Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on toimittaja.

Terästissi mä oon!  3

Katsoin viime perjantaina uutta tv-sarjaa nimeltään Teräspallit. Kyseessä on Janne Katajan juontama Subin kotimainen räväkkä piilokameraohjelma. Erilaiset tyypit jallittavat suomalaisia, ja ainakin eka jakso oli hulvaton.

Yhtenä tyyppinä ohjelmassa oli mukana näyttelijä, joka leikkii tv-toimittajaa ja pilailee julkkisten kustannuksella. Mieheni nauroi tv-toimittajan kommelluksille ja minäkin nauroin, mutta samalla minulle nousi pieni tuskan hiki hommaa katsoessa. Tunnistin itseni tuosta hölmöilevästä tv-toimittajasta.

Aloittaessani toimittajan urani radiossa vuonna 2003 ensimmäinen suoran lähetyksen haastatteluni oli täysi floppi. Muistan sen kuin eilisen päivän. Minun piti jututtaa Turun Aurajoen soutujen osallistujia heidän suoritustensa jälkeen. Valitsin jostakin syystä soutajan, joka hävisi koko kisan. Tungin mikrofonin hänen eteensä ja rupesin kyselemään, että ”miltäs häviö maistuu” ja ”mites nyt suu pannaan, luuseri”. Olin kuin mikäkin tahaton koomikko, vaikka haastattelun piti olla asiallinen. Soutaja oli aivan maansa myynyt, mutta minä vain lisäsin vettä myllyyn ja kysyin, että ”minkä ihmeen takia menit häviämään, että missä mättää”. Kun studiosta kysyttiin, voisinko kommentoida tunnelmia soutukisoista, minä vain toistelin, että ”ei tällä hirveästi jengiä ole ja että tuolla ne tyypit soutavat Aurajoessa ees taas, aika tylsää on”. Suustani ei tullut mitään järkevää. Onneksi toimituksen väellä näytti olevan hauskaa, he nauroivat kippurassa haastattelulleni. Meni täysin huumorin puolelle se homma.

Kun radiotoimituksessa huomattiin, etten pelännyt laittaa itseäni likoon haastatteluja tehdessä, minut laitettiinkin eräänä päivänä Turun torille tekemään pilailuohjelmaa. Minun piti pukeutua ryysyihin ja leikkiä katusoittajaa, joka vinguttaa viulua aivan kammotavalla tavalla ja sitten toimituksessa arvailtiin, saanko kerättyä rahaa soitollani ja tuleeko kenties joku lyömään minua turpaan. Kyllähän siinä paljon jengiä kulki ohi, joista suurin osa haukkui minut pataluhaksi tai sitten katseli hölmistyneenä. Lisäksi eräs mies pyysi minua deitille, koska olin kuulemma niin hauskan näköinen. Se tyyppi ei tainnut käydä ihan täysillä. Pahinta jutussa oli kuitenkin se hetki, kun kulman takaa porhalsi pikkusiskoni, joka heitti pari euroa aukinaiseen viulukotelooni. Hän oli juuri kävellyt pari metriä ohitseni, kun hän kääntyi ympäri ja päästi kauhean, sydäntä särkevän kiljahduksen, joka kuului kilometrien päähän.

-Etkö sä olekaan radiossa töissä? Täytyykö sun ansaita rahaa kerjäämällä ja soittamalla viulua, vaikket osaa, pikkusiskoni itki täysin hysteerisenä.

Minulla oli täysi työ selittää poloiselle, että teen ”piilokamera” radio-ohjelmaa. Lopuksi pikkusiskoni uskoi tarinani, kun näytin vaatteiden alla olevat piuhat ja mikin. Sekin homma meni poskelleen siskon ilmestyttyä kuvioihin.

Erään toisen kerran minun piti mennä jututtamaan ruotsinkieliseen radio-ohjelmaan kulttuuriohjelmaa varten posetiivaria. Ruotsiksi posetiivari on nimeltään ”positivhalare”, mutta sitä en tiennyt ennestään, joten luulin, että positivhalare tarkoittaa suomeksi posetiivarin haalaria, eli jotakin omituista pukua, joka posetiivarilla on päällänsä. Juttelin ummet ja lammet posetiivarin kanssa hänen omituisesta asustansa. Tällä tyypillä kun vielä sattui olemaan värillinen haalari päällään, jossa oli kaikenlaisia pinssejä. Mies näytti tosin hieman hämmentyneeltä siitä, että puhun hänen puvustansa, vaikka piti jutella musiikista. Toimituksessa kömmähdykselleni onneksi naurettiin vedet silmissä. Otin kyllä opiksi tästä ”kielivirheestä”.

Olen minä monet muutkin kerrat mokannut. Nettihaastatteluni Samantha Foxista oli aivan omaa luokkaansa. Tein haastattelun englanniksi, ja kun minun piti kääntää povipommin jutustelut suomeksi, höpisin jotakin aivan muuta kuin mitä Samantha oli kysymykseeni vastannut. Läskiksi meni sekin.

Hauskin mokani kaikista on ehkäpä se, kun en yksillä pippaloilla viihdetoimittajan työssäni tunnistanut kansanedustaja Mikko Alataloa, ja menin lopulta kysymään häneltä, että ”ootko sä se Matti Alatalo”. Onneksi kansanedustajalla riitti huumoria, ja minusta kouliintui vuosien varrella oikein hyvä toimittaja, ainakin omasta mielestäni.

No miksi minä näistä omista haastattelumokailuistani höpisen? Siksi, että Teräspallit-ohjelma sai minut muistamaan, että elämässä sattuu ja tapahtuu. Mokaaminen on inhimillistä ja monesti hauskaakin, ainakin jälkikäteen, eikä sitä tarvitse hävetä. Harva meistä on täydellinen kehdosta hautaan. On hyvä osata nauraa omille kommelluksilleen ja oppia niistä. Ja joskus kömmähdys tai varsin tyhmältä kuulostava haastattelukysymys voi yllättäen johtaa jopa jymyuutisen saamiseen toimittajan työssä.

Väitänkin siksi, että jokaisessa meissä asuu pieni teräspalli tai terästissi. Sellainen tyyppi, joka haluaa viihdyttää täysillä: joko tekemällä pikku kepposia toisille tai laittamalla itsensä hauskalla tavalla likoon viihteen puolesta.

Uskallatko sinä kertoa, miten olet mokannut tai mikä viimeksi meni hauskalla tavalla mönkään omassa työssäsi?


Kauhujen Linna, osa 1!  6

Sunnuntaina 6.12, eli Suomen itsenäisyyspäivä on hieno ja arvokas juhla. Se ei kuitenkaan ole silkkaa iloa kaikille. Niille toimittajille, jotka joutuvat töihin Linnaan tai johonkin baariin, jonne julkut suvaitsevat saapua juhlimaan Linnan juhlien jälkeen, työpäivä on yleensä aika veemäinen.

Ne toimittajat, yleensä viihdetoimittajat, jotka joutuvat Linnan juhliin töihin pakoilevia julkkiksia etsimään ja haastattelemaan, eivät ole onnekkaita.
Ensinnäkin he joutuvat hankkimaan itsellensä juhla-asun. Naistoimittajat joutuvat lisäksi meikkaamaan ja laittamaan hiukset. Usein omalla rahalla.

Toisekseen Linnassa on kuuma kuin saunassa. Hiki valuu juhlijoilla noronaan, ja porukka tönii toisiaan tungoksessa. Ja joku läikyttää takuuvarmasti juomat hameellesi, eli jokin tumma väri, esim. viininpunainen, on sellainen varma värivalinta.

Kolmanneksi Linnassa ei muuta ehdi tehdä kuin juosta julkkuja etsimässä hymyillään hampaat irvessä ja pitää näyttää siltä, ettei ole mihinkään kiire, vaikka oikeasti on tulipalomegalomaaninen hösis ja paniikkitilanne, kun Tanja Karpelaa ja Janne Erjolaa ei löydy mistään.

Ja kun juhlat loppuvat kymmeneltä, Linnassa ollut viihdetoimittaja kiirehtii toimitukseen ja kirjoittaa yötä myöten mitä kelläkin julkkisnaisella oli päällään ja kuka tuli kenenkin kanssa. Pukuvalintoja, mokia ja ulkonäköä ruoditaan itsenäisyyden hengessä silmät väsymyksestä pyöreinä tietokoneiden äärellä. Kansalle annetaan sitä mitä kansa haluaa, eli viihdettä.

Seuraavassa blogimerkinnässä: ”Kauhujen Linna, osa 2!” kerron mitä ihanuuksia viihdetoimittaja saa kokea yöllä itsenäisyyspäivänä. Stay tuned. Same Sunnivatime, same Sunnivachannel ;)!