Tyhmä, tyhmempi, tyhmin: kansalainen

  • Mikko Salasuo

Alkaa poliitikkojen lausunnot meidän kansalaisten kyvyistä hämmästyttää yhä enemmän. Nyt vuoronumero tyhmien lausumien jonossa oli Päivi Räsäsellä. Hirvittävää arroganssia tulikin Jeesuksen mitalla.

Helsingin Sanomat julkaisi eutanasiaa käsittelevän mielipidekyselyn tulokset. Niiden mukaan 74 prosenttia kansalaisista pitää hyväksyttävänä kuolinavun tarjoamista potilaalle, jolla on parantumaton ja kuolemaan johtava sairaus.

Päivi Räsänen teki pika-analyysin tuloksista. Hänen mukaansa: "kansalaisten näkemys perustuu osin väärinkäsityksiin terveydenhuollon kyvystä auttaa saattohoidon aikana" (HS 7.4.2013).

On mahdotonta sanoa esittikö Räsänen lausuntonsa ministerinä, löyhemmin poliittisena toimijana vai lääkärinä. Oli lausujapositio mikä tahansa, on siihen sisältyvä ylimielisyys pöyristyttävää. Mikäli näkemys perustuisi tutkimustietoon kansalaisten eutanasiaa käsittävästä tiedosta, voisi Räsäsen päräytystä pitää sopivana - vaikka silloinkin muotoilu olisi voinut olla hieman asiallisempi.

Hesarin nettikeskustelussa tarjoillaan Jeesusta kavereineen Räsäsen näkemyksen selittäjäksi. Lienee kuitenkin kohtuullista toivoa, ettei enää vuonna 2013 sotketa nasaretilaisen jengiä 2000 vuoden takaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan. Itse näkisin, että kansalaisten mielipide on painava eikä sitä sovi ohittaa pitämällä meitä "tietämättöminä".

Eutanasiaan liittyy paljon sellaisia juridisia ja lääketieteellisiä haasteita, joihin en ole syvemmin perehtynyt. Sen verran kuitenkin tiedän, ettei Räsäsen esittämä terminaaliporukan nukuttaminen, sedaatio, ole mikään realistinen ratkaisu.

Myöskään kipulääkkeet eivät kaikesta kehityksestä huolimatta tuota kaikille lievitystä hirvittäviin tuskiin. On pohdittava sellainen malli, joka ajaa ensisijaisesti potilaan etua ja minimoi kivun ja tuskan. Lainsäädännön luominen on ehdottomasti paikallaan.

Uskonto on vaikuttanut kansalaisten moraaliin historian aikana lukemattomin tavoin. Se tekee niin vieläkin. Maallistunut suomalainen yhteiskunta ei kuitenkaan toimi enää pelkkien raamatun ohjeiden mukaisesti. No ainakaan minä en toimi. Hesarin kyselyn mukaan myös 74 prosenttia muista kansalaisista näyttää hyväksyvän kirkon opetusten vastaisen eutanasian tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Päivi Räsäsen olisikin hyvä täsmentää, mistä positiosta hän esittää meidän kansalaisten olevan tietämättömiä ja kyvyttömiä arviomaan eutanasian oikeutusta. Raamatussa ei käsittääkseni mainita sen tarkemmin kehittyneistä kipulääkkeistä kuin sedaatiostakaan. Lääkärinä kommentti onkin ihan toinen, mikäli sen taustalla on tutkittua tietoa meidän kansalaisten tietämättömyydestä - vaan eipä taida olla.

Ministerinä taas Räsäsen näkemys on epäeettinen. Hän väheksyy kansalaisten kompetenssin itsenäiseen ajatteluun ja pitää meitä tiedollisesti dorkina. Demokratiassa ministerin pitäisi ymmärtääkseni kuunnella kansalaisten ääntä.

Mikäli Räsäsen näkemys on miksaus Jeesusta, lääkäriä ja ministeriä, on kyseessä melkoinen Narnia. Olemme kansalaisina tietämättömiä ja umpihölmöjä lääketieteen tarjoamien mahdollisuuksien suhteen. Mutta ennen kaikkea emme käsitä taivaallista totuutta, siis sitä metafyysistä läppää, jonka nasaretilaisen posse seuraajineen paalutti parituhatta vuotta takaperin ikuiseksi ja universaaliksi totuudeksi.

Tänään suosituksissa mennään Steve Earle biisin I ain't ever satisfied kyytiin. Steve hahmottelee biisissä omaa ensikohtaamistaan tuonpuoleisessa:

Last night i dreamed i made it to the promise land
I was standin' at the gate and i had the key in my hand
Saint peter said "come on in boy, you're finally home"
I said "no thanks pete, i'll just be moving along"

Kirjoitettaessa soi Steve Earle - I ain't ever satisfied

9 kommenttia

zimiii

9.4.2013 09:50

Hyvin puhuttu. Ikäväkseni aloin miettimään että mistä on löytynyt äänestäjä joka kyseisen henkilön on eduskuntavaaleissa äänestänyt. Löytyihän niitä lähes 7000. Ihmettelen miten koska Arvon Sisäasiainministerin kirjoittamaa tekstiä on esimerkiksi "Uuden lääketieteen uhrit" eikö tuokin jo olisi kertonut kantansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.4.2013 12:32

Ai, Päivi Räsänen on jälleen ilahduttanut meitä tyhmiä kansalaisia kommenteillaan!! Viimeksi kun hän lausui kantojaan Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa, seurauksena oli kirkostaeroamispiikki. Silloin erosin itsekin kirkosta.

Kai se on niin, että jos henkilöllä on syvä kristillinen vakaumus, niin on luonnollista, että henkilö vastustaa eutanasiaa. Kuten Räsänen asian ilmaisi: "ei ketään voi alkaa tappamaan." Räsäsen mielestä kuolevat potilaat eivät saa tarpeeksi kipulääkitystä?!

Eiköhän paras asiantuntemus Suomessa kyseisen asian tiimoilta löydy Terhokodin johtajalta Juha Hänniseltä. Hän kannattaa eutanasiaa. Hän on näköjään kirjoittanut aiheesta kirjankin. "Eutanasia - Hyvä kuolema (2012). Kirjan kuvaustekstissä kerrotaan:"Kaksikymmentä vuotta kuolevien ihmisten hoitoa on osoittanut, ettei hoitoa aina ole."

Kerran tuli hyvä ohjelma sieltä Sveitsin Dignitas-klinikalta, jonne henkilöt menevät hakemaan avustettua itsemurhaa. Siellä ne sitten juo itse jonkin myrkkyjuoman. En muista, paljonko tuo keikka maksoi potilaille, ei varmaankaan ole mitään ihan halpaa lystiä. Sveitsissä kai tulee lakiin tiukennuksia, koska on selvitetty, että yhä usemmat avustettua itsemurhaa eivät sairasta kuolemaan johtavaa sairautta. Sveitsi tuskin haluaa profiloitua "itsemurhaturismimaana".

Mä ainakin kannattaisin eutanasiaa, vaikka meidän suvussa lähdetäänkin näköjään poikkeuksetta seisovilta jaloiltaan. Siinä ei kauan nokka tuhise ja tuskin ehtii paljon kipujakaan tuntemaan (ja hyvä niin).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.4.2013 15:15

Miksi ei hämmästytä yhtään tuon fundamentalisti uskovaisen ylimielinen asenne kun näillehhän nuo uskonsa opit ovat ehdoton totuus ja ainut tapa toimia ja loput ovat vain tietenkin harhautuneita typeryksiä joille voi antaa neuvoja ja opastuksia sieltä valittujen jeesus kukkulalta.
Sekään ei yllätä että tällä on uskovaisten tapaan tarve kertoa muille siitä että miten näiden tulisi elää ja olettaa että muiden ihmisten asiat olisivat hänen asioitaan.

Syntymäämme emme kykene vaikuttamaan mutta kuolemaamme kykenemme joten eiköhän meillä ihmiisillä ole oikeus päättää siitä ihan itse. Sitä päätöstä ei ole koskaan annettu Päivi Räsäselle eikä se voi kuulua Päivi Räsäselle.

Loppuun tietenkin pakollinen "mitä vittua" osio: Miten on edes mahdollista ns. sivistysvaltiossa että ministerinä toimii ihminen jonka pää asuu pimeässä keskiajassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.4.2013 08:23

"Alkaa poliitikkojen lausunnot meidän kansalaisten kyvyistä hämmästyttää yhä enemmän."
Mikko Salasuon mielestä poliitikkojen jutut eivät Kultaisessa Menneisyydessä hämmästyttäneet ketään? Mikon kyvyttömyys muistaa kultakalaa kauemmin hämmästyttää!

"Nyt vuoronumero tyhmien lausumien jonossa oli Päivi Räsäsellä."
Jaaha, Salasuolesta pörähtää samaa vanhaa anal-yysiä. "Toi o tymä!" ei ole kunnon kritiikkiä, vaan mölinää.

"Hirvittävää arroganssia tulikin Jeesuksen mitalla."
Ihan oman uuden sanonnankin keksit, aijai. Erään toisen uskonnon ollessa kyseessä et ehkä olisi uskaltanut.

"Hänen mukaansa: "kansalaisten näkemys perustuu osin väärinkäsityksiin terveydenhuollon kyvystä auttaa saattohoidon aikana" (HS 7.4.2013)."
Tai oikeastaan: "Uskon, että kansalaisten näkemys perustuu osin väärinkäsityksiin terveydenhuollon kyvystä auttaa saattohoidon aikana", Räsänen kommentoi tulosta.". Siis "uskon", "osin". Hän ei lyö ehdottomuuden puukkoa pöytään, vaan arvelee - kuten itsekukin tekee senhetkisen tietonsa pohjalta.

"Mikäli näkemys perustuisi tutkimustietoon kansalaisten eutanasiaa käsittävästä tiedosta, voisi Räsäsen päräytystä pitää sopivana - vaikka silloinkin muotoilu olisi voinut olla hieman asiallisempi."
Lyhyessä tekstissä ei mainita, viittasiko Räsänen vaikkapa johonkin tutkimuksiin aiheesta. Lääkärinä hän tietysti tuntee lääketiedettä paremmin kuin jokamikko ja -minna. Sitaatin muotoilu voi hyvin olla toimittajan sotkuisen pikakirjoituksen ja muisteluiden pohjalta kasattu ja lyhyemmäksi editoitu.

Ilmeisesti Räsäsellä on käytössään ainakin tilastotietoa: "Päivi Räsänen ei pidä sunnuntaina julkaistuja HS-gallupin lukuja eutanasian laajasta kannatuksesta mitenkään uutena asiana Suomessa. -- Räsäsen mukaan eutanasian kannatus on ollut jo reilun kymmenen vuoden ajan tässä asiassa 70–80 prosentin luokkaa.".

"On mahdotonta sanoa esittikö Räsänen lausuntonsa ministerinä, löyhemmin poliittisena toimijana vai lääkärinä."
Vääntäessä Cityyn näitä torttujasi, oletko sinä Mikko dosentti, veetieteentohtori, aikalasintarkkailija vai kaljankittaaja? Vai kaikkia niitä?

Lehtijutussa Räsänen mainitaan sisäministeriksi ja puolueen puheenjohtajaksi - hänen ammattinsa lääkärinä on myös yleisesti tiedossa.

"Oli lausujapositio mikä tahansa, on siihen sisältyvä ylimielisyys pöyristyttävää."
Ohhoh, osaat siis suomenkielisen synonyymin anglismille "arroganssi"! Well, Frank, in Finland we have this thing called mielipiteenvapaus.

"Hesarin nettikeskustelussa tarjoillaan Jeesusta kavereineen Räsäsen näkemyksen selittäjäksi. Lienee kuitenkin kohtuullista toivoa, ettei enää vuonna 2013 sotketa nasaretilaisen jengiä 2000 vuoden takaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan."
Voidaanhan nettikeskustelussa vaikkapa kutsua Mikko Salasuota huonoja tekstejä raapustelevaksi typeräksi persereiäksi, mutta tekeekö se hänestä sellaisen? Päivi Räsäsen (ja kenen tahansa) mielipiteitä on parempi kysyä suoraan häneltä itseltään kuin keskustelupalstoilta.

"Itse näkisin, että kansalaisten mielipide on painava eikä sitä sovi ohittaa pitämällä meitä "tietämättöminä"."
Mikko, ei ole häpeä, jos et ymmärrä tai tiedä asioita. Ota selvää! Sanomalehden kysely ei ole mikään kansanäänestys tai kansalaisaloite. Ministeri Räsänen ei silti "ohittanut" sitä, vaan kommentoi arvelunsa mukaan, että kansalaisten näkemys asiasta saattaa perustua osittain väärinkäsityksiin.

"Eutanasiaan liittyy paljon sellaisia juridisia ja lääketieteellisiä haasteita, joihin en ole syvemmin perehtynyt."
Hyvä, että sentään myönnät sinunkin käsitystesi perustuvan ainakin osittain väärinkäsityksiin, tietämättömyyteen ja asiantuntemattomuuteen.

"Räsäsen esittämä terminaaliporukan nukuttaminen, sedaatio, ole mikään realistinen ratkaisu."
Hesarin jutussa Räsänen ei "esittänyt" sedaatiota patenttiratkaisuna kaikkeen, vaan totesi lääketieteen ammattilaisen tietämyksellä, että "Koskaan ennen ei ole ollut niin hyvää mahdollisuutta hoitaa erilaisia oireita ja kärsimystä kuin nyt. Voi vaikka nukuttaa".

"Maallistunut suomalainen yhteiskunta ei kuitenkaan toimi enää pelkkien raamatun ohjeiden mukaisesti."
Niinpä. Miten se liittyy mihinkään? Koska "Niiden nimessä on "kristillis-!"? Suomessa on uskonnonvapaus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.4.2013 08:23

"Hesarin kyselyn mukaan myös 74 prosenttia muista kansalaisista näyttää hyväksyvän kirkon opetusten vastaisen eutanasian tiettyjen ehtojen täyttyessä."
Hesarin jutussa olisi saanut olla enemmän tietoa tuosta kyselystä ja sen toteutuksesta.

"Päivi Räsäsen olisikin hyvä täsmentää, mistä positiosta hän esittää meidän kansalaisten olevan tietämättömiä ja kyvyttömiä arviomaan eutanasian oikeutusta."
Taas "positio"! Kohta tulee hevonpaskabingoon kolmen suora täyteen!

Päivi Räsänen ei lehtijutussa sano mitään Mikko Salasuon väittämästä kansalaisten tietämättömyydestä ja kyvyttömyydestä.

"Raamatussa ei käsittääkseni mainita sen tarkemmin kehittyneistä kipulääkkeistä kuin sedaatiostakaan."
Aivan, niitä ei siellä kielletä kertaakaan. Edes kristinuskoon olet sentään vähän perehtynyt. Ettet olisi joku vaatekaappijeesus... Kohta tulee perse ulos Narnian puolella!

"Lääkärinä kommentti onkin ihan toinen, mikäli sen taustalla on tutkittua tietoa meidän kansalaisten tietämättömyydestä - vaan eipä taida olla."
Tuon suppean lehtijutun pohjalta ei tosiaan voi olla varmuutta näihin Mikkoa vaivaaviin kummasteluihin - voi vain arvailla.

"Demokratiassa ministerin pitäisi ymmärtääkseni kuunnella kansalaisten ääntä."
Mutta ei hyppiä jokaisen lehtikyselyn, kaljakippolan huutoäänestyksen tai nikolainkittaajan kiukuttelun tahtiin.

"Hän väheksyy kansalaisten kompetenssin itsenäiseen ajatteluun ja pitää meitä tiedollisesti dorkina. Mikäli Räsäsen näkemys on miksaus Jeesusta, lääkäriä ja ministeriä, on kyseessä melkoinen Narnia. Olemme kansalaisina tietämättömiä ja umpihölmöjä lääketieteen tarjoamien mahdollisuuksien suhteen. Mutta ennen kaikkea emme käsitä taivaallista totuutta, siis sitä metafyysistä läppää, jonka nasaretilaisen posse seuraajineen paalutti parituhatta vuotta takaperin ikuiseksi ja universaaliksi totuudeksi."
Ja taas kerran Mikko Salasuo yrittää väittää oman hanurinsa puhalluksia jonkun toisen tuottamiksi. Hei, kaikki huomasivat jo hissiin tullessaan, että SINÄ se olit!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.4.2013 08:36

"Viimeksi kun hän lausui kantojaan Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa, seurauksena oli kirkostaeroamispiikki. Silloin erosin itsekin kirkosta."
Lammaslauman mukana... Miksi helvetissä? Räsäsen uskonnolliset kommentit ovat hänen yksityisajatteluaan. Hän on ev.lut.kirkon jäsen, (kuten muutama miljoona muutakin suomalaista) mutta ei mikään kiho siinä "firmassa". Kristillisdemokraattinen puolue ei ole osa ev.lut.kirkon organisaatiota.

Oikeusvaltiossa valtion ei pidä tunkea käpäläänsä uskonnollisten yhteisöjen oppiin ja uskonnonharjoittamiseen - ellei sitten esim. rikota eläinsuojelulakia, kuten rituaaliteurastuksissa saattaisi tapahtua. (Kyseinen asian suhteen on Suomessa käytykin vähän neuvotteluja valtion edustajien ja tiettyjen uskonnollisten tahojen välillä.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.4.2013 00:09

Räsänen ei ole suinkaan yksin lääkärikunnassa näitä mielipiteitä esittämässä, vaan aivan samansuuntaisia argumentteja on saanut lukea Lääkärilehden sivuilta jo säännöllisesti aina kun eutanasia-asia julkisuudessa esillä on.

Itse en ole niin perehtynyt saattohoidon nykytilaan tai mahdollisuuksiin, että osaisin ottaa asiaan kantaa tietoperusteella, mutta fiiliksen mukaan niin homma ei saisi mennä että kuoleva joutuu elämään viimeiset hetkensä tuskien vallassa - oli syy siihen mikä tahansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.4.2013 19:49

Lääkärin pohdinta eutanasiasta: http://www.laakarilehti.fi/kommentti/index.html?opcode=show/news_id=13297/type=7

Rivien välistä voinee lukea, että Suomessakin olisi mahdollisuus hyvään ja kivuttomaan saattohoitoon useammassa tapauksessa kuin se tätä nykyä toteutuu. Remontin paikkaa lienee siis muuallakin kuin lainsäädännössä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymix

8.6.2013 11:05

En ymmärrä tuota yhtä kommentoijaa... Ihan oikeastiko joku PUOLUSTAA RÄSÄSEN KANTAA?

Taidat olla aika vitun tietämätön tyyppi, kun tuollaista paskaa selostat. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi