Yhteiskunta

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ura.

5 vinkkiä työnhakuun  7

Oletko sinä niitä tyyppejä, jotka siirtyvät työpaikasta toiseen ilman suurempaa vaivaa ja aina kutsusta? Vai kuulutko siihen tyypilliseen työnhakijaporukkaan, jotka joutuvat näkemään vaivaa löytääkseen unelmiensa työpaikan?

Rekrytoinnin ammattilaisen näkökulmasta ajattelin antaa teille työnhaun tuskaa tunteville muutaman perustavanlaatuisen vinkin.

1. Älä luota tuuriin työnhaussa.

Laiskat hakijat ja huonosti tehdyt hakemukset eivät saa armoa, ellet ole ainoa hakija prosessissa. Työnantajat eivät useimmiten kysele puuttuvien tietojen ja liitteiden perään. Jos ilmoituksessa on pyydetty palkkatoivetta, hakemus ilman sitä saattaa joutua ö-mappiin. Rekrytoijat eivät myöskään lue rivien välistä. Jos haluttu tieto ei hakemuksesta pomppaa silmään, siirryt ö-mappiin. Jos tehtävä aidosti kiinnostaa, ole huolellinen ja tee hyvä hakemus.

2. Sinulla on lupa olla kranttu!

Vietämme työpaikalla vähintäänkin sen 8 tuntia päivässä. Se on suurin osa valveillaoloajastamme. Kannattaa olla edes vähän kiinnostunut minkälaisten tyyppien kanssa meinaa päivänsä viettää. Tee hieman taustakartoitusta sinua kiinnostavasta yrityksestä, pongaa työntekijöitä LinkedIn:stä ja kysy minkälaista yrityksessä on olla töissä.

3. Saavutukset ja avainosaaminen on se mikä kiinnostaa

Älä kirjoita ympäripyöreitä työhakemuksia tai tee CV:stäsi listaa työpaikoista ja työtehtävistä. Tee vaikutus rekrytoijaan ja kerro mitä olet saavuttanut, mitä oppinut ja mistä erityisen kiinnostunut. Kun vielä osaat osoittaa miten näistä on hyötyä hakemassasi tehtävässä, olet ison askeleen lähempänä haluamaasi työpaikkaa.

4. Missä sinun mukavuusalueesi on?

Meillä jokaisella on oma, mieluisa tapa tehdä töitä. Toiset meistä nauttii siitä, että saa olla jatkuvasti tekemisissä muiden kanssa, toisille sosiaalinen kanssakäyminen on uuvuttavaa. Jollain on luontainen tapa hoitaa asiat annetujen ohjeiden mukaan, toiset taas haluavat miettiä vaihtoehtoisia tapoja ja kehittää uutta. Sinulle saattaa olla luontevampaa toimia ryhmässä ryhmän tavalla, kun minä taas omaan näkemyksiä ja mielelläni ajan niitä vahvasti läpi. On ihmisiä, jotka haluavat keskittyä työhönsä, hoitaa tehtävänsä ja lähteä kotiin, kun taas toiset saa vauhtiin hyvä ilmapiiri, yhteishenki, yhdessä tekeminen ja innostava esimies.

Voimme kyllä työskennellä epämukavuusalueellamme, mutta pidemmän päälle se käy raskaaksi. Se saattaa vaatia enemmän keskittymistä, rauhaa ympärille ja kuluttaa meiltä energian. Tarvitsenko ihmisiä vai rauhaa ympärilleni? Olenko tarkka ja laatuun keskittyvä vai motivoiko minua nopea matka maaliin, eli tulokseen? Onko minulle tärkeää vaikuttaa vai tuntuuko näkemysteni tarjoaminen epämiellyttävältä. On hyvä tunnistaa miten minä tykkään hommani hoitaa sillä se auttaa tekemään todennäköisesti parempia uravalintoja.

5. Markkinoi osaamistasi aktiivisesti -silloinkin, kun et ole työnhaussa

Arviolta 70% avoimista tehtävistä täytetään hiljaisesti. Rekrytoiva yritys käyttää verkostojaan, suhteitaan, työntekijöitään ja sosiaalista mediaa oikean osaajan löytämisessä ilman, että julkisesti ilmoittaa tehtävästä. Rekrytointi vie todella paljon aikaa ja kaikilla yrityksillä ei sitä yksinkertaisesti ole. Jos suurin osa paikoista täyttyy näin, työnhakijoina meidän kannattaa huolehtia siitä, että osaamisemme on helposti löydettävissä. Tähän sosiaalinen media, erityisesti LinkedIn, Twitter ja esimerkiksi SlideShare antavat hyvät välineet. Tuunaa profiilisi kuntoon, huolehdi osaamistasi kuvastavien avainsanojen käytöstä ja ole aktiivisesti läsnä keskusteluissa, joihin sinulla on osaamisesi puolesta annettavaa. Kopioi tämä URL: http://pinterest.com/pin/276056652129211050/ ja tsekkaa miten some voi auttaa sinua työnhaussa!