Taistelu olemassaolosta

  • Mikko Salasuo

On tullut se aika vuodesta, jolloin kansalaisjärjestöt jättävät kuponkejaan sisään tukirahojen toivossa. Lama ja valtiontalouden säästö- ja teho-ohjelmat ovat kuitenkin kiristäneet kukkaron nyörejä ja näissä arpajaisissa järjestökentän käsi vapisee. Vuosikymmeniä toimineet pienet nuoriso- ja päihdejärjestöt, jotka olivat tärkeässä roolissa edesmenneen hyvinvointivaltion rakentamisessa, ovat nyt historiansa kovimmassa kriisissä. Jos rahaa ei tule, pistetään lappu luukulle.

Nuoriso- ja päihdealan järjestöt ovat Suomessa paljon vartijoina. Merkittävä osa ehkäisevästä työstä, kasvatuksesta, valistuksesta ja korjaavasta työstä tapahtuu edelleen niiden kautta. Yhteiskunnan jakautuessa entistä selvemmin kahtia, meillä ei ole varaa menettää tätä voimavaraa.

Samanaikaisesti ulkoistamisvimmassa rietasteleva julkinen sektori kilpailuttaa järjestöt kyykkyyn ja saa ne hoitamaan tehtäviä ryöstöhintaan. Tilanne on kummallinen, sillä ulkoistamisen ideana piti alun perin olla parempien palveluiden tuottaminen, ei kansalaisjärjestöjen työntekijöiden saattaminen orjan asemaan. Nyt kuitenkin rahahanat ovat sulkeutumassa ja huolimatta orjatyövoiman käytöstä järjestökentällä, alkaa lappuja nousta luukuille.

Jossakin joku - ei tietenkään valtio, joka syyttää kuntia, eivätkä tietenkään kunnat, jotka syyttävät valtiota - on järkeillyt, että pienet järjestöt imetään kuiviin ennen kuin pyöveli lyö niiden pään lopullisesti irti. Ongelmana menetelmässä on kuitenkin se, että kansalaisjärjestöjen jälkeen ei ole enää ketään jota orjuuttaa ja ennen muuta, mikään muu instanssi ei kykene hoitamaan vastaavia tehtäviä.

Se joku jossakin on unohtanut, että jos pienet nuoriso- ja päihdejärjestöt katoavat, uusien rakentaminen vie vuosikymmeniä. Periytyvää osaamispääomaa ei voi perustaa uudelleen. Tässä kohdin haluaisin lausua jotain optimistista tai tulevaisuutta kaunein värein maalailevaa, mutta en halua valehdella. Monien epätoivoinen katse kääntyy nyt RAY:n tulevien linjausten suuntaan, mutta pienten järjestöjen kohtalo vaikuttaa sinetöidyltä. Ne jonottavat vuoroaan mestauslavalle.

Kirjoitettaessa soi Not Ready To Make It Nice - Dixie Chicks

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi