Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Rikos.

Kielletään aseet, seksi ja viina!  5

Minulla on omituinen tapa: lehtiä lukiessani maistelen suussani sanoja ja nimiä, jotka tuntuvat kivoilta. Lausun niitä ääneen moneen otteeseen eri äänenpainoilla, kun kukaan ei kuule. Tämän omituisuuden kerron, koska istuin tänä aamuna keittiön pöydän ääressä ja ”maistelin” sanoja Hesaria lukiessani. Mieheni tuli keittiöön ja kuuli, kun sanoin monta kertaa ääneen Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte ja Madeleine Thérése Amelie Josephine Bernadotte. Mieheni nauroi minulle ja pelleili sanomalla: ”Berna-dot-com”. Närkästyin ja heitin suustani ensimmäisen lauseen joka tuli mieleeni:

-Älä pilkkaa Ruotsin kuninkaallisia, he ovat fiksumpia kuin suurin osa niistä, jotka meidän maata johtavat.

Sitten menin hiljaiseksi ja rupesin miettimään, että mitä olin päästänyt suustani. Hupsistakeikkaa. Eihän niin saa sanoa, että suurin osa maatamme johtavista tyypeistä ovat tolloja. Kyllähän ne poliitikot osaavat vaikka mitä. Hoitaa budjettiriihiä ja finanssikriisejä. Tässä alla muutama esimerkki (Hesari 2.1.2010) poliitikkojen vuoden 2009 lakialoitteista ja kirjallisista kysymyksistä:

1.Mikko Alatalo (kesk.) teki lakialoitteen, jossa ehdotti läänintaitelija nimikkeen muuttamista joko maakuntataitelijaksi, aluetaitelijaksi tai taidekolportööriksi.

2. Pertti ”Veltto” Virtanen (ps ) teki lakialoitteen Itämeren nimen muuttamiseksi.

3.Sanna Lauslahti (kok.) teki kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaati armeijan lenkkitossujen antamista varusmiehille omiksi palveluksen päätyttyä.

4. Toimi Kankaanniemi (kd) teki kirjallisen kysymyksen, jossa toivoi suomalaisten voivan katsastaa autonsa myös Espanjassa.

Ei hymyilytä yhtään, vaan pistää vihaksi. Olisivatkohan nämäkin päättäjät voineet käyttää aikaansa paremmin? Ja mitä kaikkea muuta siellä eduskunnassa tehtiinkään vuonna 2009? Muistatteko sen urheilukerhon, josta varastettiin rahaa, entä vaalirahakohun ja kaikki muut ”typeryydet”? Minä muistan vähän liiankin hyvin.

Mutta en muista, kuka poliitikoista olisi ottanut sydämenasiakseen suomalaisten hyvinvointia.

Miksi päättäjät eivät tajua, että Suomessa tapahtuu paljon pahoja rikoksia (esim. Jokela, Kauhajoki, Sello) koska terveydenhuolto, erityisesti psykiatrinen hoito, sekä poliisin resurssit ovat aivan liian pienet. Ihmiset voivat huonosti, eikä siihen auta tiukennettu aselaki. Yhtä hyvin voitaisiin samalla kieltää ihan kaikki: aseet, seksi, viina, autot, veitset ja miksei haarukatkin...

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka sanoi sen hyvin: ”Aina saadaan aseita, jos niitä halutaan” ja kristillisdemokraattien Bjarne Kallis sanoi sen vielä paremmin: ”Ennen kaikkea suhtautumisemme väkivaltaan pitää muuttua. Se lähtee meistä vanhemmista ja ympäristöstä” (HS 2.1.2010).

Anne Holmlund (kok.), Ville Niinistö (kok.), Pekka Ravi (kok.) ja Tarja Filatov (sd) puhuvat suurimmaksi osaksi vain aselain tiukentamisesta (HS 2.1.2010). Ja muistaakseni Matti Vanhanenkin sanoi Kauhajoen tapahtumien jälkeen, että aselakia pitää tiukentaa, mutta ei tuolloin puhunut mitään nuorten suomalaisten pahasta olosta ja terveydenhuollosta.

Tekisi mieleni sanoa: herätkää pahvit ja yrittäkää saada suomalainen pahoinvointi kuriin lisäämällä resursseja sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä poliisin toimintaan.

Sen sijaan sanon itselleni ja teille hyvät lukijat: Valitaan ensi kerralla eduskuntaan enemmän sellaisia tyyppejä, jotka lupaavat parantaa terveydenhuoltoamme (varsinkin psykiatriaa sekä psykologista puolta), sosiaaliturvaan liittyviä asioita ja sitä kautta syrjäytymistä ja työttömyyttä.


Seksikäs rikos!  10

Naapurimaassa kuhistaan taas. Siellä on uusi trendi, joka puhuttaa. Monesti nämä muoti-ilmiöt siirtyvät pikku hiljaa meille Suomeenkin. Tällä kertaa kurjaa hommassa on, että kyseinen trendi ei ole hyvä. Se on nimittäin ”rikollisuuden ihannointi” -ilmiö. Rikollisuudesta on tullut Ruotsissa viihdettä, jolla tahkotaan miljoonia, ja Suomi on hyvää vauhtia menossa samaan suuntaan.

Ruotsin TV4 on tänä syksynä näyttänyt supersuositun tosi-tv-ohjelman, jonka nimi on Inlåst, eli Teljetty. Siinä pahoille teille joutuneet nuoret suostuvat siihen, että heidät teljetään vankilaan. Apunaan kiven sisässä näillä nuorilla on oikeita ex-vankilakundeja, jotka neuvovat miten selviytyä selväjärkisenä teljettynä olosta. Ohjelman tarkoituksena oli lähettää Ruotsin nuorille sanoma, ettei rikos kannata. Mönkään meni, sillä ohjelman vankilakundeista on tullut suuren yleisön ihailun kohteita.

Lisäksi Ruotsissa julkaistiin äskettäin erään rikollisen David Larssonin (pseudonyymi) kirja nimeltä Jag är wanted. ”Larsson” on kirjoittanut kirjan elämästään rikollisena ja siitä miten hän on päässyt ulkomaille pakoon lain pitkää kouraa ja mafiaa. Kundi asuu tällä hetkellä Thaimaassa kaikessa rauhassa tai niin ainakin väitetään. Voihan tyyppi olla vaikka Australiassakin, mistä sitä tietää. Joka tapauksessa ”Larssonin” kirja on bestseller-listojen kärjessä Ruotsissa.

Telkkarisarjan ja kirjan lisäksi ruotsalaiset haluavat yhä enemmän lukea rikoksista lehdistä. Monet ruotsalaiset seurasivat mm. sitä äskettäistä kopterivarkauttakin ihaillen, tyyliin: ”onpa fiksuja jätkiä, kun noin helposti pääsivät poliisia pakoon suureen saaliin kanssa”.

Valitettavasti tämä ilmiö näkyy jo Suomessakin. Rikosuutinen on seksikäs, suorastaan koukuttava. Ihmiset ahmivat ja vaativat tietoa varkauksista, väkivaltarikoksista ja kaikesta siltä väliltä. Aiemmin lehtiä myytiin pääosin jollakin seksiin ja naiskauneuteen liittyvällä, mutta nyt rikosuutisten määrä on huimassa nousussa.

Kumman sinä luet? Uutisen, jossa kerrotaan, että Angelina Jolie kasvatti rinnanympärystään F-kuppiin vai uutisen, jonka otsikossa lukee ”Supermieheksi pukeutunut vei miljoonia vesipyssyllä”.