In your Face, Book!

  • Del Aholainen

Joutilaan elämäntyylin mukana on tullut sellaisia nautintoja kuin lounaan syöminen ja konttorirottien stressille hymyily. Perjantaina lounasaikaan Kampin keskuksen päiväkodissa, eli viidennessä kerroksessa, kiermurteli pitkä salaattijono. Katselin tiukasti vitriinin hylättyjä soijasuikaleita kuunnellen edessä jonottavien nasaaliäänikeskustelua: "Ja sit mä olin Facebookissa ja se oli Facebookissa ja sitten me oltiin Facebookissa..." Sosiaalisen median hylkiönä pyörittelin silmiäni, kunnes näkökenttään osui läppäri. Facebook auki. Silmäys kahvilan toiseen päähän - Facebook auki. Parikymppisten suosima kahvila oli täysin naamat. Pakko päästä pois.

Tiistaina lähiön "olutravintolassa" tapeltiin ja luettiin tappouhkauksia. Jukeboksissa soi Leevi and the Leavings, kun avauduin entiselle työkaverilleni Tomille Facebook-vitutuksestani. Kun lopetin työt City.fi:ssä, poistin duunien takia käytössä olleen FB-tunnukseni. Naamakirja yllätti minutkin, kun viikon päästä huomasin jonkun FB-linkin avattuani, ettei tunnus ollutkaan poistunut. Pian tilitykseni jälkeen ravintolaan saapui neljän hengen naisjoukko, joka vyöryi kohti baarin ylpeyttä, putkinäyttöistä ysäritietokonetta. Turkmenialaisen tyttöystävän yli kuului "Facebook". Teki mieli tukehtua punkkukolaan. "In your face, book", Tomi kiteytti.

Coca-Cola on ollut mukana muissakin projekteissa kuin tiistaissani. Heillä on oma "Coca-Cola Happiness Index", jolla mitataan, miten leveästi porukka hymyilee kolansyövyttämillä hampaillaan. Usean maan kansalaisilta kysyttiin, mikä heistä on päivän kohokohta. 40 % pitää kliimaksina rakkaiden näkemistä töiden jälkeen (entä työttömät?). Vain viisi prosenttia saa suurimmat kiksit sosialisoimalla Internetissä kavereidensa kanssa. Suomessa kyselyä ei tehty, mutta 16 maan joukossa oli seitsemän-yhdeksän Euroopan maata riippuen siitä, onko Venäjä ja Turkki osa Eurooppaa. Romania ikävä kyllä on.

Söpöä, että perinteisiä perhearvoja pidetään vielä kunniassa. Voin kuvitella teini-ikäisten lasten istuvan perheen kanssa takkatulen ääressä siemailemassa Colaa ja odottelemassa Cola-joulupukkia, eikä kukaan halua mennä angstaamaan Facebookiin. Suomessa kun juhlaperinteeseen kuuluu formulakisakatsomo ja lasten katoaminen pelejä hakkaamaan. Edellisen bloggaukseni perään joku oli linkittänyt uutisen, jonka mukaan FB:sta lähtee vetämään FarmVille ja muut saman firman yli 82 miljoonaa käyttäjää koukuttanutta peliä. Ihan tajuton määrä pelaajia muuten, tulisikohan osa hoitamaan kuolevia sukutiloja Suomeen?

Nyt olisi tilaisuus tehdä hömppäpömppä-sovelluksilla miljoonaomaisuus ja muuttaa formulatähtien naapuriin, koska 82 miljoonaa etsii uutta addiktiota. Pari ideaa, joiden testauksen FB onkin jo aloittanut:

- Home Wars - julkaisee käyttäjän yksityisviestejä esim. puolisolle, kavereille tai pomolle
- Account Roulette - venäläisen ruletin tyyliin; poistuuko tunnus, eikö poistu...
- Randomness - lähetä viesti kaverillesi, se saattaakin päätyä turkkilaiselle ystävärohmulle
- Depression Test - estää käyttäjän pääsyn sivustolle palvelinvikaan vedoten
- Being Stupid - käyttäjän pitää arvata, saako hän 1000 dollarin Ikea-lahjakortin luovuttamalla henkilötietonsa
- Cluedo Mysteries - facebookaajat selvittävät ryhmässä, kuka on kräkännyt kenen tilille ja lähettänyt sitä kautta uhkaavia viestejä itselleen.

Terveisin cranky Del, joka heräsi yöllä ghettokopin toisen asukkaan iPhonen kilinään - FB-sovellus ilmoitti, että ystäväksi lisätty henkilö "tykkäsi" ystäväksi lisäämisestä. Olisin voinut nukkua yöni rauhassa ilman tätäkin tietoa.

Ja nyt vasta muistin, että tuossa blogikirjoitukseni yläpuolella on samanlainen Like-namiska!

5 kommenttia

Aki

12.5.2010 21:09

*tyksis* <-- Oh, the irony! The sweet, sweet irony!
Tämä videopätkä muuten kertoo mainiosti, mikä facebookissa ärsyttää:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=423147527852
Tietenkin laitoin senkin jakoon feissarissa, samasta syystä kuin tämän kohdalla oli yksinkertaisesti pakko painaa "Like".
*buah!*

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

14.5.2010 07:20

Suruksesi, ja omakseni voin todeta ettei ne Zyngan pelit minnekkään katoa. Niillä on jo omat sivut pystyssä. Sinne ne 82 miljoonaa apinaa pinkoo kun ei enää naamakirjasta pääse...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.5.2010 19:22

Cokis kummasti lievensi aamun syyskuista saröä. Päivän kuluessa mietin, käännynkö takaisin pitämään ns. pitkän lounaan. Ajonopeutta liikaa tutkan mukaan, jälleen kerran. Puhelimeni hälytti vain viestistä, jossa kysyttiin miten löytää minut naamakirjasta. Vastaus lähti: " Sorry, I´m not your fb, for your eyes only".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

19.5.2010 00:05

"Tietenkin laitoin senkin jakoon feissarissa, samasta syystä kuin tämän kohdalla oli yksinkertaisesti pakko painaa "Like"."

Ei vielä sensuroitu?

"Sinne ne 82 miljoonaa apinaa pinkoo kun ei enää naamakirjasta pääse..."

Tuleeko muillekin välillä sellainen fiilis, että "äh, olis tää pitänyt keksiä itse, mutta en mä tiennyt että kukaan tällaisestä shaibesta kiinnostuisi..."

"Puhelimeni hälytti vain viestistä, jossa kysyttiin miten löytää minut naamakirjasta."

"Ylläpito varmasti löytää mut, vaikken koskaan ole FB:iin rekannut."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi