Sigmund Freud, analyze this!

  • Del Aholainen

Olen valmis tunnustamaan Facebookin ainoan hyvän puolen: typerät testit. Työpäivä ei ole koskaan mennyt yhtä nopeasti kuin selvitellessä, olenko oikeasti savolainen (ehkä) tai mikä Nalle Puh -hahmo olen (Nasu). Muutenkin yksi elämäni rakkaus liittyy testeihin - puhelinhaastattelut nimittäin. Olen kuullut puhelimen päässä monesti puhdasta epäuskoa ilmaistessani ajokortittoman ihmisen innokkuuden vastata teiden suolausta koskeviin kysymyksiin. Ikävä kyllä puhelingallupeja ei tehdä tarpeeksi usein, mutta onneksi Internet ja naistenlehdet tuovat armahduksen.

Ensimmäinen kosketukseni itseanalysointiin tapahtui sinä vuonna, kun sain käteeni naistenlehden, joka lupasi kertoa tulisiko minusta hyvä pomo. En muista tulosta, mutta pomoa minusta ei tullut. Ja tuskin tuli niistäkään, jotka testin tekivät ja siihen uskoivat. Naistenlehtien testeillä on aina ollut paha karma, ne ovat olleet self help -hyllyillä norkoilevien kauraa. Luokkaretkillä viihdytimme bussia lukemalla Cosmopolitanin testejä ääneen ja tenttaamalla kysymyksiä pojilta. Julkisesti naistenlehtitestin tekeminen olisi yhtä nöyryyttävä kokemus kuin raskaustestin osto.

Internet on muokannut testeistä salonkikelpoisempia ja esitellyt testit myös miehille - etenkin ÄO-testin tuloksista väitellään foorumeilla miehekkäästi. Parasta hupia alle 100 pojoa saaneiden kesken on muuten vittuilla niille etu- ja takaavokaleista pihalla oleville "ÄÖ" 284 -tyypeille. Epäilyttävillä ulkomaalaisilla sivuilla liikkuneet tuskin ovat välttyneet bannereilta, joissa kerrotaan julkkiksen ÄO ja kehotetaan surffailijaa testaamaan, onko fiksumpi kuin esim. Paris Hilton. Suomalainen julkkiskin pääsi banneriin, mutta ilmoitti ettei ole koskaan tehnyt ÄO-testiä. Ne, jotka testin tekivät, maksavat siitä nyt 12 euroa kuussa tekstiviestien muodossa. Se kertonee jotain heidän maalaisjärjettömyydestään.

Oma tulokseni on muuten 158. Nyt olisi aika alkaa epäillä testien luotettavuutta, mutta pelastan teidät pohdinnalta ja kerron, että tulokseni perustuu siihen, että ajaisin mieluiten Kehä ykköstä ja pidän mustista oliiveista enemmän kuin vihreistä. Homokaasun, tuon mainion epäkorrektin sivuston, testi irvailee testeille ja niiden tekijöille. Vaikka Homokaasun fanityttö olenkin, en ole homofobinen, vaan "suhtaudun aikuismaisen luontevasti niihin, jotka eivät ole perusheteroita" (Homofobia.fi:n testi). Syytä olisikin, kun henkistä ikää on Testimaan mukaan 26 vuotta. Pieni vinkki muuten niille ikälopuille, jotka ilmoittavat henkisen ikänsä (yleensä 16-25) nettiprofiileissaan: ei näin. Se on melkein yhtä myötähävettävää kuin 12-vuotias lapsi pätemässä Demissä olevansa parikymppinen henkisesti.

Muidenkin kuin henkisen iän testituloksia käytetään surutta väärin. Testit ovat vainoharhaisten lääkärissä ravaavien tautipesäkkeiden taivas. Netissä voi diagnosoida itselleen mm. diabeteksen, masennuksen, syömishäiriön ja migreenin. Oikein käytettynä testi on tosin mainio apuväline sellaiselle, joka vähättelee sairauttaan; tulostettu testitulos kädessä on helpompi marssia vastaanotolle. Maihin, joissa abortti on kielletty, voi tilata aborttilääkkeitä netistä - nettitestin tehtyään. Olisikohan tässä ratkaisu ruuhkautuneisiin terveyskeskuksiin?

Kuten yleensäkin netissä, testien heikoin puoli on näppäimistön ja tuolin välissä. Onko joku muka oikeasti yllättynyt testiensä tuloksesta, ellei kyseessä ole sitten "Oletko Nalle Puh vai Kaniini" -henkinen testi? Ei ole. Testeihin vastataan sen perusteella, mitä halutaan saada vastaukseksi. Homokaasun absurdi testi on onnistunut - siinä ei tiedetä, mitä testataan, ja kysymyksetkin ovat täysin järjettömiä.

Järjettömimmän nettitestin titteliä kantaa Hyvä ihminen -testi. Se on jonkun hourivan uskonveljen tai -sisaren tuotos, jossa udellaan kuinka hyvin on noudattanut viittäkymmentä prosenttia kymmenestä käskystä. Rikoin mahdollisesti jotain käskyä valehtelusta (?) ja vastasin jokaiseen kysymykseen kristillisen kiltisti; en ole varastanut, en ole katsonut ketään himoiten... Tulokseni? "Raamattu sanoo, että kaikki ihmiset ovat syntisiä. Voit jatkaa testiä vasta sitten, kun olet valmis myöntämään sen." Vastausvaihtoehdot? "Olet oikeassa, taidan ansaita Helvetin." Kiitokset tästä, Helvetissä tavataan - Hesarin ilmoittamana kuolinpäivänäni 26.8.2073.

Linkkejä testeihin:

http://leikit.city.fi (penisosamäärä, itsetunto jne.)
http://www.pilpi.net/hip/nallepuh (Nalle Puh -persoonallisuustesti)
http://www.mensa.fi/sivu.php/nettitesti (ÄO-testi)
http://homokaasu.org/testaaitsesi (Testaa itsesi -testi)
http://www.homofobia.fi/?sivu=oletkohomofobikko (Homofobia-testi)
http://www.testimaa.com/testi.php?t=age (Henkinen ikä -testi)
http://www.oletkohyva.com/ (Hyvä ihminen -testi)
http://www.hs.fi/viesti/deadline (Kuolinpäivä)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raskaustesti (Raskaustesti)
http://www.womenonweb.org (Aborttilääke-testi)

3 kommenttia

Anonyymi

2.12.2009 19:49

Tuo "Hyvä ihminen" -testi on kaikessa absurdiudessaan melkoista luettavaa. Antaa hienon vaikutelman testin laatijasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

7.12.2009 10:57

Mjoo, ikävä kyllä suurin osa ihan niistä normikristityistäkin taitaa uskoa tuohon hämmentävään perisyntiin, että jokainen on varas, valehtelija ja veljenmurhaaja heti syntyessään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.2.2010 10:08

testejä kyllä riittää!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi