Jatkaako vaiko eikö jatkaa?

  • Iiro Lehtonen

Urheilu-uran lopettaminen on vaikea paikka. Mieli halajaa vielä voittamisen pariin vahvasti, mutta kroppa on joutunut vuosien varrella jo antamaan periksi takaa tuleville nuoremmille urheilijoille monta pykälää.

Monet urheilijat punnitsevatkin lopettamisen kynnyksellä pitkään vaihtoehtojaan. Suomalaisille tutuin esimerkki on lätkästara Teemu Selänne, jonka kolme viimeistä kesää on mennyt päätöksen kanssa painiessa. Tänä kesänä Selänne ei ole vielä päätöstään tehnyt, mutta hänen fysiikkansa on siinä kunnossa, ettei jatkamiselle ole mitään esteitä.

Toinen tarina löytyy kuitenkin länsinaapurin kiekkoilun puolelta. Kotikaupungissaan Örnskjöldvikissä epäviralliseksi kuninkaaksi nimetty Peter Forsberg pähkäilee edelleen, jatkaako vaiko eikö jatka. Neljän viime kauden aikana jalkavaivojen vuoksi vain 45 peliä pelannut Forsberg on tullut taas siihen tulokseen, että pelaaminen on kivaa ja kunto on kohdallaan jopa NHL-pelejä ajatellen. "Foppa" iski viime kaudella Ruotsin pääsarjassa 23 ottelussa 30 tehopistettä, joten 37-vuotiaan pelimiehen taidot eivät ole ainakaan ruostuneet.

Jotkut urheilijat toteavat lopettamisen jälkeen tehneensä hätäisen päätöksen, ja kilpailuhimo vetää takaisin areenoille. Formulan puolella tästä on jo melko surullinenkin esimerkki, kun kaikkien aikojen ratinkääntäjä Michael Schumacher yrittää sinnitellä nuorempiensa vauhdissa. Ruostunut legenda ei kuitenkaan suostunut olemaan tien tukkona, vaan yritti peittää takaa tykittäneen Rubens Barrichellon ohitusta hurjan vaarallisesti. Olisiko aika kauden jälkeen jäädä pysyvästi varikolle, Schumi?

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi