Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on finnkino.

Leffassa Sucker Punch

Aika hassua, että vasta nyt muistan käyneeni ehkä joku kuukausi sitten leffassa! Kävin katsomassa leffan Sucker Punch. Käytettiin viimeiset joululahjalippuset Finkkarissa, mutta emme osanneet varautua, että siellä oli koko Turku jonossa!:/ Note to self: käytä liput ajoissa!

Jotenkin Sucker Punch oli tosi hyvä, hyvät musavalinnat ja tosi nastat animoidut efektit - tosin vähemmän sci-fi-henkinen tyyppi (vaikka mun kohdalla ei voi edes puhua fanatismista) olisi kylläkin pitkästynyt, koska juoni ei ollut kummoinen ja näyttelijäsuorituksetkin vähän niin ja näin... Mutta voisin kyllä katsoa uudestaankin, juuri musiikin ja hauskojen tietokonepelimäisten visioiden takia! Pähkinänkuoressa: vähän niin kuin Spice Girls jossain Tomb Raiderin maisemissa (ikinä en ole pelannut, mutta siltä se näytti:)!


Sovinto (Sikalat/Svinalängorna)

Itku. Päällimmäisenä mieleen jäi oma itku ja leuan pakonomainen väpätys, kun elokuva oli loppukohtausta vaille paketissa. Kamalan hyviä näyttelijäsuorituksia, bravo!

Teen töitä nuorison parissa ja vein teinit katsomaan tätä pätkää. Vähän jännittää, että mitä he olivat siitä mieltä. Niin kuin ekoista riveistä voi päätellä, tämä oli rankka kokemus (myös mulle), mutta oliko tämä nuorille (pumpulisukupolvelle?) liian rankkaa? Oliko tämä sellainen kokemus, joka jää nuorten mieliin ja josta he tulevat muistamaan myös minut?

Perheväkivaltaa.
Tyttären ylitsevuotavaa huolellisuutta ja huolehtivaisuutta...
Tytär äitinä äidilleen, isälleen ja hoivan puutteesta mykistyneelle pikkuveljelleen...

Sovinto oli siis todellakin maineensa veroinen filminpätkä ja suosittelen sitä lämpimästi sellaisille, jotka kestävät katsoa kurjuutta, ryyppäämistä ja (ruotsin)suomalaisia perheväkivallan kuvauksia. Jos sulla tämän lisäksi on siteitä tai omakohtaisia kokemuksia Ruotsista 70-luvulla niin tämä kannattaisi kyllä katsoa.


Black Swan - iho ihan joutsenenlihalla

Heh, no ensinnäkin: olisiko joku voinut kertoa, että virallinen leffan esitysaika alkaa ja ensi-ilta on vasta ensi viikolla?! Olinkohan vähän kärsimätön? Eeeen kaaai?:)

Sisältää spoilereita, joten älä lue pidemmälle, jos et halua kuulla sanaakaan siitä, mistä tässä leffassa on kyse.

Nyt täytyy hehkuttaa: Black Swan oli aivan mieletön pakkaus!! En henkilökohtaisesti tunne ballerinoja, mutta onhan se aika rankan näköistä touhua ja alaansa rakastavat ovat kaikki enemmän tai vähemmän perfektionisteja. Mielikuvissani he ovat ylilaihoja, ylinotkeita, itsensä aina kontrolloivia yli-ihmisiä, ja näitä mielikuvia tämä elokuva kyllä vahvisti - mutta mikä on täydellisyyden hinta?

Täydellisyyden tavoittelu on siis pääteemana, ja sanomana on kai, että täydellinen on täydellinen vasta silloin kun siinä on mukana vähän huoletonta asennetta ja rentoutta (ts. perfektionistille mahdoton yhdistelmä). Kun ohjaaja sanoo, että pitäisi olla rennon ja huolettoman näköinen, niin onhan se sanomattakin selvää, että sitä ei voi saavuttaa hampaat irvessä.

Tunnelmakuvauksia:
- Vaaleanpunainen prinsessahuone, jossa kasoittain pehmoisia tyynyjä ja pörröisiä pehmoleluja sekä Joutsenlampea soittava korurasia.
- Kontrolloiva ex-ballerina-äitihirviö, joka elää omaa unelmaansa lapsensa kautta.
- Lääppivä, ällö ja tanssijoitaan monella tavalla hyväksi käyttävä, mutta neroksi leimattu miespomo.
- Seksuaalisuus ja sen käyttäminen voimavarana, ja miten vaikeaa se voi olla sellaiselle, joka ei uskalla tuntea ns. "kiellettyjä" tunteita, koska pelkää kontrollin menettämistä
- Katsojassa fyysistä pahoinvointia ja kipua herättäviä kohtauksia (ihon repimistä, kynsien halkeamisia, ihon rikkoontumista, raajojen luonnotonta venymistä, laihuutta, oksentamista, hikeä, verta), ja tämä siis aivan eri tavalla kuin kauhuelokuvissa: tämä tuntui aidolta!
- Tanssijan tuska ja intohimo...
- Hyytävän hieno ja juuri oikein ajoitettu efektien käyttö, erityisesti loppupuolella... huih!:/
- Psykoosiin vajoaminen ja sitä seuraava todellisuuden ja mielikuvituksen rajojen hämärtyminen...
Se tunne, kun huomaa järjen lähteneen ulos ulapalle soutelemaan.

Ja se musiikki! Oijoijoijoijoi! Upean klassista ja törkean dramaattista settiä! Minulla ei ole koskaan mennyt vilunväreitä näin paljon missään muussa elokuvassa.. Kämmenet olivat hikisen nihkeät elokuvan loputtua, silmät teelautasen kokoiset...

Jos Natalie Portman ei saa tästä Oscaria, on vaikea tietää, miten kukaan voisi vetää pääroolin vielä paremmin. Vielä paremmin. Vielä paremmin. Uudestaan!


Liput ostettu!  2

... huomiseen Black Swan näytökseen. Jännää! Odotan sitä kovasti, koska ainakin traileri vaikuttaa törkeän hyvältä. Uuuuuu! :)

Jo viime viikolla aloin ihmettelemään tuota Finnkinon touhua. Viime viikon torstaina oli ensin tarkoitus mennä katsomaan näytelmää Stenar i fickan Åbo svenska teateriin (ilmaislipuilla), mutta ilmaisliput menivät harmikseni lopulta toiseen osoitteeseen. No, kaverin kanssa oltiin jo ehditty suunnitella menoa illaksi, joten päätettiin mennä katsomaan leffaa Winter's Bone, mutta voi pahus: EIHÄN SE MENE TURUSSA OLLENKAAN.

Don't advertise if you can't deliver, Finnkino! :(

Eli päädyttiin sitten säätämisen jälkeen tuohon King's Speechiin (edellinen postaus), mikä oli sinällään aivan loistava sijoitus.

Tällä viikolla (ehkä osittain tämän leffaprojektin innoittamana) rupesin hehkuttamaan itsekseni Black Swania ja sain muutaman kaverinkin innostumaan, mutta sitten tulikin taas pettymys: leffan ainoa näytöaika Turussa on huomenna torstaina klo 17.00... Liput tuli ostettua, mutta kyllä parempiakin aikoja olisi voinut olla tarjolla! Että silleen.

Finnkinon monopoli + maahantuojien rajalliset nauhamäärät = suppea valikoima Kulttuuripääkaupunki Turussa... Pientä kettuuntumista, ei kai?!