Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on risteily.

Laivalla  4

En ole käynyt Hotelli Vantaalla, jota kutsutaan ruotsinlaivaksi maalla, mutta vietin viikonlopun oikealla ruotsinlaivalla. Matkan tarkoitus ei ollut juhliminen (lue ruotsinlaivakielellä: dokaaminen), mutta kiinnitin silti huomiota muutamiin biletystä koskeviin seikkoihin matkalla. Jos haluat vaihtelua Helsingin yöhön, avarra maailmaa ja lähde laivalle!

Alkoholi näyttelee merkittävää osaa ruotsinlaivalla. Väitän, että ruotsinlaivalla ei voi olla dokaamatta. (Pois lukien lapsiperheet.) Risteilyn aikana sain paljon todisteita väittämäni tueksi.

1) Osa risteilymatkaajista kun on aloittanut juhlimisen jo hyvissä ajoin maissa, ja on laivalle päästessään jo hyvissä. Seitsemän aikaan illalla laivalla ei katsota pahasti, jos hissiaulassa juo pullonsuusta alennusskumppaa.

2) ”Oli kiva kuitenkin saada naisseuraa, vaikken saannukkaan pillua.” ”Joo, kyllä se yksinäisyyden voittaa.”-tyyliset keskustelut. Noniin, sehän oli mukava tietää tässä ruokajonossa seistessä, pojat. Tämä on tätä suomalaisen miehen sielunmaisemaa.

3) ”Heräämisen jälkeen oli pakko alkaa kiskoa lonkeroa ja smirnoffeja, et pystyin käymään Tukholmassa.” ”Joo. Heiluuko tää laiva?”-tyyliset keskustelut. Samaisessa ruokajonossa.

Vaikka Helsingin yökerhoskenestä valitetaan toisinaan, on meillä täällä asiat silti paremmin kuin ruotsinlaivalla.

4) Laivan ainoa klubi haisi päivänvalon aikaankin kitkerälle tuorehiivalle. Uskokaa, se on tuhat kertaa pahempi kuin pieni hienhaju. Tarkennuksena todettakoon, että haju tunki sieraimiin vielä muutaman drinkinkin jälkeen.

5) Laivan klubilla alkuillasta lauletaan karaokea, ei tosin niin huonosti kuin kuvitella saattaisi.

Myös ruotsinlaivan ravintolatarjonta tukee väittämääni. Jos haluaa mennä syömään viiden jälkeen, mutta ennen iltayhdeksää, eikä ole tajunnut tehdä varausta, pääsee jonottamaan (ruokajono kts. kohdat 2 ja 3).

6) Jonottaminen ottaa päähän, ja baarissa näyttää aina olevan tilaa.

Laivalla on toki hyvät ostosmahdollisuudet. Mutta kuka jaksaa pyöriä neljässä kaupassa tuntia pidempään? Ainoaksi ajanviettopaikaksi jää baari. Tai hytti, mutta eihän niissä kukaan jaksa olla.

7) Seitsemänneksi kohdaksi on pakko mainita laivan tahtomattaankin campit esitykset. Siis oikeesti, kuka niistä haluaa kreditit itselleen?

Loppuun mainittakoon, että vaikka ruotsinlaivan kävelykaturavintolan olutvaihtoehdot olivat lappari ja karjala, oli laivan mummodiskon mojito kuitenkin varsin hyvänmakuinen.


Neljän tunnin bileet merellä  1

Kesäperjantaisin kello 20.00 Kauppatorin rannasta starttaa paatti, jossa ei murjoteta. NRJ:n bileristeilyllä on joka kerta eri julkkis- (tai ”julkkis”) dj, ja laivallinen ihmisiä, jotka selvästi ovat oppineet huolehtimaan nesteytyksestään. Risteilyllä kierretään ainakin Jätkäsaaren ja Suomenlinnan rantoja, mutta maisemien katseluun ei juuri keskitytä.

Maisemia NRJ:n bileristeilyltä
Maisemia NRJ:n bileristeilyltä

Olin eilen risteilyllä, jonka tämänkertaiset tiskijukat olivat Martina Aitolehti ja Esko Eerikäinen. Rouva Eerikäisen syntymäpäivät olivat osuneet samalle päivälle, joten paatilla bilettämässä oli myös muutamia Dazzling-leidejä, pari BB-tyyppiä ja entinen Miss Suomi, nykyinen himotreenaaja Satu Tuomisto

Musapuolen työnjako oli selvä, Esko soitti enemmän R&B-tyylisiä biisejä ja räppiremixejä, Martina taasen täytti tanssilattiaa dancella.

Olin etukäteen kuullut juttua Maltalla järjestetyistä vastaavanlaisista risteilyistä, ja olin varautunut melko villiin menoon.

Kuten suomalaiskansalliseen risteilyperinteeseen kuuluukin, keitto maistui bilettäjille. Ja koska aikaa oli vain neljä tuntia (vrt. Tallinnan risteilyn pituuteen), oli juomaa haettava hetimmiten paattiin päästyä. Ensimmäisen puolen tunnin aikana jono laivan yläkerran baaritiskille vaikutti loputtomalta.

NRJ:n bileristeily-paatin yläbaari.
NRJ:n bileristeily-paatin yläbaari.

Vaikka keittoa kului, porukka osasi käyttäytyä, ja piti todella hauskaa myös laivan pikkuisella tanssilattialla. Pari fiilistä laskevaa tyyppiä mahtuu toki aina joukkoon; eräs tyttö oli sammumispisteessä jo laivan startatessa ja erään keski-ikäistyvän miesporukan jäsenet luulivat olevansa elämänsä iskukunnossa kahden ja puolen promillen humalassa.

Risteilyitä järjestetään elokuun loppuun saakka. Ja sori tytöt, NRJ:n nettisivujen mukaan risteily, jossa Hunksit heiluvat dekkien takana, on jo loppuunmyyty.