Pienet ja sympaattiset

  • Iiro Lehtonen

TV2 näyttää tänään tiistaina Mestareiden liigan lohkovaiheen viidennen kierroksen kamppailuja. Esitettäväksi otteluksi on valittu portugalilaisen Bragan ja Englannin suurseuran Arsenalin taisto. Kolme pistettä Arsenalia ja Shaktar Donetskia jäljessä olevalla Bragalla on teoreettiset mahdollisuudet jatkopaikkaan, mutta Arsenalin kaatamisen lisäksi joukkueen pitäisi voittaa Donetsk vieraskentällä.

E-lohkossa kahdella pienellä seuralla on todelliset yllätyspaikat. Sveitsiläinen Basel ja romanialainen CFR Cluj ovat kolme pistettä italialaista Romaa jäljessä. Basel ja Cluj kohtaavat tänään keskinäisessä kamppailussa, ja Romalla on ottelu lohkoykköstä Bayernia vastaan. Ja kun Roman lohkon viimeinen ottelu on CFR Clujn kotikentällä Romaniassa, jossa parhaassa tapauksessa voidaan luoda melkoista yllätystä.

Cup-muotoisten turnausten suuri suola onkin kovat yllätykset. Champions Leaguen lähiajan historiassa moni pikkuseura on yltänyt komeasti lohkovaiheeseen saakka, mutta tie onkin tyssännyt siihen.

Kaudella 2005-06 slovakialainen Artmedia teki Mestareiden liigan historiaa raivaamalla tiensä karsintojen ensimmäiseltä kierrokselta lohkovaiheeseen. Karsinnassa kaatuivat Kairat Almaty, skotlantilaisten ylpeys Celtic ja Partizan Belgrad. Yllätysseura Artmedia jäi kuitenkin lopulta lohkonsa kolmanneksi, mutta teki lähtemättömän jäljen historian kirjoihin.

Samalla kaudella sveitsiläinen FC Thun teki historiaa raivaamalla tiensä lohkovaiheeseen Mestareiden liigan historian pienimpänä seurana. Vielä yhdeksän vuotta aikaisemmin Thun oli pelannut kolmannella sarjatasolla täysin amatööripohjalta. Valitettavasti nopea menestys ei tuonut kaivattua potkua, sillä Thun tippui Sveitsin liigasta kolme vuotta Mestareiden liigan visiitin jälkeen.

Toki Helsingin Jalkapalloklubin ja Vesa Vasaran FC Metzin verkkoon iskemän maalin muistot on hyvä nostaa pinnalle. Vuonna 1998 saavutettu lohkovaiheen paikka hakee saavutuksena vertaistaan suomalaisten joukkuelajien historiassa ja on samalla suurin yksittäinen vahinko sitten jääkiekon MM '95:n. Onneksi jalkapalloihmiset ovat jo päässeet menestyksen yli, kun taas jääkiekkopiiri elää vielä vahvasti Sergelin torin tunnelmissa.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi