Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ruotsi.

Uusi GLÖD

Korkeavuorenkadun Mecca on nyt historiaa. Tai itse asiassa on ollut 13. elokuuta alkaen. Jan Åkerström, mies Munkkiniemen legendaarisen ravintola Solnan takaa, osti Meccan, ja isännöi nyt paikalla GLÖDiä.

Ruotsinkielisen glödin suomennoksia ovat muun muassa hehku, hiillos, innokkuus, intohimo, paahde, suuri tunne ja tunteen palo. Nimi on enne ja sitä rataa, tai ehkä sittenkin näissä tapauksissa toisin päin. GLÖD nimeää itsensä gourmet grilliksi. Ravintolan suuressa hiiligrillissä valmistuu esimerkiksi kotimaista riistaa, luomukasviksia, marmorihärkää, kotitekoisia makkaroita ja hiiligrillattuja kaloja sekä äyriäisiä.

Houkuttelevan kuuloisista herkuista huolimatta GLÖDin nimi palauttaa yhden peruskysymyksen ääreen. Miksei äiti löytänyt minulle ruotsalaista iskää? Tulisi tämäkin soljuvammin suusta sillä toisella kotimaisella. ”Mennäänks Glöödiin?” - Tätä joutuu maiskuttelemaan suussa vielä pari kertaa.


MM-Muistilista  4

Olin eilen baarissa katsomassa Suomen peliä. Älkää kysykö mitä peliä, jos ette tiedä, niin ei tarvitsekaan tietää. Huomenna saatan myös mennä baariin katsomaan Suomen peliä. Eilisen pohjalta tein pienen muistilistan:

1. Baarin ei tarvitse olla sporttibaari. Melkein joka kuppilassa on kisakatsomo. Järkytyin, kun Tiger spämmäsi tänään feisbuukissa, että heilläkin on screenit kiekkokanavalla.

2. Nestetankkaus. Alkoholittomien juomien avustuksella silmät pysyvät kiekon perässä vielä kolmannessakin erässä. Juhli kunnolla vasta mahdollisen voiton jälkeen.

3. Ota paita pois tunnelman kuumetessa. (Jos olet nainen, harkitse kaksi kertaa tätä kohtaa. Jos omaat kesäkeissin jo keväällä, älä edes harkitse.)

4. Huuda. Taputa. Huokaile. Örise. Heiluttele käsiäsi niin kuin olisit italialainen taksikuski peräkolaria selvittelemässä.

5. ”Venäjä on lyöty!” Vaihda Venäjä Ruotsiin. Opettele ”Ihanaa Leijonat ihanaa” ulkomuistiin. Voi olla, ettei kumpaakaan tarvita.

6. Häviön osuessa kohdalle hauku ruotsalaiset. Niillähän on tyyliin vähemmän hampaitakin.