Juna kulkee junaillen

  • Del Aholainen

"Ja juna kulkee vaan, kulkee, on sillä suunta tuonne pohjoiseen", lauloin pohjoiseen matkalla olevassa junassa, joka pysähtyi jonkun hienon miehen pyromanian takia Tikkurilan kohdalle. Matkakumppanin hymy alkoi karista siinä vaiheessa, kun kysyin kolmannen kerran, olinko muistanut kertoa Kari Tapion olevan Suonenjoelta. Olin muistanut kertoa, samoin sen, että asuin siellä joskus. "On elämä kuin juna vaan... se aina jatkaa kulkuAAAAAAN!", lauloin ulkomuistista. "No eihän tää juna kulje mihinkään! Nyt nokka umpeen", kaveri alkoi äksyillä tökkien yhä kiivaammalla tahdilla iPhonensa ruutua. Tikkurilan kohdalla ei jostain syystä kuulunut 3G. Äksyilyn syy alkoi selvitä.

VR on lupaillut tietoliikenneyhteyksiä juniin kauan. Visa Electronin piti alkaa toimia jo. Sanon vain, että onneksi on pankkikortti. Sen voi jopa nostalgisesti höylätä miinukselle junan ravintolavaunussa. Eräällä kerralla jokaisen IC-junan penkin päälle ilmestyneet töpselit lupasivat hyvää - jospa pian läppäriään voisi käyttää muuhunkin kuin kauhuleffojen katsomiseen julkisella paikalla. Komediaa tarjosi se fakta, että osa Pendolinoista on vuosimallia 2002. Eikä niissä siis ole wlania. Häh.

Iloisia uutisia kuuluikin puolisen vuotta sitten; VR ottaa ja otti wlanin koekäyttöön Pendolinon bisnesluokassa. Ensi kuun alussa myös kakkosluokan matkustajat pääsevät käsiksi wlan-herkkuun. Vuosi sitten istuin Helsingin sisäisessä bussissa, minkä vierellä huristeli koko Manskun pituudelta kaukoliikenteen bussi. Liityin puhelimellani automaattisesti sen tarjoamaan langattomaan verkkoon. Mikäli bussimatkustus ei olisi niin hämmentävän epämukavaa, olisin vaihtanut kumipyörät alle huomattuani wlanin bussissa. Junassa on kuitenkin se oma kulkurimainen viehätyksensä, kysykää vaikka Spotifylta. Junaromanttinen Kari Tapion biisi Juna kulkee on Suomen eniten ja maailman 16. soitetuin kappale jättäen taakseen mm. Usherin ja Rihannan.

Kyseessä ei ole VR:n viraalimarkkinointikampanja, vaan Kuvalaudan projekti. Joku voisi sanoa sen olevan kriitiikkiä Spotifyn kuunnelluimpia kakkarenkutuksia kohtaan, mutta kyllä kyseessä on ihan tyypillinen älyvapaa, joskin viihdyttävä masinointi eli junailu. Joukossa on todellakin voimaa, kun Kari Tapsa pitää saada maailman kuunnelluimmaksi. Mihin muuhun tämän energian voisikaan valjastaa? Innokkaimmat ovat jättäneet junan kulkemaan vuorokausiksi, suurin osa tosin äänettömästi. Yöt läpeensä kolkutteleva juna uhkasi tämänkin talouden mielenrauhaa. Pitäisi kuulemma käyttää kuulokkeita. VR muuten luopuu niistä junien käsinojiin integroiduista kuulokkeilla toimivista radioista, joita käytti puoli prosenttia matkustajista. Noin yksi prosentti ihmisistä on ylipäätään huomannut sen kuulokeliitännän kätensä alla.

Puolen vuoden päästä tiedetään, aletaanko junaverkkoa rakennella myös IC-juniin. Lisäksi päätetään, sisältyykö verkon käyttö lipun hintaan, vai aletaanko siitä periä lisämaksua. Ja voisikohan verkkonsa vaihtaa käsisaippuaan?

Pane junasi kulkemaan: http://open.spotify.com/track/2qoj7CRQBW3kxWq6hNEpNN[/I]

5 kommenttia

TiBu78

23.6.2010 13:45

Tuossa kesäkuun puolivälissä vieruskaverini yritti kuunnella musiikkia siitä käsinojaan integroidusta kuulokesysteemistä. Ja sieltä tuntui kuuluvan vain ja ainoastaan suhinaa, kanavasta riippumatta. Joten liekö ihme, että tätä mahdollisuutta käyttää vain noin puoli prosenttia matkustajista? :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti

24.6.2010 01:19

VR lopetti radiopäätteiden ylläpidon säästösyistä (kylläkin) jo kesäkuun alussa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

24.6.2010 03:46

Suhina saattoi selittyä radioiden alasajolla, mutta varmasti joku noise-diggari kuuntelisi sitä suhinaakin.

Elämäni kamalin junakokemus oli muuten neljän tunnin matka joulukuun lopussa; koko matkan soi joululaulut radiosta. En edes tiennyt, että junissa soitetaan musiikkia kaikelle kansalle, ekaksi ja vikaksi kerraksi se on jäänytkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sayran

24.6.2010 23:19

Minä kuuluin siihen puoleen prosenttiin, ja voi armas että nyt vituttaa. Mulla on sellainen typerä keksintö, eli mp3-soitin, jonka voi ladata vaan USB:n kautta. Eli jos ei ole läppäriä/usb-adapterilaturia mukana junassa, ja akku loppuu, se on hyvin hiljaiset 4,5h istumista :/ Kyllä mä mieluummin kuuntelen YleX:ää kuin viereisen penkin teiniä, joka selittää samat asiat puhelimessa vuoronperään viidelle eri kaverilleen..

Ai niin, ja itse aiheesta. Olen jo vuosia ihmetellyt wlanin puuttumista VR:n junista, varsinkin kun kerran muissa kulkuvälineissä se on saatu toimimaan aikoja sitten. Tosin en suhtaudu kovin toiveikkaasti tähän VR:n wlaniin.. Tod. näk. se toimii yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin VR:n tietoliikenneratkaisu viime aikoina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

30.6.2010 11:27

"Eli jos ei ole läppäriä/usb-adapterilaturia mukana junassa, ja akku loppuu, se on hyvin hiljaiset 4,5h istumista :/"

Se on kyllä hirveä tilanne. Onneksi ainakin IC-junissa, varmaan Pendoissakin, on joka paikalla se töpseli. Ei joudu enää tappelemaan niistä PC-paikkojen kahdesta töpselistä. Töpselikään ei tietty auta, jos laturi on kotona kirjahyllyn päällä.

"Tosin en suhtaudu kovin toiveikkaasti tähän VR:n wlaniin.."

Vähän sama kutku. Hidas se ainakin on, se ei yllätä, mutta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi