Rukouksen voima

  • Aapo Puskala

Rukouksilla ei ole koskaan havaittu mitään yksilön itsensä ulkopuolelle ulottuvia vaikutuksia. Tämä ei ole mikään yllätys. Vaikka uskoisitkin rukouksen voimaan, haluaisitko, että putkiremonttia tekemään tehnyt putkimies mielummin asentaisia putkia vai rukoilisi, että ne asentuisivat?

Kristillinen Templeton-säätiö tutki rukouksen tehoa. Siinä joukko ihmisiä rukoili potilaiden puolesta, joille oli tehty ohitusleikkaus. Kun kohde ei tiennyt rukoilusta, ei rukouksilla ollut mitään vaikutusta leikkauksen jälkeen mahdollisesti esiintyviin komplikaatioihin. Niitä oli aivan yhtä paljon, rukoiltiin potilaan puolesta tai ei. Mutta kun kohde tiesi rukoilusta, oli komplikaatioita enemmän. Tutkijat selittivät tämän paineilla lisääntyneistä odotuksista, eli "suorituspelolla". Jos siis aiot rukoilla jonkun paranemisen puolesta, siitä vaan, mutta älä ainakaan kerro rukoilustasi kohteelle.

Rukouksen tehoa on tutkittu monessa muussakin tutkimuksessa. Tulokset ovat yhdenmukaisia: rukouksen vaikutukset ovat puhtaasti psykologisia. Rukouksella on vaikutuksia vain, kun kohde tietää siitä. Mutta ne voivat silti olla hyödyllisiä.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin rukoilun vaikutuksia rukoilijalle itselleen. Niitä oli paljon. Rukous antoi ihmiselle tunteen, että joku kuuntelee häntä. Rukoillessa uhreiksi joutuneet kokivat, että jumala näkee heidät sellaisena kuin he ovat, ja usein tämä käsitys oli positiivinen. Näin rukoilu auttoi heitä näkemään itsensä paremmassa valossa ja näin voivat paremmin. Joskus rukouksilla on samanlainen vaikutus kuin keskustelulla läheisen kanssa. Jos tässä keskustelussa toisen rooli on lähinnä kuunnella, toimii rukous melkein samalla tavoin. Rukoilu voi olla myös hyvää sijaistoimintaa. Se voi viedä ajatukset pois ikävästä tilanteesta tai ikävästä asiasta ja näin auttaa keskittymään johonkin muuhun.

Aina ei rukouksen vaikutus ollut hyvä edes rukoilijalle itselleen. Jotkut antoivat rukouksen avulla anteeksi väkivaltaiselle puolisolleen, vaikka parempi olisi ollut lähteä suhteesta.

Jumala ei selvästikään vaivaudu tekemään mitään rukoillun ihmisen puolesta, jos tämä ihminen ei itse rukoile tai tiedä hänen puolestaan rukoillun. Jumalalla ei ole mitään tekemistä rukoilun kanssa.

18 kommenttia

Anonyymi

2.1.2011 12:28

Oletpa suppeasti perehtynyt aiheeseesi. Tulokset ovat kaikkea muuta kuin yhdenmukaiset. Syvenny aiheeseen tarkemmin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.1.2011 12:30

Onnellisuustutkimusten mukaan uskonnolliset ihmiset ovat onnellisempia kuin uskonnottomat. Itsekin katselen ateistikavereideni jatkuvaa ramppausta psykiatreilla ja psyykelääkkeiden napostelua. Avioliitot eivät toimi, kun ei ole selkeitä arvoja. Jotkut notkuvat bi- ja homosuhteissa muiden yhtä epätasapainoisten kanssa.

Meikäläiselle ei ole psykiatrisilla hoidoilla tarvetta. Juttelen asiat yläkertaan päin selviksi ja tapaan pappia tarvittaessa hengellisen keskustelun merkeissä. Avioliitto, jossa molemmilla on hengelliset arvot, toimii kuin unelma. Lisäksi kirkon piiristä saa muutenkin paljon kivoja kavereita!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

2.1.2011 20:19

Ensimmäinen anonyymi varmaankin sitten antaa viitteen hyvin tehdystä tutkimuksesta, jossa rukouksella on todettu vaikutuksia rukoilijan itsensä ulkopuolella. Olen etsinyt, mutta ei ole löytynyt.

Jos löydät, se on erittäin mullistava löytö. Se kun pistää uusiksi paljon siitä, mitä tiedämme fysiikasta, kemiasta, biologiasta jne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.1.2011 20:49

Juuri valmistui suuri brittitutkimus, jonka mukaan uskovaisuus ei lisää ihmisen onnellisuutta. Onnea lisäävät hyvät ihmissuhteet, tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä ja hyvä terveys. Onnellisuus ei lisäänny rikastumisesta - sen jälkeen kun riittävä elanto on saavutettu.

Tunnen paljon onnettomia uskovaisia, he ovat pelokkaita ja ahdistuneita, joten tuollainen tunnen psykiatrilla ramppaavan ateistin, siis kaikki ateistit ovat onnettomia -johtopäätös on päätön.

Millä perusteella väität, että uskonnottomilla ei ole arvoja? Tutkimusten mukaan uskonnottomat ovat vähemmän pelokkaita ja paremmin perillä asioista kuin uskovaiset. Uskonnottomat tuntevat jopa uskonasiat paremmin kuin uskovaiset, jotka peloissaan vaan työntävät pään pensaaseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.1.2011 22:10

Just katsoin Pirkko Jalovaaran ohjelmaa, missä kertoi entinen jkn ministeriön ylijohtaja uskoontulostaan ja ihmeparanemisestaan. Kuolemantuomion edessä mies antoi elämänsä täysin Jeesukselle, ja lähetti Jumalalle anomuksen paranemisesta, Jeesuksen allekirjoituksella. Ja hän parani. Kuten niin lukemattomat muutkin.
Kuten Jeesus sanoi syntiselle sairaalle, sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi, mutta myös, ota vuoteesi ja käy, koska ihmisten silmin jälkimmäinen on vaikeampi asia. Ei sekään ole Jumalalle vaikeaa.
Te rukouksen voiman kieltäjät nähtävästi etsitte ihan väärästä paikasta niitä todisteita. Ja ennenkaikkea, kokeilkaa itse. Te etsitte, ja te löydätte, kun te etsitte KAIKESTA SYDÄMESTÄNNE!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.1.2011 22:22

Fyysinen terveys ei ole tärkeintä, vaan syntien anteeksisaaminen, mutta todistukseksi Jumalan voimasta, rukouksen kautta esim lukemattomat ihmiset paranevat sairauksistaan, esim terminaalivaiheen syövistä joille lääkärit eivät enää mitään voi. Itsekin olen parantunut useista vaikeista sairauksista ja kokenut Jumalan apua lukemattomin tavoin jokapäiväisessä elämässä, pienempiä ja isompia ihmeita jatkuvasti.
Etsit varmaan väärästä paikasta jos et löydä todisteita. Tietysti jos kieltäytyy uskomasta, niin eihän se auta vaikka kuolleet heräisivät ja tulisivat todistamaan. Ja jopa sitäkin tapahtuu maailmassa, nykyäänkin. Näin telkkarissa tyypin joka oli herännyt kuoltuaan pahoinpitelyn jälkeen. Suurin ihme on kuitenkin, kun ihmisten sydämet muuttuvat. Kun mies antoi anteeksi pahoinpitelijälleen, tämä tuli uskoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.1.2011 12:03

Ihmeparantumiset ovat vähän eri asia kuin rukoukset. Mutta on ihmeparantumisiakin tutkittu. Vaikka tutkijoina oli kaksi uskovaista (helluntailaista), niin ihmeparantumisista ei ollut mitään todisteita (sen sijaan puhetta oli. Lainauksia heidän työstään:

- "Myöhempi kehitys osoitti, että oletuksemme viiden tai kuuden selkeän ihmeen löytämisestä osoittautui vääräksi. Jopa niin suuressa määrin, ettemme löytäneet ainuttakaan todistettavissa olevaa ihmettä."

- "Yksi kaikkein tavallisimmista vastaan tulleista kokemuksistamme oli niin sanotun katkeruusargumentaation käyttäminen. Tämä tarkoittaa lyhyesti sitä, että todisteiden kyselijä on vain katkera eikä hänen sanomisiaan siksi tarvitse huomioida."

- "Toinen paljon käytetty argumentaatiotapa oli tehdä hyväuskoisuudesta hurskas hyve, jolloin pitäisi vain uskoa ilman mitään todisteita kerrottu tarina. Toisin sanoen ottaa asia ”uskossa vastaan”. Kolmas konsti oli esittää, että hengelliset asiat on tutkittava hengellisesti eikä lääketieteellisesti."

- "Pitkästi toista kymmentä kertaa meille sanottiin usein jo ennen todisteiden esittämistä: ”Te ette usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös” (Luuk. 16:31). Mielestämme tämä oli asiatonta Raamatulla päähän lyömistä, koska emme useinkaan olleet siinä vaiheessa vielä mitään edes nähneet."

http://www.markushirsila.com/content/files/herra_tekee_ihmeita_ilman_maaraa.pdf

Ah, kuinka tuttua, kuinka tuttua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.1.2011 12:33

Totta on, että on olemassa nk. ihmeparantumisia, mutta niitä tapahtuu ihan yhtä paljon uskovaisille kun nk. pakanoillekin. Näitä ovat esim. selkäydinvamman saanneita potilaita joiden ei nykytietämyksen mukaan pitäisi koskaan enää kävellä. Myös syövän tiedetään jostaan selittämättömästä syystä kadonneen tiettyjen ihmisten elimistöstä ilman, että sitä voidaan lääketieteellisesti mitenkään selittää. Myöskään näissä tapauksissa ei voida olettaa uskontokunnalla taikka uskomattomuuddella olevan mitään merkitystä, koska näitäkin tapahtumia on kaikilla ryhmillä ihan yhtä paljon.

Rukouksen avulla voidaan ainoastaan "parantaa" psykosomattisia oireita joiden diagnosointi alunperinkin perustuu potilaan omaan kertomukseen. Ja kuten hyvin tiedetään, on ihmismielellä ominaisuus paranta itse itsensä jos vain uskoo asiaansa. Tämän takia esim. kaikkien lääkkeiden täytyy läpikäydä sokkotestit placeboja käyttäen jotta voidaan varmistua, että lääkeaine oikeasti vaikuttaa, eikä ainoastaan uskomus sen vaikutuksiin.

Summa summarum, on ihan yhdentekevää mistä ihmiset saavat avun vaivoihinsa mutta on täysin älytöntä väittää, että rukouksella olisi jotakin sattumateorian ulkopuolelle kantavaa voimaa. Jos amputoidulle potilalle kasvaa esim. uusi jalka amputoidun tilalle voidaan puhua ihmeestä, mutta kas kummaa, sellaista ei ole vielä koskaan tapahtunut.

Tähän voisi vielä lisätä, että tutkimus johon Puskala tässä viitta on ainoa tieteelliset kriteerit täyttävä sokkotutkimus rukouksen voimasta taikka tässä tapauksessa sen hyödyttömyydestä. Kuten tekstissä mainittiin on tutkimuksen maksumiehenä toiminut Templeton säätiö, joka tietysti olisi lähtökohtaisesti toivonut päinvastaista tulosta koska esirukouspalvelujen myynti on miljardibisnestä jenkeissä. Se selittää tilanteen miksi tämä tutkimustulos on pyritty jättämään omaan arvoonsa jotta esirukousbisnes ei kärsisi liian kovaa kolausta kun sen haitat käyvät ilmi...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.1.2011 15:34

Enpä usko että yhtä paljon paranemisia tapahtuu ei-uskoville, vaikka se usko ei olekaan edellytys. Ja kas kummaa, kyllä niitä raajojen kasvamisiakin on tapahtunut, te vaan ette tiedä niistä kun etsitte todisteita ihan vääristä paikoista periaatteella 'ei soisi löytävänsä'.
Sen voi tosiaan tietää jo etukäteen, kun ei-uskova rupeaa etsimään 'todisteita', että asenteenne vuoksi ette usko kuitenkaan vaikka mikä olisi.
Sitäpaitsi, ei ne näkyvvät 'tulokset' edes ole ainoa 'hyöty' rukoilusta. Todellakin siitä on hyötyä jota ei voi tuollaisella tutkimuksella mitata. Tärkein hyöty ilmenee vasta sitten iankaikkisuudessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.1.2011 16:40

Niin, eli kun mitään ei löydy, syy on etsijässä. Ei suinkaan siinä, ettei ole mitään löydettävää.

Jos rukouksilla on MITÄÄN vaikutusta rukoilijan ulkopuolella, se voidaan havaita ja mitata objektiivisesti (havaitsijasta riippumattomasti).

Mikseivät edes kristilliset tutkimuslaitokset ja tutkijat ole saaneet mitään mitattavia tuloksia? Eivätkö he uskoneet riittävästi? Eivätpä niin. Usko kun sokaisee silmät kaikelta kritiikiltä.

Anna viite lääketieteelliseen raporttiin, jossa on todettu raajan kasvaminen takaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2011 23:09

Olen kuullut näistä tapauksista hengellisissä ohjelmissa lähinnä. En ole kirjannut ylös tietoja, koska mulla ei ole ollut tarvetta sellaiseen. Katselepa vaikka kuukausi tv 7aa, kuuntele radiodeita ym hengellisiä ohjelmia, tai vielä parempi, käy itse tilaisuuksissa joissa noita tapahtuu, niin saat tarkemmat tiedot.
Aina tottakai jos lääketieteellisesti ihmeparanemisia tapahtuu, niin lääkärit sitten toteavat asian, esim jos syöpä on poistunut tms. Esim tuossa ekassa mistä kerroin, mies joka esiintyi Jalovaaran ohjelmassa viime sunnuntaina, saat varmaan selville hänen tietonsa, kertoi että lääkärit olivat todenneet saman kuin ennen paranemista, että he, lääkärit, eivät olleet häntä kyenneet parantamaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2011 23:19

Tuolla aiemminhan myönsitte että ihmeparanemisia tapahtuu, ja muka yhtä paljon ei-uskoville. Miten sitten mahdatte mitata sen uskon/ei uskon, en usko että on kovinkaan tieteellisesti tutkittu. Mutta tuolla alkuperäisessa väitettiin, että Jumala ei tee mitään jos ihminen itse ei rukoile. Tässä sitten päinvastainen todiste, eli ehkäpä joku muu oli sitten rukoillut kyseisten, ei uskovien puolesta, ja siksi Jumala oli heidät parantanut!
Ts. ei edes mitään ehkä, parantajahan on nimittäin joka tapauksessa aina Jumala, vaikka olisi 'lääketieteellinenkin' paraneminen. Lääkäri voi tehdä toimenpiteitä, mutta ei hän voi parantaa ketään!
Tietysti Jumalalla on vapaus ihmeparantaa ketä haluaa, vaikkei kukaan olisi rukoillutkaan, mutta kun meillä uskovilla on tapana rukoilla ihmisten puolesta, niin melko todennäköisesti ne ovat sitten tällaisia tapauksia.
Ja mitenkähän varmaa se on, että ihmiset aina puhuvat totta. Kuulemma talvisodassakin moni mies rukoili hädässään, mutta sitten jälkeenpäin ei puhettakaan että olisi tunnustanut uskonsa, vaikka Jumala varjeli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2011 23:34

Kirjoitin googleen 'ihmeparanemisia', niin tuli paljon linkkejä tietysti, katsoin muutaman, siellä on paljon lueteltu tapauksia, joihin varmaan voi tutustua tarkemmin jos niin kiinnostaa.
Mä olen itse parantunut niin usein ja monista vaivoista, että en jaksa analysoida tollasia.
Sanon vain, kiitä Herraa minun sieluni äläkä unhota mitä hyvää Hän on sinulle tehnyt, Hän joka antaa kaikki sinun syntisi anteeksi ja parantaa kaikki sinun sairautesi...(Ps. 103)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.1.2011 15:21

Suosittelen todella lukemaan läpi aikaisemmassa linkissä mainitun asiaa koskevan tutkielman.

http://www.markushirsila.com/content/files/herra_tekee_ihmeita_ilman_maaraa.pdf

Vaikka sivuja on noin 40 kannattaa tutustua tähän asiallisesti ja tutkivasti kirjoitettuun paperiin joka koskee ihmeparantumisia. Se joka vaivautuu lukemaan tekstin läpi tulee havaitsemaan, että mikään tutkituista tapauksista ei läpäise ihmeparantumisen kriteerejä vaikka niitä sellaisina mainostetaan. Kyse on lähinnä urbaaneista legendoista ja "olen kuullut" tapauksista. Tietysti jokainen "ihmeparantuminen" on merittii "parantajalle" joka saa salit täyteen hurmoksessa olevia ihmisiä, mutta ennen kaikkea kyseessä on "parantajan" oman suosion lisääminen uskovien silmissä.

Olen joskus ajatellut, että mikäli joku olisi todistettavasiti suorittanut ihmeparantamisen, jolla todellakin takoitetaan lääkärintarkastusta ennen ja jälkeen tapahtuman, sekä muutaman ulkopuolisen RIIPPUMATTOMAN asiantuntijan hyväksytty lausunto asiasta, olisi se 100% varmuudella julkaistu moneen kertaan. Jo pelkästään suomessa tämä saisi jokaisen kynnelle kykenevän uskovaisen lähtemään parannustapahtumiin ja nostaisi "parantajan" aivan omaa luokkaansa kaikkiin muihin "parantajien" verrattaessa. Jossain jenkeissähän tämä vielä johtaisi uskomattomiin ansioihin.

Mutta kas kummaa, koskaan ei ole vielä kohdalle osunut "parantajaa" jonka tekoset kestäisivät kyseisen riippumattoman tarkastelun.... On se vaan kumma, että mikäli joku mainitsee sanan "uskonto" on se samalla merkki siitä, että kaikkeen pitäisi uskoa ja asioiden kriittinen tarkastelu kielletään siinä samassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.1.2011 15:27

"Lääkäri voi tehdä toimenpiteitä, mutta ei hän voi parantaa ketään!"

Anna minun kaikki kestää.... jos tuo ei ole todiste mielenvikaisuudesta niin ei kai sitten mikään. Tuollaisten mielipiteiden kirjottajilta pitäisi kyllä evätä oikeus ikuisesti koskaan astua terveyskeskukseen tai lääkärin vastaanotolle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.1.2011 06:23

"Tuollaisten mielipiteiden kirjottajilta pitäisi kyllä evätä oikeus ikuisesti koskaan astua terveyskeskukseen tai lääkärin vastaanotolle."
No ei. He eivät tiedä, mitä he tekevät... Oikea lääketiede parantaa samalla tavalla, uskoo siihen tai ei. Toivottavasti uskovaiset kuitenkin antavat parantamismahdollisuuden ensin ihmisille - ja vasta sitten jumaluuksille, jos tauti etenee vakavaksi. Toisin päin toimittaessa ihmiset saavat hoitoonsa vasta niitä huonoon kuntoon päässeitä potilaita, joilla on enää hyvin huonot mahdollisuudet selvitä. Jumaluuksillehan ei pitäisi olla mikään ongelma vaikka herättää kuolleista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.1.2011 17:49

Ööö, ihmeparantumisia tapahtuu...? Ihan normaali-ihmisen keho (ja mieli) toimii pääsääntöisesti itseparantavasti. Jos sairastuu flunssaan, paranee siitä aikanaan, riippumatta siitä, mitä tekee, käykö lääkärin vai papin luona tai mihin uskoo.

Joskus ihminen parantuu myös silloin, kun tilanne näyttää huonolta. Joskus lääketieteellinen syy löydetään, joskus ei. Aina sitä ei edes etsitä. Se että lääkärit eivät aina osaa ennustaa oikein, ei ole merkki minkään yliluonnollisen olemassaolosta. Se on vain merkki siitä, että sattumalla tai tekijöillä, joita emme (vielä) tunne, oli näppinsä pelissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:39

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi