Naama paitaan, nakukuva lööppiin, vastuu viemäriin

  • Del Aholainen

Ampparit.com on hieno tapa kuluttaa aikaa ja lukea uutisia ilman BB-kuulumisia ja urheilutuloksia. Niille, jotka haluavat päivitellä kansan rappiotilaa, Ampparit tarjoaa listan suosituimmista uutisista. Tällä hetkellä sieltä löytyy mm. BB-neitosten tissikuvia, huumeparonin tyttöystävän nakukuvia ja yksi uutinen otsikolla "25-vuotiaan ruotsalaisnaisen Facebook-profiilissa seksikuvia lomamatkalta - asialla naisen ex?". Uutinen on ollut pari päivää Amppareiden toiseksi suosituin.

Linkki johtaa Voicen sivuille. Toimittaja kertoo, että ruotsalaisnaisen kuvat ("suuseksiä ja alastonkuvia") ovat kaikkien nähtävissä Facebookissa. Sukunimi on armollisesti jätetty uutisesta pois, mutta se ei asiaa pelasta; mukana oli linkki kuviin. Miten toimittajan mielestä voi olla hyvä idea julkaista netissä juttu suurelle kansalle aivan tuntemattoman yksityishenkilön nakukuvista? Ei jokainen Facebook-käyttäjä ole julkkis.

Törkeistä journalismin tempuista törkeisiin yritystemppuihin. Väärät kuvat väärässä paikassa seuraavat ruotsalaisnaista, mutta mitä haittaa voisi olla oman blogin pitämisestä ja omien pärstäpotrettien julkaisemisesta? No, saattaa törmätä omaan naamaansa sunnuntaishoppailukierroksella. Pari ranskalaista bloggaajaneitoa huomasi espanjalaisen Zaran lainanneen ilman lupaa heidän kuviaan t-paitaprintteihin. Mielenterveyshän siinä järkkyisi, kun näkisi henkarissa sata paitaa, joissa hymyilisi vienosti olkihattu päässä.

Toisen bloggaajan osalta homma ei jäänyt pelkkään Zaraan, vaan myös Pepe Jeans lainasi neidon kuvaa paitaansa. Ainakin toinen bloggaajista otti yhteyttä asianajajaan. Printin piirtäjällä tai suunnittelijalla on varmasti tällä hetkellä selitykset vähissä. Laki ei välttämättä kiellä kopioimasta kuvaa hieman totuutta muutellen paitaan, mutta törkeydessään se on Voicen toimituksen luokkaa. Ranskalaisneidot olisivat varmasti suostuneet yhteistyöhön Zaran ja Pepe Jeansin kanssa, mutta nyt positiivisesta julkisuudesta on turha haaveilla. Ehkä pari muotirottaa oppi, ettei luovassa työssä Googlen kuvahaulla pitkälle pötki.

Tänä kesänä myös suomalainen bloggaaja Char vetäisi sumpit väärään kurkkuun shoppailukierroksellaan. Hän selaili yhden suosikkimerkkinsä, Gant Homen, nettikauppaa ja törmäsi tuttuun kuvaan tähtikuvioisista tyynyistä (ne ovat suosittuja; viimeksi Hulluilla Päivillä tapeltiin Gantin tähtipyyhkeistä). Char oli lisännyt saman kuvan toukokuussa blogiinsa esitellessään synttärilahjojaan. Vain parissa kuukaudessa joku laiska gantilainen oli "lainannut" kuvaa nettiputiikkiin ja lisännyt vielä copyright-merkinnän sivun alareunaan. Char otti yhteyttä Gantin ruotsalaiseen konttoriin, josta luvattiin maksutta yksi nettikaupan tuote lohdutukseksi mielipahasta. Tekijänoikeuksista selvää ottanut Char lähetti vastaukseksi laskun, jonka summalla toivottavasti saa enemmän kuin yhden Gantin päiväpeiton.

4 kommenttia

Antsu

8.9.2010 12:43

Voicelta teoriassa ajattelematonta, mutta internetissä kaikki on julkista. Ei ole copyrightin rikkomista linkittää jotain alkuperäistä, vai onko? Naamakirjassa jokainen voi itse määrittää yksityisyysasetuksensa ja on oma moka jos kuvat on kaikkien nähtävillä. Siirtäisin lopullisen vastuun tytölle itselleen tai exälle sen mukaan, miten naamakirjan salasana on päätynyt myös exän tietoon. FB:n käyttöehdoissa varmaankin mainitaan, että älä luovuta salasanaasi kenellekkään. Ja jos salasana on ollut taas oma hetu tai muu vastaava helppo arvattava niin paska mäihä. Exä on silloin syyllistynyt jonkun sortin tietosuojarikokseen tms. En tiedä oikeitä rikosnimikkeitä...
Tuo kyseinen linkki on jo ennen voicea levinnyt salamana ympäri maailmaa, joten ei kannattane jeesustella Voicen moraalisesta vastuusta. Internet <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.9.2010 14:51

"Printin piirtäjällä tai suunnittelijalla on varmasti tällä hetkellä selitykset vähissä. Laki ei välttämättä kiellä kopioimasta kuvaa hieman totuutta muutellen paitaan, mutta törkeydessään se on Voicen toimituksen luokkaa. Ranskalaisneidot olisivat varmasti suostuneet yhteistyöhön Zaran ja Pepe Jeansin kanssa, mutta nyt positiivisesta julkisuudesta on turha haaveilla. Ehkä pari muotirottaa oppi, ettei luovassa työssä Googlen kuvahaulla pitkälle pötki."
Nuo piirrokset luultavasti lasketaan itsenäisiksi teoksiksi. Ideoita ei voi patentoida. Itse valokuvien käyttäminen olisi selkeä tekijänoikeusrikkomus. Julkisuuden kannalta asia voi kyllä kusta Zaraa ja Pepeä reisille. Tai sitten se vain tuo niille medianäkyvyyttä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.9.2010 10:18

"Ei jokainen Facebook-käyttäjä ole julkkis."
-> Missään ei ole lopullista 'julkisuuden henkilön' määritelmää, eli kyse on mielipiteestä. Internet-aikana kaikki mikä on jaossa verkossa on julkista ja me elämme sen kanssa - pidimme siitä tai emme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

14.9.2010 17:08

"Voicelta teoriassa ajattelematonta, mutta internetissä kaikki on julkista. Ei ole copyrightin rikkomista linkittää jotain alkuperäistä, vai onko?"

Ei ole, mutta mautonta ja törkeää se on, ihan käytännössäkin.

"Tai sitten se vain tuo niille medianäkyvyyttä."

Lueskellessani lisää Pandoran blogia huomasin, että hän käytti Zaran vaatteita tapauksen jälkeenkin...

"Internet-aikana kaikki mikä on jaossa verkossa on julkista ja me elämme sen kanssa - pidimme siitä tai emme."

Ruotsalaisnaisen kuvien ei pitänyt olla julkisia. En tiedä kuka möhli tai kiusasi, mutta paskan kaatamisen niskaan voisi jättää irkkikanaville, ei uutisiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi