Arvostelussa: sinä

  • Del Aholainen

Kaunis ja ylpee, älykäs ja seurallinen. Pelkää eniten rumia busseja. Herkkä. Ja P.S. Rakastan sua!

Noin vuosikymmen sitten opettajamme jakoi luokalle pinkit sydämet ja kynät. Sydänten etupuolella oli nimi, ja jokaisen piti kirjoittaa takapuolelle pari sanaa sen omistajasta. Kärsin yläasteella suuresta ilmaisuvimmasta, joten runoilin luokkakavereilleni pitkät pätkät. Jännitin omaa sydäntäni - ja kun sen räpylääni sain, olin "ihan kiva". Ja opettajan mielestä "minulla oli salaisuus". Ihan kiva ihminen, jolla on salaisuus. Kiitos luonneanalyysista.

Huomasin City-lehdessä poliitikon haastattelun yhteydessä hänen Big Five -luonnetestin tuloksensa. Tulokset on poimittu Witster-palvelusta, jonka melko simppeli idea on arvioida (ylläriylläri) viidellä kriteerillä kavereiden ja julkkisten luonteenpiirteitä: Onko Hanna konservatiivinen? Tai Jennifer Aniston itseriittoinen? Witster, jonka etusivu muuten muistuttaa melko paljon jotain tuttua palvelua, kertoo. Rekisteriselosteesta selviää, että palvelun rekisteriä hoitaa Aapo Puskala, tuo Cityn psykologiabloggaaja.

Hieman eri kulmasta virtuaalisydänten kirjoittelua lähestyy threewords.me. Palvelussa kaverit arvostellaan kolmella vapaavalintaisella sanalla, ja extrana mukaan saa pienen viestin. Tunnustukset voi hoitaa joko omalla nimellään tai täysin anonyymisti, joka kokemuksieni mukaan ajaa ihmiset sekopäisiksi vainoharhailijoiksi, jotka alkavat epäillä jokaista kaveriaan negatiivisista sanoista. Saamansa sanat voi joko jakaa koko maailmalle, tai sitten pitää ne omana tietonaan. Riippuu vähän siitä, miten rehellisiä kavereita on ympärilleen haalinut.

18-vuotias threewords.me:n perustaja myi palvelunsa juuri "erittäin miellyttävään hintaan". Samassa haastattelussa juniori kertoi palvelunsa suosion johtuvan sosiaalisen median käyttäjien narsistisista taipumuksista. Niistä tuli mieleen myötähävettävät, aikoinaan ainakin IRC-Galleriassa rehottaneet rasti ruutuun -kyselyt. Jatkuiko trendi Facebookissa? Jos ei, toinen montenegrolaisia rikastuttanut formspring.me vastaa ihmisten haluun kertoa itsestään muille. Kuka vain voi jättää kysymyksen, johon itsestään kiinnostunut käy vastaamassa. Ja vastaajasta kiinnostuneet (onko niitä?) voivat käydä lukemassa vastaukset sivulta, joka muistuttaa leiskaltaan jotain tuttua palvelua...

Vaikka puhuin melko ilkeään sävyyn myötähävettävistä kyselyistä ja siitä ettei ketään kiinnosta, huomasin juuri lukevani jenkkipimatsun kuppikoosta ja tukholmalaisen Annan sydänsuruista. Tämän virkkeen jälkeen aion kuitenkin poistaa tunnukseni em. palveluista. Vaikka vähän kiinnostaa, "ihan kivan" ja muiden totuuksien kohtaaminen pelottaa. Olisi paljon turvallisempaa panna oma photoshopattu pärstänsä Cityn Peilikuvaan kuin luonteensa muiden raadeltavaksi.

2 kommenttia

Anonyymi

29.1.2011 02:02

Ei sun tartte photoshopata. Kuvia odotellessa... :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

2.2.2011 11:57

"Kuvia odotellessa... :)"

Ihan läpällä mä vain...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi