Rikos ja rangaistus

  • Aapo Puskala
Rosmo
Rosmo

Kasper on terve, lapseton, kirkkoon kuulumaton helsinkiläinen mies. Hän tienaa kuukaudessa 4000 euroa. Hänen veroprosenttinsa on 27,5% eli hän maksaa tuloveroa 1100 euroa kuukaudessa.

Jesper on Kasperin kaksoisveli. Hän on samanlainen, tekee samaa työtä, samalla palkalla, mutta vain yhden viikon kuukaudessa. Hän tienaa 1000 euroa kuukaudessa veroprosentilla 7,5%, eli hän maksaa tuloveroa 75 euroa kuukaudessa.

Jesperillä on kolme viikkoa vapaata kuukaudessa. Hän ottaa kuppia ja joutuu usein tappeluihin ja jää usein poliisille kiinni pahoinpitelyistä. Lievästä pahoinpitelystä tuomitaan Suomessa keskimäärin 15 päiväsakkoa. Jesperille 15 päiväsakon rangaistus tarkoittaa 167,50 euroa.

Kasper tekee kolme viikkoa Jesperiä enemmän töitä kuukausittain ja joutuu maksamaan siitä ilosta 1025 euroa enemmän kuin Jesper. Hänen rangaistuksensa kolmen viikon työnteosta on siis 1025 euroa, joka peritään tuloveron muodossa. Jesper voi kolmen viikon vapaa-aikanaan pahoinpidellä kaksi ihmistä viikossa ja häntä silti rangaistaan vähemmän kuin Kasperia. Toisin sanoen, keskituloisen kahden päivän palkkatyö on yhtä vakava rikos kuin lievä pahoinpitely.

Ei ihme, ettei työnteolla rikastu. Eihän rikos kannata.

1 kommentti

Anonyymi

4.11.2009 15:17

Onhan tuossakin logiikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi