Tuuri ei ole onnesta kiinni

  • Aapo Puskala

Onnitutkija Richard Wisemanin mukaan tuuri ei ole sattuman summaa, vaan ihmisen oman toiminnan ja ympäristön tarkkailun tulosta.

Onnekkaat ovat ennakkoluulottomia ja näkevät monenlaisia onnistumisen mahdollisuuksia erilaisissa tilanteissa. Tutkimuksessa tehtäväksi annettiin tehtäväksi laskea eräässä kirjassa olevat kuvat. Ensimmäisellä sivuilla sanottiin suurin kirjaimin “KIRJASSA ON 43 KUVAA”, mutta toiset eivät sitä huomanneet vaan laskivat loppuun asti. “Onnekkaat” pitivät silmänsä auki ja löysivät tämän tekstin.

“Aku Ankat” ovat jännittyneempiä ja huolestuneempia kuin muut, ja nämä seikat estävät heitä havaitsemasta ympäristöään kuten rennommat ihmiset tekevät.

Onnekkaat ovat optimistisia. Sekä optimismi että pessimismi ovat itseään toteuttavia ennusteita. Onnekkaat muuttavat huonoa onnea hyväksi olemalla joustavia. Onnistua voi useammallakin kuin yhdellä tavalla. Onnekkaat tekevät hyviä päätöksiä luottamalla vaistoonsa, koska eivät ole niin huolissaan epäonnistumisesta.

Wiseman opetti onnistrategioita sekä onnekkaille että vähemmän onnekkaille ihmisille. Sekä onnekkaiden että onnettomien tuuri parantui tutkimuksessa. "Tuuria" voi oppia, onni ei ole sattumaa eikä hallitsematonta. Onni, onnellisuudesta puhumattakaan, on psykologinen ilmiö.

2 kommenttia

Anonyymi

22.12.2009 18:21

Minusta selitys on uskottava ja ensimmäinen tällä foorumilla lukemani pakina, joka ansaitsee tulla julkaistuksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.12.2009 13:45

Jos olisin tuossa testissä, laskisin kuvat siitä huolimatta, jos olisin huomannut tekstin. Mistä sen tietää, onko se luku oikein? Mistä sen tietää, jos testissä testataankin kuka on liian hyväuskoinen tai laiska. Sitä paitsi tehtävänannossa käskettiin _laskemaan_ kuvat, eikä ottamaan niiden määrä selville.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi