Kukat tai henki!

  • Sunniva Strömnes

Ne, jotka näkivät minut eilen ratikkapysäkillä Sokoksen edessä kello neljän aikaan, saivat hyvät naurut. Näin nimittäin kerjäläisnaisen kukkien kanssa, ja hänkin näki minut. Katsoimme hetken aikaa toisiamme silmiin kuin härkätaistelussa ikään. Hän heilutti kukkakimppua minun suuntaan, ja minusta tuntui kuin hän olisi sanonut: ”kukat tai henki”. Onneksi välissämme oli vihreä roskis, joten kun kerjäläisnainen kukkakimppu ojossa yritti tulla luokseni, kipitin kyyryssä korkkareillani vihreän roskiksen ympäri. Kerjäläinen ei kuitenkaan luovuttanut vaan yritti taas tulla luokseni. Onnekseni pyöreä roskis takasi minulle pakotien myös tälläkin kertaa ja vielä kolmannen kerran. Tässä yhteydessä haluan kiittää Helsingin kaupunkia suurista roskakoreista, joilla on muutakin käyttöä kuin jäteastiana olo.

Tarinaani jatkaakseni voin todeta, että minulle ei käynyt kuinkaan enkä edes tiedä onko tämä minua sinnikkäästi eilen metskannut kukkaiskerjäläinen vaarallinen. Sen kuitenkin tiedän, että rahan himossaan jotkut kerjäläiset ovat jo Suomessakin tarttuneet järeämpiin aseisiin. Kaksi kerjäläispoikaa tuhosi nimittäin jonkun aikaa sitten miljonääri Niklas Herlinin polvilumpion ja rampautti tämän loppuiäkseen. Meilläkin ollaan ilmeisesti menossa siihen eurooppalaiseen suuntaan, jossa kerjäläiset varastelevat jopa vauvoja, näyttääkseen sympaattisemmilta kerjuulla.

Sillä aikaa kun Arkadianmäellä keskustellaan siitä, pitäisikö Suomeen saada laki, joka kieltäisi kerjäämisen, me tavallisen tallaajat voimme vain toivoa, että emme saa kerjäläisen kepistä, lennä rähmällemme ja kuole. Kaupungilla kävelemisestä on tullut ”pystynkö väistämään kerjäläistä ja sen kukkia ja keppejä” -leikkiä. Pelossa meidän ei kuitenkaan tarvitse elää.

Niin kuin monissa muissa vaaratilanteissa voisimme ottaa vakuutuksen ja saada sen avulla itsellemme valheellisen turvallisuudentunteen. Onhan meillä kotivakuutuksia, autovakuutuksia ja kaikenlaisia sairausvakuutuksia. Miksei meillä siis voisi olla kerjäläis-ilkivalta-vakuutustakin? Minä ainakin ostaisin sen.

Tässä muutama esimerkki maailmalta, siitä miten itseään voi vakuutta:
Mariah Careyn jalat on vakuutettu 900 000 eurosta, ja Jennifer Lopez on vakuuttanut peppunsa noin 300 miljoonasta eurosta. Bette Davisin huhutaan vakuuttaneen 53 sentin vyötärönsä vajaasta 25 000 eurosta. Ja kun Heidi Klum ryhtyi Braun-epilaattorin mainoskasvoksi vuonna 2004, hänen jalkansa vakuutettiin. Oikea on miljoonasta eurosta vakuutettu ja vasen 900 000 eurosta. Vasemman jalan vakuutusraha on pienempi, koska siinä on arpi. Malli Claudia Schifferin kasvot on vakuutettu 4,3 miljoonasta eurosta, mutta vakuutus ei tietenkään kata vanhentumista, eli ryppyjä. Dolly Parton vakuutti 1970-luvulla tissinsä 540 000 eurosta, mutta luultavasti Dollyn vakuutus peruttiin, kun hänen rintansa kävivät kirurginveitsen alla 1990-luvulla. Vakuutusyhtiöt eivät nimittäin yleensä vakuuta sellaisten henkilöiden vartaloita, joita on leikelty paljon.

Meillä Suomessa voisi siis olla erikseen alakroppavakuutus, yläkroppavakuutus tai kokokroppavakuutus. Halvinta olisi vakuuttaa vain osa vartalosta, koska siinä ottaa riskin, että vakuuttamattomalle osalle tapahtuu jotain. Herlinin tapauksessa polvi meni mäsäksi, joten hän olisi heittänyt vesilintua ylävartalovakuutuksella. Minkä osan itsessäsi sinä vakuuttaisit? Pepun, tissit vai ihan koko vartalon?

8 kommenttia

shiwan8

9.6.2010 13:41

Kauankohan kestää ennen kuin joku yhteiskunnan juuritasolla kerran 20 vuodessa päivän piipahtava asiantuntija tulee kertomaan miten raflaava juttu kerjäläiset tälle maalle kulttuurin rikastuttajana on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.6.2010 18:35

Sinulle on siis myyty kukkia ja pari kerjäläistä on hakannut jonkun = "Meilläkin ollaan ilmeisesti menossa siihen eurooppalaiseen suuntaan, jossa kerjäläiset varastelevat jopa vauvoja, näyttääkseen sympaattisemmilta kerjuulla"?

Lisätietoja tästä vauvojenvarastelusta, johon "ollaan ilmeisesti menossa"?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.6.2010 19:53

tietenkin kerjäläinen häiritsee - mutta come on! oikeat ongelmat löytyy muualta. (vaikka onkin helpompaa syyllistää sellaista näkyvää "häirikköä"...) Vaikka hän olikin agressiivinen, sinun liioitteleva, epäsuhteellinen reaktio on myöskin todella oireellinen. eihän nyt kerjäläisnainen niin vaarallinen ole. Hän taitaa tietää vaaroista joista sinulla (onneksi) ei ole aavistuttakaan. Tietenkin kerjäläinen häiritsee. Mutta pahempaa olis jos hän olis piilossa. jos lähetät hänet pois niin hän palaa takaisin uneissasi - aavena.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sunniva Strömnes

10.6.2010 13:00

Tarkennuksia:

1.Niklas Herlinin tapaus ja se, että kukkaiskerjäläinen NÄYTTI minusta uhkaavalta ja käyttäytyi tunkeilevasti eivät ole syy siihen, että meillä ollaan menossa "eurooppalaiseen" suuntaan kerjäämisen suhteen. Tein johtopäätökseni "eurooppalaisesta kerjäläiskulttuurista" kaiken sen perusteella mitä olen lehdistä lukenut ja uutisista kuullut Suomen kerjäläistilanteen etenemisestä. Olisi ilmeisesti pitänyt mainita tämä seikka kirjoituksessani.

2. Muistan lukeneeni, että kerjäläistyttö oli varastanut vauvan jonkun aikaa sitten jossakin päin Etelä-Europpaa.

3. En syyllistä perääni tullutta kerjäläistä, enkä pidä häntä vaarallisena. Pidin vain hänen käytöstään hyvin epäsopivana ja epämiellyttävänä. Enkä näe siinä mitään omituista, että kierrän jonun roskatonkan ympäri välttääkseni sen, että joku iskee kukkia suoraan nenäni etten ja repii hihaani. Reaktioni ei siis mielestäni ollut liitoiteltu eikä oireellinen. Oireellista olisi ollut, jos olisin ruvennut haukkumaan kerjäläistä tai lyönyt häntä tai jotenkin muuten käyttäytynyt huonosti. Sen sijan on hyvinkin oireellista, että ihmiset haukkuvat anonyymeinä nimellään kirjoittavien (ei pelkästään minun, vaan muidenkin) kokemuksia ja mielipiteitä. Oireellista on myös, että yllä oleva "Anonyymi" (joka puhuu oireilusta) ei todennäköisesti tunne minua (ainakaan kovinkaan hyvin), mutta leimaa käytökseni silti oireelliseksi ja epäsuhteelliseksi. Voisikin kysyä, onko Anonyymin reaktio pieneen blogikirjoitukseen oireellinen ja epäsuhteellinen reaktio.

4. Koettakaa hyvät ihmisen muistaa, että blogini on hysin usein huumorilla höystetty, eikä siitä kannata hermostua! Olen kiitollinen kaiksta mielipiteistä, mutta jos tuntuu siltä, että pitää saada purkaa paineita anonyyminä netissä suosittelen jonkun urheiluharrastuksen aloittamista, ulkoilua tai kavereiden kanssa juttelemista.

Hyvää kesää kaikille toivoo Sunniva :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.6.2010 23:53

oireellinen - en tarkoittanut roskatonkan ympäri kiertäminen, vaan blogi-tekstisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.6.2010 14:13

Hei,

nimeni on Kaisa, pidän sinun blogista, nauran usein. Mutta tämän kerran olen "Anonyymin" kanssa samaa mieltä:

1) "Meilläkin ollaan ilmeisesti menossa siihen eurooppalaiseen suuntaan, jossa kerjäläiset varastelevat jopa vauvoja" -

Ennen kaikkea tämä ilmiö on vanha eurooppalainen legenda. Se on viime vousina taas levittynyt y.m. saksassa ja italiassa - varsinkin oikeistopopulistien ja uusnatsien piireissä. Sanot että blogisi on "hysin usein huumorilla höystetty". Et varmaan tarkoittanut pahaa, mutta rasismi kukoistaa kliseiden takana. Niissä on vaarallinen voima, varo siis sanojasi.

Silti: sinullekin hyvää kesää

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.6.2010 19:29

Näin turvallisuusalan työntekijänä voin todeta että se vanha eurooppalainen legenda, no, vauvojen ryöstelyn osalta voi olla vielä sitä itseään, mutta ihan kaikesta muusta suosittelen pitämään kiinni jos näitä tuontipummeja on lähistöllä. Niille kelpaa kaikki minkä irti saavat. Voi sitten syyttää ihan itseään jos lompakko tai käsilaukku lähtee "ohikulkijan" mukaan.

Tämän maan oikeat ongelmat ovat melkein, vanhusten huoltoa, mielenterveysasioita ja lasten sosiaalitoimen vähyyttä lukuun ottamatta, pelkästään henkilöturvallisuusasioita. Ei täällä kukaan näe nälkää jos ei niin halua, töitäkin on 100% varmasti ihan jokaiselle joka haluaa niitä tehdä, mutta ihmisten henkilöturvallisuus on menneisiin vuosiin verrattuna romahtanut. Viimeksi on ollut tällaista joskus 70-luvun alkupuolella. Nyt sitten kun saatiin oma porukka käyttäytymään keksittiin että voidaan ottaa moniogelmaisia ja asennevammaisia ulkomailta sen hyvän porukan lisäksi, ettei katsokaas tasapainot järky ja paskan määrä pysyy vakiona. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.6.2010 22:29

Hei Kaisa,

Kiitos palautteestasi :). Olet oikeassa siinä, etten todellakaan tarkoittanut blogikirjoituksellani mitään pahaa, enkä suinkaan rasistista. Olen jatkossa varovaisempi kirjoittaessani asioista, jotka jotenkin voivat liittyä rasisimiin, ettei tule väärinkäsityksiä. Tuomitsen nimittäin ehdottomasti kaikenlaisen rasisimin ja syrjinnän!

Niin kuin sanoit, sanoilla on suuri voima.

Hyvää kesää toivoo Sunniva :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi