Sähkösavukkeen evo-malli

  • Mikko Salasuo

Sähkötupakka on jo eilistä päivää. Palailin Münchenistä ja Baltian kautta kurvanneessa koneessa myytiin savutonta tupakkaa. Ostin kiinnostuksesta askin, joka on aivan normaalin röökitopan näköinen. Käyttökelpoinen ainakin lentokoneessa, vaikka lentoemäntä sanoikin niiden olevan "aika huonoja" (quite bad) - mitä sitten sillä tarkoittikaan.

Mekanismi on minulle hieman kysymysmerkki. Aika lähelle nämä menevät ilmeisesti nikotiini-inhalaattorin kanssa. Jotenkin filtteriin on imeytetty nikotiinia (0,8 mg) ja makua, jotka sitten imiessä erittyvät hengitykseen - ehkä jotenkin noin. Ei kaikkiaan mikään mullistava elämys, mutta mitä ei tupakkimies nikoissa kokeilisi.

Saksassa valmistetut kessut ovat 1.0 malleja tai ainakin primitiivisiä. Niitä valmistava yritys on rekisteröity Gibraltarille. Askin takana kerrotaan, että tuote on valmistettu elintarvikeasetuksen luvalla - food and food supplement regulation.

Vaikka henkilökohtaisesti ilahduin kovasti mahdollisuudesta "kärytellä" koneessa - nikotiinipurukumi ei poista nikkoja ja nuuskaa ei ollut käsillä, sillä matkakumppani käytti kaikki ennen lentoa (perkele!) - täytyy hämmästellä sitä innovatiivisuutta, jolla ihmisten nikotiiniriippuvuudella rahastetaan. Askin hinta oli vaatimaton 7,5e, eli 75 senttiä per kessu.

Tupakkalakien kiristyessä on syntynyt kokonaan uusi teollisuuden haara. Lääketeollisuus tekee markkinoille monenlaisia korvaushoitolääkkeitä, sähkötupakka valtaa alaa ja nyt näitä keksintöjä pulppuaa joka suunnasta.

Kehityksessä on sekä etuja että riskejä. Perinteinen tupakki on melkoista myrkkyä ja sen korvaavat variaatiot ovat kansanterveyden näkökulmasta askel parempaan suuntaan - näin uskon. Pulmana tietenkin on, ettei näiden uusien tuotteiden riskeistä tai haitoista ole mitään tutkimustietoa. Näin mutuna kuitenkin väitän, että vähemmän haittaa korvikkeista on kuin siitä itsestään.

Koko sähkösavukkeista ja näistä vastaavista tuotteista käytävä keskustelu on vasta aluillaan. Argumentteja on sanottavana paljon: ei mene työaikaa tupakointiin, mutta sisätiloissa savuton kessuttelu lisää nikotiinin kulutusta - nuoret voivat "polttaa" näitä taatusti jäämättä kiinni, flygarissa on kivempi pelätä lentämistä ilman nikkoja yms. yms. Sosiaali- ja terveysviranomaisilla onkin edessä melkoinen savotta, kun yrittävät saada selkoa uusista tuotteista. Kokonaan oma juttunsa onkin, rakentuuko uutuuksien tilalle kokonaan uudenlaisia nikotiinikulttuureja - sähkötupakoijat tai savuttomien kessuttelijoiden kerho.

Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa. Useat ihmiset (itseni tavoin) ovat riittävän hölmöjä hankkimaan nikotiiniriippuvuuden ja se tarkoittaa jollekin valtavaa bisnestä. Kolmaskin asia oli takuuvarmaa: ensimmäisellä kunnon kesälomalla vuosiin, oli tämänkin vaatimattoman tekstin kirjoittaminen vuoren kokoinen savotta. Ai niin ja vielä neljäs varma, Zurich 9.7 ja tuo suosituksen 63-vuotias setä nakutti 3h 34min pituisen jytykeikan. Tämä viimeinen onkin taatusti riippuvuuksistani haitattomin ja laatu on aina parasta!

Kirjoitettaessa soi Twist & Shout - Bruce Springsteen live in Zurich

6 kommenttia

Anonyymi

15.7.2012 02:06

Sähkötupakalla tai höyrystimellä pääsin eroon röökistä jota kiskoin 32 vuotta ja ihmettelin miten helppoa se oli. Ensimmäisten höyryjen jälkeen tiesin ettei tarvitse enää koskaan polttaa tupakkaa.
Olen kuullut juttua sähkörööki foorumeilla tuosta "lentokone mallista" ja on kuulma aivan surkea ihan samaan tapaan kuin nikotiinipurkat ja laastarit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.7.2012 20:32

Tämä lentokoneissa myytävä "savuton tupakka" on ollut saatavilla jo kauan. Se ei ole millään tapaa edelläkävijä eikä edes verrattavissa sähkötupakkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

16.7.2012 11:23

Hyvä tarkennus! Sähkötupakkaan verrattuna katselen sitä lähinnä tupakkateollisuuden - tarkemmin nikotiinituotteiden valmistajien - uutena strategiana varmistaa ihmisten riippuvuus. Siinä katsannossa se käypä analogia. Itse en ole moiseen törmännyt, mutta patentti näyttää ainakin olevan jo vuodelta 2002, eli näitä on varmaan ollut liikenteessä jo jonkin aikaa. Kiitos tarkennuksesta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.7.2012 12:13

Tupakanpoltosta on itsellä hyvin vähäisiä kokemuksia. Kokeiltu on tosin sitäkin pahetta joskus. Tapasin tässä kesälaitumilla pitkästä aikaa erään entisen työkaverini ja siinä sitten vaihtelimme kuulumisia puolin ja toisin. Eipä sitä koskaan arvaa, mitä tässä elämässä tulee vastaan. Hän kertoi, että häneltä oli löydetty keuhkoista kasvain (kyllä hän sen kasvaimen koonkin milleissä mainitsi, mutta se ei jäänyt mieleeni).
Nyt hän sitten odottaa kiireelliseen leikkaukseen pääsyä. Ei siis vielä tiedetä kasvaimen laatua. Se tässä siis on varsinaista kohtalon ivaa, että kyseinen ihminen ei ole koskaan polttanut yhtään ainoaa tupakkaa. Mutta hän kertoi olleensa nuoruudessaan isänsä vuoksi passiivinen tupakoitsija. Sama itsellä, kahdeksaantoista ikävuoteen asti ainakin tuli savua vedettyä passiivisena tupakoitsijana. Täytyy laittaa kyseisen tuttavani puolesta kädet ristiin, että kaikki menee hyvin, eikä mitään pahanlaatuista löydy leikkauksessa!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.7.2012 13:51

Riippuvuuksista puheen ollen jäin miettimään sitä (television) Känni-iltaohjelmaa. Kun siin oli, että 250 000 lasta elää niissä päihdeperheissä tälläkin hetkellä. Niin lastensuojelun näkökulmasta meidän kylillä on tilanne sen laatuinen, että yhdellä työntekijällä on vastuullaan 100 lasta!! Siitä voi jokainen miettiä, miten kohdallaan resurssit on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.7.2012 00:27

Miten tässä nyt onnistuttiinkin liittämään oikeat tupakat ja päihdeperheet sekä sun muut lastensuojelut tähänkin keskusteluun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi