattuna tietokoneeseensa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi