Suomen Playboy-puput kunniaan!

  • Sunniva Strömnes

X-factor-tv-ohjelma alkoi viime viikon sunnuntaina Maikkarilta. Yhtenä tuomarina toimii Linda Lampenius-Cullberg. Viulisti on yksi Suomen kuuluisimpia staroja ulkomailla, mutta Suomessa hän ei mielestäni ole saanut ansaitsemaansa arvostusta aiemmin.

Sen jälkeen kun Linda esiintyi Playboyssa vuonna 1998, monet suomalaiset leimasivat hänet pelkästään ”tissimalliksi” ja ”kyykkyviulistiksi”. Hänen taitonsa unohtuivat sen siliän tien jonnekin kaapin perukoille. Onneksi kauniin ja lahjakkaan naisen arvostus näyttää vihdoin nousseen myös Suomessa, mutta monta vuotta se vei, katti soikoon.

Lindan potentiaali artistina, näyttelijänä ja monilahjakkuutena huomattiin jo vuosia sitten Ruotsissa, ja sieltä hän löysi juristimiehensä, jonka kanssa hän sai suloisen Olivia-tytön. Linda on ollut mukana Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -kisassa ja tehnyt paljon erilaisia töitä naapurimaassa. Siellä häneltä eivät duunit lopu ihan heti.

Olen usein ihmetellyt, mistä johtuu, että Lindaa kohdeltiin aivan eri tavalla Ruotsissa kuin Suomessa. Naapurimaassa Lindan viulistin- ja artistintaitoja kehuttiin vuolaasti. Mallina olo, sekä kaunis ja uhkea ulkomuoto oli pelkkä sivuseikka ja lähinnä meriitti työrintamalla. Meillä Suomessa Playboy ei ollut lisämeriitti, vaan este ja hidaste. Hyvä mittari niin sanotusta ”hyväksytystä kansansuosiosta” on naistenlehdet. Jos ne karttavat julkkista kuin ruttoa, kyseinen julkkis on liian ”huonomaineinen” meillä Suomessa. Take my word for it!

Myös Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen)kärsi mielestäni Playboyssa esiintymisestä. Kirjailija, taidemaalari ja kolumnisti muistettiin monta vuotta pelkästään vuoden 1988 Playboy-kuvistaan. Souri on kirjoittanut lukuisia kirjoja, käsikirjoittanut monta televisio-sarjaa ja ollut mukana Mensassa, mutta kesti vuoteen 2008 saakka, ennen kuin fiksu ja kaunis nainen pääsi mukaan Suomen kirjailijaliittoon. Vuonna 2007, kun Sourin hakemus hylättiin ties monennenko kerran, yhdeksästä kirjailijaliiton johtokunnan jäsenestä vain kaksi oli lukenut naisen tuotannon. He kommentoivat tuolloin hakemuksen hylkäämistä seuraavanlaisesti:

”Liiton johtokunnan mielestä Kärkkäisen kolme romaania eivät osoita hänen olevan vakavasti otettava kirjailija. Liitto ilmoittaa jäävänsä odottamaan kaunokirjallisen tuotannon täydentymistä ja kehittymistä.”

Uskon, että Sourin ”playboy-imago” istui niin tiukassa, että se vaikutti kirjailijaliittoon, ainakin alitajuisesti. Unfuckinbelievable!

Sittenhän meillä on myös Playboyssa vuonna 2004 esiintynyt yrittäjä Susanna Penttilä, jolla on kaksi Férrer-muotiliikettä pääkaupunkiseudulla. Lahjakas ja söpö bisnesnainen on harrastanut esteratsastusta viisivuotiaasta saakka ja menestynyt kilpatasolla, mutta harva muistaa sen. Suomalaisille Susanna on ikuisesti, tai ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta, isotissinen Playboy-pupu. Miehet tykkäävät salaa ja naiset ovat kateellisia ja haukkuvat salaa.

Minusta olisi vihdoin aika muuttaa suhtautumista seksikkyyteen: ei ole synti olla kaunis ja fiksu. Olkaamme siis ylpeitä suloisista ja lahjakkaista suomalaisnaisistamme, varsinkin Lindasta, Katariinasta ja Susannasta!

Ps. Tässä taidonnäyte Lindalta:

12 kommenttia

Anonyymi

27.1.2010 11:46

"Minusta olisi vihdoin aika muuttaa suhtautumista seksikkyyteen: ei ole synti olla kaunis ja fiksu. "

Ei, se ei ole synti. Sen sijaan on synti huorata lehtien sivuilla ja myydä tyhjänpäiväisyyttä ja roskaa. Olisi vakava ottaa vakavasti miespuolinen yritysjohtajakin, jonka ensimmäinen julkinen meriitti olisi poikakalenteri. Lindahan on viulisti jonka suurin meriitti ei ole musikaalinen menestys (mitattuna vaikkapa kansainvälisesti arvostetuilla Sibelius-tai Tšaikovski-viulukilpailuilla) vaan pitkä vaalea tukka ja mehevä tissiväli. Viihdemaailma on sitten erikseen ja siellähän molemmat ovat menestyneet varsin hyvin. Lindakin pääsi Baywatchiin ja kaikkea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2010 11:57

se vaan ei missään maailmankaikkeudessa ole fiksua keikistellä puolialasti jokapaikassa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2010 12:53

Ulkomailla ymmärretään, että Linda on viulisti, joka on esiintynyt Playboyssa. Suomessa Linda on Playboy-tyttö, joka soittaa viulua. Ensimmäinen on enemmän oikein.

Kata Kärkkäisen nimenvaihto taas kielii siitä, että nainen ei ole sinut menneisyytensä kanssa, häpeää alastonkuviaan ja haluaa irtisanoutua "tuosta toisesta persoonasta", joka kuviin meni. Se on säälittävää, paljon kovempi juttu olisi olla sinut menneisyytensä kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2010 12:53

Susanna Penttilä ei tullut julkisuuteen ratsastusharrastuksensa tai liikkeittensä takia, vaan "Playboy"-kuviensa avulla. Henna Virkkunenkin on voinut olla vaikka kuinka lahjakas kuorosolisti tai agilitymimmi (tai jotain, ei mitään hajua naisen harrastuksista), mutta hänet tunnetaan opetusministerinä. Ihmettelisin kovasti, jos joku hänen aiempia saavutuksiaan uutisoisi tai muistaisi. Penttilän kohdalla mainitaan sitäpaitsi lähes poikkeuksetta hänen vaateliikkeensä.

Katasta ja Lampeniuksesta kirjoittamistasi jutuista olen samaa mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2010 20:04

Näin klassisena muusikkona en voi muuta kuin harmitella, että aikanaan lahjakas ja hyvin koulutettu Linda tienaa nykyisin leipänsä soittamalla Albinonin Adagioa liian nopeasti rumpukompilla ostoskeskuksessa. Sunniva ei taida ainakaan olla klassisen musiikin spesialisti eikä sikäli kykenevä arvioimaan Lindan nykyistä viulunsoittoa. Viihdetaiteilijana ja julkkisilmiönä hän varmasti on ihan hyvä. Mutta olisipa mukava joskus kuulla hänen soittavan taas oikeasti klassista musaa, jonka tekemiseen hänellä on koulutus.

Jos huvittaa kuulla, miltä sen Albinonin Adagion pitäisi kuulostaa, niin katsokaapa täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=mz4dpbk8YBs

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sunniva Strömnes

29.1.2010 12:15

Kiitos mielipiteistänne, niitä on aina mielenkiintoista lukea :). Asioita voi nähdä niin eri tavoin :).

Lifemocker: Sanoit, ettei ole fiksua keikistellä puolialasti joka paikassa. Tässä yhteydessä voisi miettiä, että miksi naiset/miehet keikistelevät puolialasti lehdissä. Ilmiselvästi löytyy ihmisiä jotka haluavat nähdä toisia ihmisiä puolialasti ;). Kysynnän ja tarjonnan laki :).

Veliskeptinen: En tarkoittanut, että Linda on "maailmantähti", vaan lähinnä yksi niitä suomalaisia, jotka ovat "maamme käyntikortteja ulkomailla". Ehkä hieman kömpelösti ilmaistu minulta tuossa yllä :).

Hyvää viikonloppua kaikille toivoopi Sunniva :)

Ps. Hyvä Anonyymi, joka tiedät miltä Albinonin Adagion pitäisi kuulostaa, halusit ilmeisesti tietää klassisen musiikin osaamisestani :). Olen soittanut pianoa neljä vuotiaasta kahdeksantoista vuotiaaksi ja suorittanut Åbo Svenska Musikskolanin loppututkinnon pianon soitossa sekä musiikin teoriassa. Soitin siis 14 vuotta klassista musiikkia ja lisäksi kuuntelin melkein joka päivä klassista musiikkia lapsuudenkodissani Turussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.1.2010 23:51

Täh, ja kaltaisellenne klassisen musiikin ystävälle ei siis aiheuttanut minkäänlaista pistoa sydämeen kyseisen kappaleen raiskaus ostarilla poppikoneen säestämänä?

Näin ulkomaan asukkina sallinette myös minun lausua mielipiteeni, joka perustuu tietenkin vain empirisiin havaintoihin: L.Lampeniuksesta ei ole kuullut yksikään perheenjäseneni/ystäväni/puolituttavani, jolta asiaa olen tiedustellut. Ei sen paremmin klassisen musiikin kuin viihteen puolellakaan. En tosin asu Ruotsissa. Kun kerron olevani suomalainen, ainoat kommentit liittyvät formulakuskeihin (-nen) ja - vain tietyissä piireissä - elokuvaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sunniva Strömnes

3.2.2010 15:22

En sanonut olevani "klassisen musiikin ystävä", sanoin, että tunnen klassista musiikkia ja osaan arvioida sitä. Pidän itse asiassa enemmän klassisesta musiikista, jossa on hieman poppia mukana, joten Lindan levyt ovat mieleiset. Makuasioista voi kiiistellä ja saakin, mutta ne ovat erilaisia ja pysyvät erilaisina, onneksi ;).

Eivätkä kaikki ulkomaalaiset tietenkään tiedä kuka Lampenius on, mutta minä näen hänet silti tietynlaisena "maamme käyntikorttina, hyvänä sellaisena".

Hyviä viikon jatkoja toivoopi Sunniva :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.2.2010 22:56

Susanna Penttilä ei vaan ole poseerannut Playboyn sivuilla ikinä...se on pätkä eikä edes tarpeeks hyvännäkönen sinne....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

antti1969

6.2.2010 15:54

Mun mielestä Linda on kasvanut aikuiseksi ja seestynyt.
Nuorempana kun revittiin joka paikkaan, maailma vei, poikaystävät vaihtui, syömishäiriö nosti päätään teinivuosilta, erimielisyydet managerin kanssa joka vaati miljoonia, kotimaa ei arvostanut ja ihmiset muistivat vain "Kyykky-Lindan". Varmana ei halunut palata Suomeen ja sitten olisi kirjoitettu että palasi "maitojunalla/häntä koipien välissä" kotiin.
Ymmärrän että Linda on ristiriitainen persoona ja ärsyttää monia.
Muutaman kerran hänet tavanneena voin sanoa että Linda on vilpittömästi ystävällinen ihminen, avarakatseinen ja huumorintajuinen, mutta tietty varaus uusiin ihmisiin on luonnollisesti tullut eli suojamuuri.
Tsemppiä Lindalle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.4.2010 19:05

Anonyymille klassiselle muusikolle:

Ei kannata puhua asioista, jos niistä ei ole ottanut selvää. Varsinkaan, kun tietoa on saatavilla.

- Tuo oheinen video Lindan esiintymisestä ei ole tavanomaisesta konsertista, vaan Lindan nimmarikeikalta, jossa hän paitsi jakoi nimikirjoituksia viimeisimpään levyynsä, niin myös esitti kaikenlaista musiikkia, jota hän on vuosien aikana soittanut (Linda itse kertoo tämän videon kommenteissa).

- Albinonin Adagio ei ole klassista musiikkia, vaan italialaisen Remo Giazotton 1950-luvulla säveltämä popkappale (ks. HS, 18.4.2009). Alkujaan kappaleen uskottiin olevan Tomaso Albinonin teos, mutta sitä ei ole koskaan pidetty varsinaisesti klassisena musiikkina, ainoastaan oudon iskelmämäisenä teoksena barokin ajan säveltäjältä.

- Linda soittaa edelleen klassista viulua koko ajan, vaikka Ruotsissa asuvana artistina, joka soittaa myös kevyttä musiikkia, hänen näkyvimmät työnsä liittyvät monasti kevyeseen musiikkiin. Tosin Linda soittaa näillä koko Ruotsin kiertävillä pop-rock -kiertueilla poikkeuksetta myös klassista musiikkia.

- Linda tienaa leipänsä kuitenkin lähinnä klassisen musiikin esiintymisillään, joita hän tekee Ruotsin eliitin ja silmäätekevien yksityistilaisuuksissa. Hän on soittanut useasti Ruotsin hoville, näiden seurapiireille sekä politiikan ja talouden vaikuttajille.

- Linda harjoittelee parhaillaan X Factorin kuvausten ohessa tulevan klassisen levynsä ohjelmistoa, joka koostuu viulukonserttojen eri osista sekä muista viulumusiikin helmistä. Lisäksi Linda valmistelee tulevaa kiertuettaan Wienin Schönbrunnin keisarilinnan orkesterin solistina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.7.2010 11:30

Haluan vain sanoa että Rouva Lampenius-Cullberg ei olisi saanut olla tuomarina X-Factor kisassa, eikä nuo kaksi muutakaan. Totaalisen surkeita tuomareita joka teki kisasta tylsän ja hämmästyttävän epäammattimaisen. Vaikka Linda on itse muusikko ja kuuluisa hän ei osaa tuomaroida televisiossa. Vaikka onkin seksikäs (paitsi että on vissiin laittanut jotain huuliinsa. Ei näytä hyvältä)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi