Titaanimies

  • Iiro Lehtonen

Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla saatiin sunnuntaina melkoinen yllätysvoittaja ja –kisakoneeseen nousija, kun takavuosien junioritähti Harri Haatainen kiskaisi kovimman kaaren. Yli 84-metrinen riuhtaisu toi 32-vuotiaalle Haataiselle samalla paikan Barcelonassa järjestettäviin EM-kisoihin.

Ei voi kuin olla iloinen Haataisen paluusta. Vuonna 2002 häneltä hajosi selkä pahasti Berliinin GP-kisoissa. Vamma pakotti hänet lähes lopettamaan urheilun kokonaan, mutta tiukan kuntoutuksen ja voimistelun myötä titaanilla ja ruuveilla kokoon parsittu selkäranka alkoi löytää taas normaaleita liikeratojaan. Haatainen oli pikku hiljaa kaikessa hiljaisuudessa noussut aina vain parempaan kuntoon. Häneltä löytyy viime vuoden syksyltä tuloslistastaan jo 82-metrinen heitto, joten keihäspiireille 84 metrin ylitys tuskin tuli täydellisenä yllätyksenä.

Haataisen suora valinta kisakoneeseen aiheuttanee jossitteluja etenkin jälkikäteen, jollei Lapuan Virkiän mies heitäkään itseään finaaliin ja lähelle tuota 84 metrin tulosta. Suomen keihästaso on niin kova, että rannalle jää nyt väkisinkin Haataista tasaisemmin pitkiä heittoja paiskoneita miehiä. Jossittelu on kuitenkin turhaa. Säännöt olivat selvät. Keihäskarnevaalien voitto yli 84-metrisellä kaarella antaa suoran kisapaikan.

Pääkarsintakilpailun nimeäminen on oikea tie kehittää urheilijoiden henkistä kanttia. Kuusi heittoa, joista yhden pitää kantaa tietyn rajan yli. Muuten ei ole asiaa koneeseen. Ei siellä EM-kisoissakaan tulla palkintopallilla kyselemään, kuinka monta pidempää kaarta neljänneksi tullut olikaan nakuttanut kauden aikana.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi