Työnantajien matot vinossa

  • Mikko Salasuo

Olemme saaneet kuunnella läpi viime syksyn ja alkuvuoden työnantajapuolen hurjia linjauksia. Sarjatulta tulee milloin Apuselta, Vartiaiselta, Häkämieheltä tai joltain muulta. On varmasti aika jonkinlaisiin muutoksiin työmarkkinoilla, mutta uhotessa pitäisi omien mattojen olla suorassa.

Samaan aikaan, kun työnantajien edunvalvojat nokittelevat, kuuluu eri yrityksistä kummia. Työntekijöitä kohdellaan täysin häikäilemättömästi. Tuttavapiiristäni löytyy pelkästään kuluneen kahden kuukauden ajalta useampia tapauksia, joissa työnantajat pyyhkivät ensin työntekijöillä lattiaa ja heittävät rätin sitten pois. Näistä lähtökohdista on kovin vaikea nähdä työntekijöiden olevan mukana näissä työnantajien eturyhmien talkoissa. Ilmassa on pikemminkin vihaa ja ällistystä kuin halua osallistua kansallisiin työtalkoisiin.

Yksi kaverini jutteli eräänä perjantaina kollegansa kanssa työpaikan ammattitaitoon liittyvistä haasteista. Esimies kuuli keskustelun ja pyysi saada osallistua jutusteluun - pyysi erityisesti saada kuulla työntekijöiden näkemyksiä, jotta yritystä voidaan kehittää. "Rakentavassa" hengessä juteltiin työn kipupisteistä ja erityisosaamisen puutteesta. Esimies kiitti keskustelusta ja lupasi parannuksia.

Parannus tulikin heti maanantaina, kun yrityksen johtaja ilmoitti kaverilleni, että käyty keskustelu on saatettu hänen tietoonsa. Kaverini sai 24 tuntia aikaa päättää, eroaako itse vai tuleeko irtisanotuksi seuraavana päivänä. Syyksi ilmoitettiin johdon luottamuspula, sillä esimies oli raportoinut perjantaisen keskustelun johtajalle vähemmän "rakentavassa" sävyssä. Mikään ei auttanut, kun toinen alkuperäinen keskustelija sai puolestaan ukaasin, että hänellekin tulee kenkää jos puuttuu millään tavoin menettelyyn.

Kaverini yritti selittää, että esimies nimenomaan pyysi parannusehdotuksia ja ongelmakohtien osoittamista. Kukaan ei vastannut, kuunnellut ja työkaveri oli saatu uhkailtua hiljaiseksi. Kaikkien puhelimet mykistyivät ja sähköpostit vaikenivat. Juristin kanssa käydyn keskustelun jälkeen kaverini irtisanoutui ja sai kolmen kuukauden palkan läksiäislahjaksi. Itsekunnioitus säilyi, mutta luottamus työnantajaan romahti täysin.

Toinen kaverini sen sijaan palasi töihin vakavan sairauden jälkeen. Halusi taas mukaan työelämään ja arkeen - kantaa kortensa kekoon. Ensimmäinen työpäivä alkoi pienellä yllätyksellä. Oman esimiehen sijaan vastaan tuli pari ison yrityksen johtajaa. Sen enempää kyselemättä ilmoittivat, että entisen päätetyön sijaan hän jatkaa vanhalla palkalla trukkikuskina. Kaverini ei ole eläessään koskenut trukkiin ja oli puulla päähän lyöty. Ei kai vakava sairaus voi johtaa tällaiseen? Ei hän tilannut sairautta, joka vei lähes hengen. Pyrkimykset konsultoida yrityksen työsuojeluhenkilöä torpattiin ja hommaksi määrättiin trukkikuski.

Kului pari päivää. Kaverini oli vielä sairauden jälkeen heikkona ja halusi vain töihin ja arkeen - päätti opetella trukkikuskin taidon. Yrityksen johdosta tuli kuitenkin viesti, että vanha työ on myös tarjolla, mutta neljänneksen aiempaa alhaisemmalla palkalla.

Trukkikuski vai vanha päätetyö alennetulla palkalla? Kaverini valitsi päätteen, sillä hänelle tärkeintä oli päästä taas työnsyrjään kiinni. Trukkihommissa olisi joutunut myös tekemään sellaista fyysistä työtä, jota hän ei sairauden heikentämänä olisi ehkä pystynyt hoitamaan.

Tavatessaan yrityksen johtoa kaverini olisi halunnut kysyä, onko tämä palkintalogiikka hänen sairaudestaan ja paluustaan töihin. Myös pahoitella itsensä ja sairautensa puolesta, ettei halunnut kuolla ja taisteli itsensä takaisin elävien kirjoihin, parani ja palasi töihin. Kaverini oli kuitenkin hiljaa, sillä pelkäsi mennettävänsä työt kokonaan. Laillista? Ei. Välittääkö kukaan? Ei. Nouseeko luottamus työnantajaan?

On absurdia kuunnella työnantajien edunvalvojien hurskastelua siitä, kuinka jokaisen tulisi nyt lähteä työtalkoisiin ja antaa periksi saavuttamistaan eduista - paitsi hyvätuloisten. Edelliset ovat kaksi pientä esimerkkiä siitä, kuinka työnantajat monissa yrityksissä saneeraavat ja alentavat kuluja ilman sen kummempia kansallisia talkoita. Pieniä ne eivät ole työntekijöille.

Mitä tapahtuu, jos viimeisetkin moraalin rippeet hukanneille yrityksille annetaan lisää siimaa? Miten yksikään työntekijä voi suostua palkanalennuksiin tai muista eduista luopumiseen, kun heitä riistetään jo nyt kiristyksellä ja uhkailulla?

Suomalaisten työmarkkinoiden remontin pohja on pettänyt jo ennen sen käynnistymistä. Työnantajat ovat jo aloittaneet omatoimiset "neuvottelut", mutta niissä on vain yksi osapuoli. Samaan aikaan hallitus perää työmarkkinajärjestöiltä nopeaa tulosta ja palkkaratkaisua.

Matot ovat pahasti vinossa, ne kannattaa suoristaa jos aikoo saada ajatuksilleen minkäänlaista kannatusta. Englanniksi tämän voi lopettaa näin:

There's foxes in the hen house
Cows out in the corn
The unions have been busted
Their proud red banners torn
To listen to the radio
You'd think that all was well
But you and me and Cisco know
It's going straight to hell
(Steve Earle 1997, Chrismas in Washington)

Kirjoitettaessa soi Steve Earle 1997, Christmas in Washington

9 kommenttia

Franny_Berry

4.3.2013 23:30

Karua, mutta totta. There´s a jungle out there!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.3.2013 23:49

Just totahan se on... Vuokratyövoimaa käyttävät alat on jopa tällä mittapuulla harvinaisen p*skamaisia, vakkariduunarilla ei oo yhtään varaa vaatia oikeuksiaan. Heti jos suunsa avaa, niin tilalle palkataan toinen, ammattitaitoa ei välttämättä ole mutta saapahan halvemmalla. Aivan älytöntä tämä toiminta. Kannattipa opiskella vuosikaudet alaa, ei yhtään v*tuta kattoa vierestä kun omat duunit valuu halpisextrojen (jotka ei todellakaan uskalla sanoa vastaan mihinkään) käsiin työnantajien kitsauden takia.
Tästä koko aiheesta vaan ei saa puhua ääneen ettei työnantajille tuu paha mieli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 00:08

Puhuminen työnantajista on outoa (kyseessä ovat yritykset, jotka tekevät jotain asiaa, ne ovat vain työntekijän näkökulmasta työnantajia - niillä on siis muu primääri tarkoitus), kahden anekdootin perusteella jostain hirveän isosta ryhmästä yhtenä puhuminen naurettavaa, esimiehistä puhuminen työnantajina älytöntä ja saneerauksen ja tehokkuuden negatiivisena pitäminen hölmöä.

Minä olen työntekijä ja haluan olla mukana työtalkoissa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunna pelastamiseksi. Julkisen rahan dosentin näkemykset asiata eivät juuri kiinnosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 04:21

Ei tainut olla oikein pelisilmää ja kokemusta työelämästä. Milloin totuuden puhujia olisi palkittu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 04:27

Tyhmiä kavereita, kun eivät ottaneet yhteyttä ammattiliittoon. (tai ainakaan et mainitse asiasta)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 09:31

Eipä sitä voi oikeastaan muuta kuin ihmetellä, mihin on kaikki inhimillisyys työelämästä kadonnut ?? Ei missään tapauksessa kannattattaisi yrittää puuttua mihinkään "epäkohtiin", koska lähes poikkeuksetta siinä käy niin, että tulee saamaan hankalan ja vaikean ihmisen statuksen. Sen jälkeen keksitään nopeesti jokin (laiton) peruste, jolla päästään tästä "vaikeasta" henkilöstä eroon.

Mä otin omassa tapauksessani yhteyttä Uudenmaan työsuojelupiiriin ja tiedustelin silloisen menettelyn laillisuutta ja mitä asiassa olisi mahdollista tehdä. Sieltä vastasi erittäin kyllästyneen oloinen naishenkilö ja totesi "No, työelämä nyt on vaan tällaista nykyään." En siis saanut sieltä mitään apua. Olisi pitänyt viedä asia omalla kustannuksella oikeuteen.

Hämmästelin tuossa kerran oman sukulaiseni kommenttia, kun hän totesi: "onneksi olen jo tämän ikäinen." Puhuttiin siinä jotain työelämästä ja hän tarkoitti siis sitä, että ei olis enää monta vuotta eläkeikään. Vaikka hän onkin korkeasti koulutettu ja esimiesasemassa, niin silti haluaa nopeesti pois.

No, minusta nyt tuskin on enää ns.avoimille työmarkkinoille. Kyllä suomalainen julkinen terveydenhoitojärjestelmä on sitten tehokasta!! Kannatti elää keski-ikäiseksi, että kyseinen taho osaa antaa oikein virallisen diagnoosin "traumatisoitunut persoonallisuus".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 16:05

29-vuotiaana olen joutunut yksien YT-neuvottelujen seurauksena pihalle eräästä firmasta noin 250:n muun työntekijän joukossa.

Oma urani kyseisessä firmassa oli alkanut useita vuosia aiemmin. Juhlapuheissa ja kahdenkeskisissä kehityskeskusteluissa puhuttiin sitoutumisesta ynnä muusta. Olisin mielelläni sitoutunut ja antanut enemmänkin kyseiselle firmalle. Yt:t vaan toivat yhden karun tosiasian esiin. Johtajat päälliköt pysyivät KAIKKI talossa, vain toimenkuvia muuteltiin silmänlumeeksi. Suorittava ja tulosta tekevä porras siivottiin liiankin tehokkaasti. Nimittäin myös minua soiteltiin sitten takaisin muutamien päivien kuluttua kun kävi ilmi että hommat eivät hoidukaan...

Kaipa sitä pitää itsekin alkaa kusettamaan, niinhän meitäkin kusetetaan. Nykyiset "työmarkkinat" ovat oikeasti aika karmeassa kunnossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2013 16:35

Eräs tuttu kertoi jokin aika sitten, että hänen mieheltään oli pudotettu liksaa 400 euroa/kk. Jokin organisaatiomuutos se kai oli, mutta itse duuni ei ilmeisesti muuttumut mitenkään. On se ihan helvetin raadollista nykyisin. Pudottaisivat niiden liksoja, joista ihan oikeesti olisi varaa pudottaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.3.2013 02:14

Yhtenä päivänä tuli viesti esimieheltä että "pitää tiedustella työkkäristä jos ne lähettäis tänne jonkun harjoittelijan". Talon käytäntö kun on että monet hommat on vuosikausia hoidettu työllistetyillä ja muulla "ilmaisella" työvoimalla.
Tämä on hyvä niille, ketkä pääsee kokeilemaan oikeata työntekoa pitkästä aikaa. Palkka ei tosin päätä huimaa, mitä ne työttömyyskorvaukset ja muut tukirahat mahtaa olla per kuukausi?

Ammattitaitoisia työntekijöitä tarvittaisi lisää heti mutta kipeästi kaivattuja virkoja ei avata hakuun kun ei ole budjetissa rahaa palkkoihin.
Onneksi on työkkärin ilmaiset työntekijät, ilman niitä olisimme pulassa...
Tai oikeastaan se ei minua hetkauta, olen kohta lähdössä toiseen duuniin tuolta koska vihaan nykyistä paikkaa sydämeni pohjasta, kusipäitä työkavereita ja pomoa jolla ei ole selkärankaa saati johtamistaitoa.

Tunnen syvää nautintoa kun yritys joutuu tulemaan toimeen todella vähäisellä työntekijämäärällä, hommat kasaantuu, stressi lisääntyy, haistakaa vittu minun puolesta ja koettakaa pärjätä <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi