”Vittu sä haiset pahalle”

  • Mikko Salasuo

Näillä sanoilla kollegani toivotti minut perjantaiaamuna tervetulleeksi työhuoneeseensa. Omien sanojensa mukaan (ja toivottavasti) hän viittasi tupakan hajuisiin vaatteisiini. Käännyin kantapäilläni ja esitin loukkaantunutta vaikka tiesin, ettei hän osta dramaturgiaani. Minä haisen röökiltä, sillä uuden tupakkalain astuessa voimaan aloin polttaa kämpässäni sisällä. Kun en ota kuppia lainkaan, on edes joku nautinto oltava, ajattelin ja ajattelen edelleen. Ulkona en jaksa rampata, joten kessu palaa sisällä lämpimässä.

Kollegani kommentti osui oivaan saumaan. Muutamaa minuuttia aiemmin potkin matkalla töihin lumitöppäreitä. Minua pänni ettei Suomessa myydä nuuskaa. Tai luonnollisesti myydään, mutta 7 egeä purkki on tiskin alta liian kallista jopa omaan addiktiooni. Kuulun siihen nikotinistisegmenttiin, joka sääntelee tupakointiaan vaihtamalla sen aika ajoin nuuskaan. Pussinuuskan voimin on helppo pitää kuukausien taukoa tupakasta. Omalla kohdallani nuuskajakso osuu kevääseen, sillä ilman röökiä ikääntyvä futaaja saa treenitehoa paremmaksi.

Tupakointi on typerää ja terveydelle haitallista ja niin edelleen. Ei mennä siihen. Minusta nykyinen nuuskakielto on kaksinaismoralismia. Käyttö on tutkimusten mukaan jopa lisääntynyt, vaikka myynti on laitonta. Kaikki voivat halutessaan kipaista Tukholmaan noutamaan 100 purkkia. TV:stä saamme nähdä kuinka Suomen hiihtovalmentaja, puolet kiekkojoukkueesta ja kolmannes muusta porukasta touhuaa biitti huulessa. Mitä järkeä on kiellossa jota kukaan ei noudata? Miksi nuuska ei kelpaa korvaushoitolääkkeeksi tupakoijille? Ja ennen kaikkea, mikä legitimoi nuuskan hyödykestatuksen Ruotsissa?

Edellisten kysymysten jälkeen joku terveyden edistäjä vetää herneet. Lyön kuitenkin vastapalloon: onko parempi että poltan 365 päivää vuodessa vai se, että puolet tupakan ja puolet nuuskan voimalla? Oman terveyteni näkökulmasta taatusti jälkimmäinen. Tupakan haitat ovat aivan merkittävästi nuuskaa suuremmat. Omalla kohdallani nuuskakielto on siis terveydelle haitallinen.

Kirjoitettaessa soi Jackson Browne - For America

14 kommenttia

Anonyymi

5.3.2010 12:46

silkkaa asiaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2010 13:13

"Miksi nuuska ei kelpaa korvaushoitolääkkeeksi tupakoijille? "

Niinpä. Koska Päivi Räsänen ja kumppanit ovat sitä mieltä että tupakointi on pahasta, samoin nuuskaaminen. Eiväthän he itse käytä mitään muuta herransanaa.

Ihan sama pätee khatiin ja kannabikseen: vaikka tunnetut haittavaikutukset ovat promillen osia lääkkeiden, oikeiden huumeiden, teollisuusaineiden (bensa, butaani, tinneri yms) ja alkoholin vaikutuksista, em. mietoja huumeita ei haluta dekriminalisoida.

Koska he eivät käytä. Heidän mielestään kenenkään ei tulisi käyttää mitään nautintoaineita.

Tämän ajattelumallin sisäistää ja ymmärtää helpostikin, kun vain lähtee siitä kuningasajatuksesta että viime kädessä ko. porukan tavoite on kieltää KAIKKI nautintoaineet, eri toten tupakka ja alkoholi. Ei suinkaan tarjota ko. aineille vaarattomampia vaihtoehtoja vaan KIELTÄÄ.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Saunatontutar

5.3.2010 13:41

No tota. Onko sulla nyt ihan varmasti tiedossa nuuskan varsinaiset haitat?! Kirjoituksesi perusteella ei ole. Kirjoitat siis hyvin pitkälti tässä ihan täyttä sontaa.

No nii, mie meen pois. Jaiks.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.3.2010 15:37

"Ihan sama pätee khatiin ja kannabikseen: vaikka tunnetut haittavaikutukset ovat promillen osia lääkkeiden, oikeiden huumeiden, teollisuusaineiden (bensa, butaani, tinneri yms) ja alkoholin vaikutuksista, em. mietoja huumeita ei haluta dekriminalisoida."

http://www.maailma.net/artikkelit/khathuume_nakertaa_rauhankehitysta_somaliassa
"Monet naiset valittavat miehen khat-riippuvuuden ajaneen perheen ahdinkoon. "Miehistämme on tullut laiskoja, sillä he haluavat vain istua ja pureskella khat-pensaan lehtiä. Lapsilla ei ole syötävää eivätkä he voi mennä kouluun, koska isät eivät enää käy töissä", sanoo khatia vastustava aktivisti Eng Rukia Osman Mahmoud, joka kuuluu myös Somalian rauhanneuvottelujen valtuuskuntaan. Mahmoudin mukaan jopa 75 prosenttia Somalian väestöstä pureskelee khatia.

Khat ei vaaranna rauhanponnisteluja ja jälleenrakennusta vain tuomiensa sosiaalisten ongelmien vuoksi. YK:n selvityksen mukaan khatista saatavilla tuloilla rahoitetaan muun muassa laitonta asekauppaa, joka on auttanut Somalian ryhmittymiä pitämään maan eri osia kuristusotteessaan."

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Khat-huumeen+kasvatus+ehdytt%C3%A4%C3%A4+Jemenin+hupenevia+vesivaroja/1135253416651
"Jopa 90 prosenttia jemeniläisistä miehistä nauttii amfetamiinin kaltaista, mutta selvästi miedompaa khatia – useimmat päivittäin. Naisista khatia jauhaa neljännes. Khat aiheuttaa lievää euforiaa ja poistaa väsymyksen ja näläntunteen. Se synnyttää myös riippuvuutta. -- Khatin jauhanta pysäyttää päivittäin työt ja vie arabimaiden köyhimmästä maasta arviolta 14,6 miljoonaa henkilötyötuntia päivässä. Pahinta on, että arvioiden mukaan Jemenistä saattaa loppua vesi kymmenen vuoden kuluessa. Juuri khatin viljely vie jopa 40 prosenttia hupenevista vesivaroista."

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/tulli-paljasti-suomen-suurimman-khat-liigan/62363
"Jutussa on kyse järjestäytyneestä ja mittavasta khat-huumeen salakuljetus- ja välitysketjusta Saksasta Suomeen. Liigan epäillään välittäneen huumetta useamman vuoden aikana useita tuhansia kiloja.

Rikoshyödyn epäillään olevan päätekijän osalta yli 1,3 miljoonaa euroa vuodesta 2005. Esitutkinnan aikana on tutkittu jopa noin neljänkymmenen hengen osuutta huumausaine- ja rahanpesurikoksiin. Osan kohdalla rikosnimikkeenä on ollut törkeä huumausainerikos."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JaguarLady37

5.3.2010 22:33

Mikko, sun pointsit laski kun luin tuon juttusi :(. Lopeta röökaaminen ja nuuskaaminen, ja lupaa elää terveenä ja pitkään. Ala-arvoista ja sivistymätöntä, kun ihmisillä on paskamälli poskessa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

6.3.2010 01:49

Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella ei voida aukottomasti todeta, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän vaaraa. Tutkimukset ovat usein olleet liian pieniä tai lyhyitä nuuskan ja suusyövän välisen yhteyden tutkimiseen. Tämänhetkisten tutkimustulosten mukaan vaara ei olisi niin suuri kuin tupakoitsijoiden keuhkosyövän vaara (15-20 -kertainen). Tulokset eivät toisaalta osoita, että mitään vaaraa ei olisi: Erään tutkimuksen mukaan nuuskaajien riski sairastua suusyöpään on 4,2 kertaa korkeampi kuin nuuskaamattomien.

Nuuskan aiheuttamista syöpäriskeistä muualla kehossa ei ole riittäviä todisteita. (http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka/nuuskahaitat/)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JaguarLady37

6.3.2010 10:31

^Seli seli.. Mikko, olet sentään VTT... järki omaan käteen, c'mon!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

irga

6.3.2010 12:30

Se nuuskabiitti huulessa kuuluu maailman kamalimpiin näkyihin, ja nuuskan parhaita mainostajia ovat juuri reippaat urheiilijanuorukaiset (ja kehäraakit).

Omassa duunissani "pääsen" aina välillä käräyttelemään näitä 15-kesäisiä säbä-, futis- ja lätkäpoikia nuuskaamisesta - röökipuolen hoitavat sitten nämä vähemmäm urheilulliset - ja muistan aina siinä vaiheessa, miltä näytti 14-vuotiaasta asti nuuskanneen kaverin faijan suuvärkki 6-kymppisenä.

Sekä tupakoitsijan että nuuskaajan snogailu maistuu karsealta, mutta näistä kahdesta nuuskaaja maistuu vielä pahemmalta. Ne nuuskaamisen aiheuttamat kivat pienet muutokset suussa tekevät todellakin hyvää flaksille...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

6.3.2010 14:11

Tarkennan kirjoituksen sisältöä. En ota kantaa tupakoinnin järkevyyteen tai kehoita käyttämään nuuskaa. Päinvastoin, tiedän molempien olevan terveydelle erittäin haitallisia ja toimina erittäin epärationaalisia. Syyt moisen järjettömyyden takana ovat kuitenkin yksilöllisiä ja samoin niistä luopuminen. Toivon jonain päivänä elintapojen muuttuvan tupakoinnin osalta ja nakkavani röökit ikkunasta. Se hetki ei kuitenkaan ole vielä ksäillä. Kirjoitus nikotiinituotteiden käytöstä nousee ja myös palautuu täysin subjektiiviseen kokemukseen ja elämäntapaan.

Ruotsin kokemuksista kuitenkin tiedetään, että noin 5 prosenttia tupakoijista vierottautuu nuuskan kautta. Suomessa LTT Ville Salasupuro on väitöskirjansa yhteydessä kummastellut nuuskakieltoa ja sen mahdollista substituutiovakutusta tupakoinnille. Minun, siis minun elämäntapoihini nuuskan myynti Suomessa olisi terveyttäni edistävä lisä. Monelle muulle ehkä ei. On kuitenkin paradoksaalista, että nuuskaa saa tuoda vapaasti elintarvike-statuksella lähes rajattomia määriä Ruotsista. Tällaisessa lainsäädäänössä siirretään nuuskakysymys keinotekoisesti sivuun ja vaikuttavuus on olematon. Kannatan tupakkaveron nostoa ja kaikkia toimia joilla röökaamista saadaan vähenemään. Minun kohdalla pussinuuska on tapa säännellä tupakointia ja siksi ylimääräinen laivamatka Ruotsiin ottaa pannuun. Niin kauan kuin kyse nuukassa on elintavikkeesta, voi ja kannattaa teemaa ronkkia monista suunnista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.3.2010 23:47

Aika heppoiset perustelut sulla.

Nuuska ei ole mikään terveystuote vaan monella tavalla röökiä haitallisempi.

Kannattanee siirtyä nikotiinipurkkaan.

http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka/nuuskahaitat/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2010 22:23

Edellisen anonyymin laittaman linkin takana: "Nuuskan käyttö on ilman muuta haitattomampaa kuin savukkeiden poltto, jos mittariksi otetaan syövän vaara."

Tappavan taudin vaara on melko hyvä mittari haitallisuudessa mielestäni. Ei kukaan ole väittänytkään tällä kertaa nuuskaa terveystuotteeksi, okei korvaushoitopuheet varmaankin ovat liioiteltuja.

Mutta eikös tämä nuuska-asia ole up to EU (Suomihan haki myös poikkeuslupaa nuuskanmyyntiin aikanaan) joten ei sitä olla laillistamassa, turha pelätä. Nuuska on eurooppalaisille kuitenkin vieras asia, ja jos jokin asia on vieras ja hiukan ällöttäväkin niin ei sille kyllä helposti hyväksyntää anneta. Vaikka ällöttävyys täysin subjektiivinen asia onkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.4.2010 03:40

Itse juon viinaa ihan liikaa, eli haisen varmaan välillä...tosin eiköhän me kaikki jotka käytetään/ollaan koukussa johonkin nautintoaineeseen tiedetä missä mennään. Kukin ottaa oman vastuun ottamisistaan, mitä ne nyt sitten ovatkaan. Olen itse työssä käyvä, kouluttautunut ja valistunut ihminen, mutta silti teen asioita jotka ei ole järkeviä. Onneksi pääsin tupakasta irti jo 9 vuotta sitten...tosin juhlapoltan 3-5 kertaa vuodessa ja se on IHANAA!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.9.2010 18:25

Itsekkin mietin, miksi, kava, khat, kannabis ja nuuska on kiellettyjä. Miksi? Silti porukka poistaa apteekista psyykelääkkeitä ja Alkosta viinaa ja asfaltoi keuhkonsa savukkeilla..

Ja ei nuo sokerilitkut kaupan hyllylläkään ole terveellisiä..

Amfetamiinin ja muiden OIKEINDEN huumeiden kiellon ymmärrän..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi