Hei poika, haluaisin tilata!

  • Nina Niskanen

Kai tällä Visa Electronilla on ihan hyvä maksaa yksitellen näitä viiden euron lasillisia? Eikä sitä tippiä anneta, kun ei ole tähänkään asti annettu. Saahan ne palkkaa.

Baarialan työntekijöiltä kuulee usein kertomuksia asiakkaiden tökeröstä baarikäyttäytymisestä. Juottolaan saapuessaan jotkut ihmiset alkavat vaatia uskomattomia suorituksia tiskin takana työskenteleviltä, eivätkä ole valmiita palkitsemaan erityisen hyvästä palvelusta. Ajattelin koota
tähän 6 yleisintä mokaa baarissa, ja neuvot, miten ne voi välttää. Lisätkää, jos olen unohtanut jotain!

1) Ei tippiä. Vaikka baarityöntekijöille palkkaa maksetaankin, kuuluu hyviin tapoihin antaa tunnustusta hyvästä palvelusta. Anna vaihtorahoista pari euroa baarimikolle, tai kortilla maksaessasi pyydä pyöristämään hieman ylöspäin.

2) Tiskin yli-taktiikka. Kyllä sut huomataan, vaikket röhnöttäisikään puoli vartaloa tiskin päällä. Ja se huitominen vain ärsyttää.

3) Arpominen. Mieti juoma valmiiksi ennen tilausta, jos vain suinkin mahdollista. Varsinkin ruuhkaisena aikana mikään ei ole ärsyttävämpää kuin arpominen.” Eiku ääh, emmä tiiä.. Otan vodkabatteryn. Eiku! Vadelmamargarita sittenkin.”

4) Visa Electron. Ja ne kahden euron shotit, joita sillä maksetaan yksitellen. Electron on yksi hitaimmista korteista, eivätkä ne muutkaan mitään salamia ole. Facebook-ryhmää lainatakseni: ”Käteisellä olisit jo kännissä.”

5) Oon niin vip-asenne. Kymmenenkään käyntikertaa samassa baarissa ei välttämättä tarkoita, että sinut muistettaisiin, ja, että saisit erityiskohtelua. Kannattaa myös muistaa, että suuressa maailmassa vipit ovat niitä jotka todella polttavat rahaa, eivätkä niitä, jotka odottavat silmät kiiluen ilmaisia juomia.

6) Notkuminen. Tämä tarkoittaa sitä, kun seurue on vallannut paikan parhaan pöydän, ja nyt viettää toista tuntia yhden ihmisen oluttuopin ympärillä. Jos olet mennyt baariin, niin tue sen toimintaa, eli osta. Jos olet lähtenyt vain lasilliselle, älä valtaa alaa ylenpalttisen pitkään, jos pöytiin on tunkua.

Rahalla saa, ja euroilla pääsee. Myös baarissa.
Rahalla saa, ja euroilla pääsee. Myös baarissa.

14 kommenttia

Anonyymi

10.11.2009 23:23

ei suomalaisessa baarikulttuurissa tippiä anneta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.11.2009 00:29

Suomalaisessa baarikulttuurissa jokainen kuka millään muotoa assosioituu baarityöntekemiseen on _yleens_ä sen verta kusipää ettei todellakaan ole varaa arvostella. Portsarit ovat tämä pahin ja kusipäisin kansa, nämä joka asiassa pätijät, nillittäjät jotka eivät ole vielä tajunneet olevansa _asiakaspalvelu_ duunissa eivät todellakaan tippiä ansaitse. Kun tekee duunia jossa nostellaan asiakkaiden takkeja naulakkoon ja annetaan niitä sieltä takas minimipalkalla niin ei ole varaa siihen kusipäisyyteenkään, eikä paljon rahallisesti muuhunkaan. Nämä tiskin yli taktiikkaa käyttävät ovat yleensä vaan vittuuntuneet siihen että sieltä ei todellakaan tule sitä juomaa ennenkuin jokainen baarimikon tutuntutuntuttu on saanut sen fantansa naamarinsa eteen. Mitä tuohon notkumiseen tulee, blogin pitäjä ei varmaan ole sisäistänyt baarin syvintä substanssia? Viihtymistä, sosiaalisuutta? Pitääkö aina vetää turpa täyteen viinaa että voisi mennä baariin ja istua siinä "parhaimmassa" pöydässä?

Ps. Sori tuli vähän yleistettyä mutta niin meni tekstikin niin paljon yli et annettakoon tämä anteeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Priscilla

11.11.2009 10:22

Tuota noin:

Kohta 1: "Vaikka baarityöntekijöille palkkaa maksetaankin, kuuluu hyviin tapoihin antaa tunnustusta hyvästä palvelusta. Anna vaihtorahoista pari euroa baarimikolle"

Kohta 5: "Kymmenenkään käyntikertaa samassa baarissa ei välttämättä tarkoita, että sinut muistettaisiin, ja, että saisit erityiskohtelua."

Miksi pitäisi antaa tippiä, jos ei saa erityis- tai edes hyvää kohtelua? Vai pitääkö tippiä antaa, että saa erityiskohtelua? Älytöntä.

Baarityöntekijät saavat Suomessa hyvää palkkaa, töykeä bissenkaataja ei minulta saa yhtään ylimääräistä roposta. Itseasiassa, jos saan töykeää tai välinpitämätöntä palvelua niin vaihdan kapakkaa enkä enää maksa töykeän baarihenkilön palkkaakaan. Asiakaspalvelutehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, jos ei sitä hallitse niin ei tarvitse tippiäkään odottaa.

Sitäpaitsi, miksi baarityöntekijä olisi missään erityisasemassa? Rankempaa se on mun viikonlopun ostokset rahastaa tai myydä mulle uusi rotsi kun kiskoa hanasta se bisse. Mutta en mä silti supermarketin kassalle tai ajattaren myyjälle mitään tippiä anna. Tai kultakaupan tyypille, kun viettää puoli tuntia mun kanssa kun valkkaan sormusta.

Ja jos saan erinomaista palvelua vaikka ruokaravintolassa, kerron mielummin kiitokseni sanallisesti kun jätän jotain säälittäviä roposia pöydälle. Tipit vielä yleensä jaetaan Suomessa kaikkien duunareiden kesken, sitä suuremmalla syyllä en halua niitä antaa.

Portsarit ei ainakaan ansaitse mitään tippejä. Kele.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.11.2009 11:32

Jokainen baarityöntekijä joka valittaa ettei saa tippiä voi kävelllä peilin eteen. Tippiä annetaan HYVÄSTÄ palvelusta!

Valitettavasti nykyään valtaosaa baarien tiskeistä hallitsee ylimielinen pellelauma, joka kuvittelevat olevansa asiakkaille jumalia. Varmaan niille asiakkaille ovatkin, jotka ovat tarpeeksi tyhmiä myös antamaan siitä alisuoriutumisesta pari euroa tippiä per ostos. Molemmat ovat ansainneet toisensa..kai.

Onneksi aina silloin tällöin tapaan poikkeuksia sääntöön, he saavat minulta sen tipin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.11.2009 13:39

Palvelurahojen verotus
Ohje dnro 1614/345/2007
Kiitokseksi hyvästä palvelusta ravintola- tai hotelliasiakas saattaa maksaa häntä palvelleelle henkilölle vapaaehtoisen palvelurahan, jota puhekielessä kutsutaan tavanomaisesti tipiksi.
Asiakkaan vapaaehtoisesti antamat palvelurahat eivät ole yrityksen myyntiä, eikä niitä kirjata yrityksen tuloksi kirjanpidossa.
Vapaaehtoinen palveluraha on saajansa veronalaista ansiotuloa, joka hänen tulee ilmoittaa verohallinnolle esitäytetyllä veroilmoituksella.
Työntekijän tulee ilmoittaa saamiensa vapaaehtoisten palvelurahojen määrä työnantajalleen. Työnantajan tulee sisällyttää työnantajan sosiaaliturvamaksun laskentaperusteeseen myös työntekijän saamat vapaaehtoiset palvelurahat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rokrauno

11.11.2009 14:48

Tippiä voi vähän jättää jos tilaa juotavat/syötävät pöytään ja maksaa käteisellä. Nykypäivän hinnoilla ei varmaan monellekaan tule mieleen jättää tippiä, varsinkaan kortilla maksaessa. (ellei tippiä ole erikseen laskuun lisätty ja tätähän ei Suomessa tehdä)

Ovimiehille kannattaa vähän tippiä antaa ihan senkin takia, että muistaisivat sinut seuraavankin kerran. Ainakin minut on muistettu, vaikka tippini eivät mitään päätä huimaavia olekaan.
Palvelu on huomattavasti parempaa kun itsekin on hyvällä mielellä liikkeellä. (niin tiskillä kun ovellakin ja annoitpa sit tippiä tai et)

Tiskin yli -taktiikka toiminee tietyissä paikoissa, mutta on varsin epämiellyttävää jo toistenkin asiakkaiden kannalta, ei pelkästään henkilökunnan.
Arpominen menee samaan kategoriaan, mutta tuleehan niitäkin hetkiä eteen, milloin et tiedä mitä haluat ja siinähän henkilökunta on mitä parhainta apua. Kyllä viinuri tietää!! :D

Yhden juoman maksaminen kortilla on aika typerää, mutta sorrun siihen laiskuuttani joskus itsekin. Enimmäkseen nautin kuitenkin baari-illoista kavereiden kanssa ja kun jokainen ostaa vuorollaan pöydän täyteen, kortilla maksaminen on sangen viisasta. ;)

VIP -luokan palvelua saa olemalla "hyvä" asiakas, eli ostamalla ja viihtymällä. Vittuilemalla ja vikisemällä sitä ei saa edes VIP, vaikka varmasti siihenkin poikkeuksia löytyy...

Notkumisesta voi suoriutua kotonakin, baariin on turha mennä "asumaan".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.11.2009 15:27

Joo, suljetaan kaikki kahvilatkin ja seurusteluravintolat. Kotona voi notkua ja kahvilasta tilataan tästä lähtien pannullinen kahvia, hihhei. Vain suomen baarikulttuurissa olen törmännyt tähän vedetään viinaa naamari täyteen kulttuuriin. Tosin jossain maissa vedetään essoja naamari täyteen ja tilataan pelkkää vettä ja sielläkin on selvitty ilman sisäpiiribloggaajan tilitystä kuinka paska asiakaskunta siellä on, joten eiköhän täälläkin selvitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pikku-ukko

11.11.2009 22:47

mitä helkkaria, ostan yhden 4-5 euron bissen josta puolet menisi tippeihin? Haloo! Ei "suuressa" maailmassakaan ihan noin avokätisiä olla! 10-20% on tippiraha, ja silloin oletetaan että henkilökunta elää tippirahoilla. Suomessa ei ihan taida olla niin kuitenkaan..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nina Niskanen

12.11.2009 08:49

Kiva, että aiheesta on tullut keskustelua!

Tippiä suositin annettavaksi erityisen hyvästä palvelusta, en huonosta tai keskinkertaisesta.

Notkumisen (kärjistettynä: 1 bisse/4 henk/2 h) näen ravintoloitsijan kannalta kannattamattomana, jos asiakaspaikoilla voisi olla enemmän ostavia asiakkaita (erityisesti siis ruuhkaisina aikoina).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antsu

12.11.2009 09:10

Muutamassa ensimmäisessä kommentissa kulminoituu Suomen junttikansan baarikulttuurin ymmärrys.

Tämä ehkä shokeeraa teitä keskikaljan lipittäjiä, mutta kyllä, jos tippaat hyvin niin saat erityiskohtelua. Epäreilua? Ehkä, mutta kyynel sinulle. Näin se vaan menee. Kyse ei ole hyvän palvelun "ostamisesta". Hyvää palvelua pitää saada aina mutta kyse olikin erityiskohtelusta. On aina hyvä huomata tämä hieno asenne lähteä vapaalle ja viihtymään - baarimikot on mulkkuja, portsarit perseestä, hinnat kalliita ja musakin liian kovalla. Jää hannu kotias juomaan tarjouskaljaa ja kuuntelemaan katri helenaa jos noin ärsyttää. Hyvää palvelua ylläpitää myös hyvä asiakas.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.11.2009 10:05

Nina, et kylläkään kirjoittanut, että erityisen hyvästä palvelusta tulisi tipata, vaan hyvästä palvelusta. Tarkastellaampas vielä, mitä tuli kirjoitettua:

"kuuluu hyviin tapoihin antaa tunnustusta hyvästä palvelusta"

Hyvä palvelu on se, mitä asiakas odottaakin saavansa asiakaspalvelualalla työskentelevältä henkilöltä. Ei siitä tule tippiä jaella, että työntekijä tekee sen, mistä jo työnantajakin hänelle maksaa (myös työnantaja yleensä odottaa, että työt hoidetaan hyvin).

Se erityisen hyvä palvelu on sitten asia erikseen, sellaiseen vain melko harvoin Suomessa(kaan) törmää. Ei etenkään baareissa, mutta ruokaravintoloissa kyllä toisinaan.

Tippaaminenhan on vain ikävästi Suomeenkin pinttynyt tapa niistä maista, joissa henkilökunnan peruspalkat ovat reilusti alhaisemmalla tasolla ja siten ymmärrettävä käytäntö. Suomessa kansainvälisesti korkea minipalkkataso pitää huolen, ettei tuollaiselle tippauskäytännölle ole mitään todellisia perusteita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.11.2009 13:38

En ole vielä niin hyvää palvelua saanut että kannattaisi tippiä maksaa. Juomat ovat muutenkin sikahintaisia ja vielä olisi kahva-apinat ja tarjoilijatkin lompakolle haluamassa. Minulle on suomalaisessa baarissa annettu väärin takaisin, eikä asiaa koskaan saatu hyvitettyä, olihan siinä vaan sana sanaa vastaan ja minä tietysti 2 tuopin jälkeen niin "kännissä" etten voi muistaa minkälaisia seteleitä alle tuntia aikaisemmin automaatilta nostin. Ne 30 nyysittyä euroa riittävät minun osalta tipeiksi loppuelämäksi.

Ja todellakin, jos jenkkilään vertaa, täällä saadaan työstä palkkaa, eikä tarvita almuja jotka riippuvat asiakkaan armeliaisuudesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.11.2009 18:06

"Electron on yksi hitaimmista korteista, eivätkä ne muutkaan mitään salamia ole"

Salamia. Hmph.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.12.2009 15:59

Älkää tipatko. Ei se ole pakollista.

Ei tosin sitten kannata ruuhkailtana ihmetellä, miksi joku toinen asiakas saa juomansa nopeammin kuin sinä.

- baarimikko

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi