Paska ei valehtele

  • Mikko Salasuo

Viikolla usea lehti uutisoi Helsingin ja Turun jätevesistä mitatuista huumausainejäämistä. Jo vuonna 2006 saksalainen professori Fritz Sörgel kävi keräilemässä Helsingissä jätevesinäytteitä. Tuolloin jäppiselle naureskeltiin ja samoin koko metodille. Itsekin olin kovin epäilevä tämän "paskametodin" suhteen.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että viimeinen nauru jää "paskametodin" kehittäjille. Science of the Total Environment -journaalissa ilmestynyt artikkeli on vakuuttava. Se ei jätä varaa epäilyille, vaikka sosiaalitieteilijänä en ihan jokaista artikkelin detaljia ymmärräkään - tai näin lomalla jaksa niihin syvällisesti perehtyä. 19 Euroopan kaupunki oli mukana mittauksissa, joissa jätevesistä otettiin seitsemänä peräkkäisenä päivänä näytteitä. Näytteistä etsittiin Turun Sanomia lainaten "ihmisen virtsasta peräisin olevia biomarkkereita kokaiinin, amfetamiinin, ekstaasin, metamfetamiinin ja kannabiksen käytöstä". (Kaupungit: Antwerpen, Bryssel, Budweis, Barcelona, Castellon, Santiago, Valencia, Helsinki, Turku, Pariisi, Lontoo, Zagreb, Milano, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Oslo, Tukholma ja Umeå).

Kusimetodiksiko tätä pitäisi kai kutsua? No, viis veisaan näin hirmuhelteellä semanttisesta tarkkuudesta ja puhun paskasta.

Artikkelissa raportoidut tulokset vastaavat hyvin kyselytutkimuksin saatuja tuloksia. On toki kovin harmi, ettei Suomessa mitattu lainkaan kannabiksen esiintymistä, sillä selvästi yleisimpänä aineena sen määrät olisivat kiinnostaneet. Kannabiksen osalta mennään siis edelleen väestökyselyjen tulosten pohjalta.

Mukaan mahtui myös iso yllätys. Suomi kuuluu Ruotsin ohella niihin harvoihin maihin, joissa amfetamiini on yleisin ongelmakäyttäjien aine (noin 75% ongelmakäyttäjistä käyttää amfetamiinia). Tämä on toki tiedetty jo kauan. Sen sijaan se, että hallitseva aine onkin metamfetamiini, ei perinteinen amfetamiini, on iso yllätys. Milloin tällainen muutos tai siirtymä on tapahtunut, on ainakin itselleni arvoitus.

Selitys lienee seuraava: ongelmakäyttäjille "ei ole niin tarkkaa" kummasta yhdisteestä on kyse, kunhan vaikuttava aine on amfetamiini. On myös mahdollista, kuten poliisikin ehti jo tuloksia kommentoida, että Suomeen on päätynyt lähiaikoina poikkeuksellisen suuri erä metamfetamiinia - se on väliaikaisesti korvannut amfetamiinin. Menemättä tarkemmin yksityiskohtiin, on suunta negatiivinen - paskamainen - sillä metamfetamiini on pirullista tavaraa. Summa summarum, Suomi on ko. tutkimuksen tulosten perusteella metamfetamiinin ykkösmaa Euroopassa. Ei mikään ylevä meriitti.

Amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini sen sijaan ovat Suomessa pääosin viikonloppujen huvitus. Tämä on tiedetty tosiasia ja "paskametodi" vahvistaa sen. Verrattuna muihin tutkimuskaupunkeihin löytyi kolmea edellä mainittua Helsingistä ja Turusta erittäin vähän.

Kaikkiaan "paskametodi" vaikuttaa olevan tärkeä väline väestökyselyiden ja muiden sosiaalitieteellisten mittarien rinnalle: paska ei näet valehtele. Myös Euroopan huumevalvontakeskus EMCDDA panostaa tosissaan metodin kehittämiseen.

Itseni kaltaisille laadullisten menetelmien käyttäjille on (onneksi) edelleen käyttöä, sillä kakkaa ja pissaa ei voi haastatella - ainakaan toistaiseksi. Tässä on kuitenkin sellainen metodi, jonka kehitystä on syytä seurata vakavissaan. Tulevaisuudessa jätevesistä voi löytyä vastauksia useiden muidenkin alojen tutkimuksiin.

On tämä tieteen kehitys ihmeellistä!

(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969712008959).

Musiikkisuositus - venatkaa... hmm, todella vaikea, tiistaina on Stadikalla Bruce Springsteen & E-Street, jonka 3h 51min mittaisen, lähes yliluonnollisen, vedon näin juuri ihan hiljan Oslossa. Juu, siirrytäänpä paskasta timantteihin ja lyödään kunnolla pökköä pesään ;)

Kirjoitettaessa soi Springsteen - Born in the USA & BTR

7 kommenttia

Anonyymi

30.7.2012 21:57

En ole tutustunut tarkemmin kyseiseen paskametodiin, mutta oletan sinun olevan. Kysynkin: miten tuloksiin vaikuttaa mahdollinen lastin pönttöön pykääminen paniikissa (näin ainakin elokuvissa tehdään, kun poliisi kolkuttaa ovelle)? Voisi kuvitella (huom! täysin diletantin otaksuma), että kyseinen akti nostaa virtauksen pitoisuutta huomattavasti. Voiko siis olla niin, että muutama klosettiin tyrkätty isompi erä vääristäisi lopputulemaa? Vai onko tämä faktori ns. vakioitu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.7.2012 22:44

Kannabis pitäisi ehdottomasti laillistaa, kotikasvatus sallia ja laittaa verolle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

30.7.2012 23:30

Tuo kyssäri aineiden kaatamisesta pönttöön askarrutti myös itseäni. Jos nyt ymmärsin ja tulkitsin oikein, niin biomarkerit ovat noiden huumausaineiden aineenvaihduntatuotteita - siis etsittään pissan kautta elimistöstä ulos tulevia markereita. Näin siis pönttöön paniikissa kaadettu huumelasti ei tule näkyviin tuloksissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

31.7.2012 06:08

paska näyttää rehllisesti paskalta ja ei varmaankaan puhukkaan paskaa -hyvä homma -ihan ween sama...paskanjauhanta jatkunee enne ku maallinen mammona ja , naiset sun muut hyveet on poissa pelistä:DD

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.7.2012 12:26

Kyllä tässä helteessä näköjään yhden jos toisenkin pää alkaa pikku hiljaa pehmenemään :) Onneksi on syksy tulossa, pääsee taas
pikku hiljaa tiukasti asialinjalle..

Mut en mä sitä vielä oo tienny, kun mun yks sosiaalialan tuttu kertoi, että kusestakin on tullut kauppatavaraa. Seuloja varten kuulemma ostetaan puhtaita kusinäytteitä, joita sitten voidaan käyttää seulanäytteinä. Itse voidaan jatkaa ihan normaaliin tapaan käyttämistä, mutta seulat ovat joka tapauksessa puhtaat. Ihan helvetin kätevää..
Ihmisen mielikuvituksella ja luovuudella ei kyllä näytä olevan mitään rajoja.

Joo, kiitos ei enää yhtään Springsteeniä kehiin. Lauantaina 4.8. on
Circus-ravintolassa Happoradion viimeinen keikka ennen niiden keikka-
taukoa. Se kuvataan monella kameralla ja soittavat kuulemma TOSI pitkään. (Niiden kotisivuilla kerrotaan näin). Sinne on lippu jo valmiina.
Pitää nyt käydä, kun vielä jaksaa/huvittaa ennen töiden alkua :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.8.2012 00:12

Ainakin kannabiksen kohdalla kyse on aineenvaihduntatuotteen mittaamisesta. Saman, mitä poliisi mittaa liikenteessä.

Hei, pitäisikö alkometrikin vaihtaa asetyyli-KoA ja asetoni mittareihin. Saataisiin liikenteessä kiinni niitä, jotka olivat jokin aikaa sitten kännissä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.8.2012 15:52

Jos lukee tuon linkitetyn artikkelin, niin siinä parissakin kohtaan mainitaan että tulokset eivät välttämättä kerro käytöstä. Esim. Utrecht ja MDMA: siinä korkean tuloksen epäiltiin tulleen siitä, että poliisi oli vastikään iskenyt labraan ja aineita on kaadetu viemäriin.

Sitä artikkeli ei kerro miksi näin, mutta oletettaisin, että osa aineista hajoaa vedessä itsestään aineenvaihduntatuotteiksi tai sitten ulosteperäiset bakteerit pilkkovat niitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi