Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vanhanen.

Yksi lautanen kahdelle!  6

Valtiotieteiden opiskelijana olen kiinnostuneena seurannut ns. lautaskohua.

Suloisessa poliittisessa kolmiodraamassa ovat mukana presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen sekä ulkoministeri Alexander Stubb. Eli Suomessa on syntynyt soppa siitä, kuka tai ketkä näistä edellä mainituista saa edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa. Aiemmin Suomea on monesti EU:ssa edustanut pressa ja pääministeri ja silloin juhlapöytiin on tietenkin pienelle Suomelle jouduttu kattamaan peräti kaksi lautasta.

Koko lautaskohu vaikuttaa oudolta. Vanhanen haluaa jatkossa mennä yksin palaveeraamaan, mutta Tarja ei sulata asiaa. Kummatkin ovat ärähtäneet julkisesti. Jotkut poliitikot tukevat pääministeriä, toiset pressaa. Minä olen kantani valinnut ja asetun kohussa Tarjan puolelle. Timo Soinin sanoin: Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa. Näin ollen pressalle pitää löytyä EU-lautanen.

Sitä paitsi, mietittyäni tarkemmin asiaa yksi lautanen riittää varsin hyvin kahdelle. Ainakin niin kauan kuin on kyse Tarjasta ja Matista. Matti kun on tunnetusti todella ronkeli ruoastaan. Hienot EU-safkat alku-, pää- ja jälkiruokineen tuskin maistuvat meidän nykyiselle pääministerille.

Näen sieluni silmin kuinka Matti nyrpistää nenäänsä chilipaprika-marinoiduille jättikatkaravunpyrstöpateelle ja sörkkii happamana haarukalla lautastaan. Matti kun tykkää ihan perusmätöstä, jota ei ole maustettu sen kummemmin ja fiinimmin. Uuniperuna pelkällä suolalla ja voilla on mieluisinta. Näin ollen Matille tuskin tarvitsee kattaa lautasta EU:n huippukokouksiin. Hän voi istua juhlapöydässä Tarjan vieressä ja maistaa palasen juhlaruoasta Tarjan lautaselta, silleen salaa, jos sielu sietää.

Ja koska Matti ei myöskään juo alkoholia, hänelle riittää pelkkä vesilasi. Näin olemme taas ratkaisseet yhden kohun. Matti ja Tarja voivat jatkossakin sulassa sovussa mennä EU:n huippukokouksiin.

Sitten kun meillä on uusi presidentti ja pääministeri niin voimme taas ruveta puhumaan lautaskohusta uudelleen. Nyt siihen ei vielä ole mitään aihetta.

Yksi lautanen riittää…


Vanhanen ja possuflunssa!  3

Politiikka kiinnostaa minua siinä määrin, että on pakko kommentoida Niinistön ja Vanhasen sikainfluenssa-rokotuskiistaa.

Eli ensin lyhyt oppimäärä äskettäin tapahtuneeseen sananvaihtoon Saulin ja Matin välillä. Sauli kertoi HS:n verkkosivuilla, että hän piikittäisi presidentin ja ministerit hetimiten ja että uskoo kansan sallivan valtionjohdon etuilun rokotusjonossa. Puhemies sanoi myös, että hänen mielestään kansanedustajia ei pitäisi rokottaa jonon ohi. Vanhanen vastasi tähän, ettei valtionjohtoa pidä rokottaa jonojen ohi, koska ”kenellekään ei pidä antaa eri oikeuksia etuilla määrätyssä rokottamisjärjestyksessä…Hallituksessa on kaksikymmentä ministeriä ja riittää, että viisi on terveitä yhtä aikaa. Hallituksen toimintakyky säilyy kaikissa olosuhteissa… tässä suhteessa kaikki ihmiset Suomessa ovat tasavertaisia, oikotietä ei ole”, Vanhanen kommentoi.

Hieno ajatus Matilta, että kaikki ihmiset ovat Suomessa tasavertaisia. Näin ei kuitenkaan ole ja Matti itse on siitä elävä esimerkki. Olin taannoin Meilahden sairaalassa, koska minun epäiltiin saaneen Thaimaasta jokin pöpön, joka ei ollut poistunut elimistöstäni. Minut laitettiin eristyksiin, koska pelättiin tartuntavaaraa. Siinä sitten huomasin, ettei terveydenhuolto toimi kovinkaan hyvin. Ryhdyin juttelemaan erään sairaanhoitajan kanssa siitä mikä HUS:ssa mättää. Pohdimme yhdessä mitä voisi tehdä sille, että niin monet joutuvat säryissä ja kivuissa odottelemaan hoitovuoro liian kauan. Kyseinen sairaanhoitaja kertoi sitten minulle, että maan johto ei tiedä kuinka huonosti terveydenhuolto toimii, koska eivät itse joudu odottamaan palvelua yhtä kauan kuin muut. Hän sanoi, että ”pääministerikin oli meillä täällä äskettäin vain kaksi huonetta sinun huoneestasi, ja hänet hoidettiin jonojen ohi ennen muita potilaita. Mutta kyllähän pääministeri pitääkin hoitaa heti”, sairaanhoitaja lisäsi kunnioitusta täynnä. Jäin sanattomana suu auki tuijottamaan sairaanhoitajaa, kun hän sulki oven huoneeseeni ja viiletti seuraavaa potilasta hoitamaan.

Matti Vanhanen sai siis hoitoa ennen muita, koska oli pääministeri. En usko, että hän itse edes tiesi näin tapahtuneen. Matin on siis turha jeesustella, että kaikki Suomessa ovat tasaveroisia ja että hän ei halua etuilla jonon ohi. Se nyt vaan on fakta, että pääministeri ja monet muutkin saavat etuuksia tahtomattaan, koska heillä on arvovaltaa ja tärkeä tehtävä hoidettavana.

Mielestäni on hyvä, että valtion johto saa poikkeustapauksissa ”etuilla”, koska he hoitavat maan asioita. Ja ainakin minä haluaisin, että maan asiat hoidetaan hyvin. Kannatan siksi Niinistön ehdotusta, että presidentti ja ministerit voitaisiin pikimmiten rokottaa, jos he piikin haluavat. Ei se ole etuilua, se on tärkeää koko maalle. Eikä meidän muiden jonotusaikaa siitä hirveästi pitenisi. Emme me, eikä Matti, voi tietää, säilyykö hallituksen toimintakyky kaikissa olosuhteissa jos ”possunen” päättää iskeä valtionjohtoon.


Tuppeensahattu Sarasvuo  7

Muistan kuinka aikoinaan katsoin telkkarista Hyvät pahat ja rumat -ohjelmaa, ja tykkäsin kovasti Jari Sarasvuosta. Mutta nyt olen tullut katumapäälle. Minua hävettää, että pidin Jaria fiksuna.

Kun Jari rakastui hiihtäjä Virpi Kuituseen, huomasin, että hän on muuttunut. Hän raivostui kuvaajille, jotka halusivat parista yhteiskuvat ja pyysi mediaa jättämään heidät rauhaan. Ahdistus julkkiksena olosta johti vihaan mediaa kohtaan.

Nyt Jari on kuitenkin mennyt liian pitkälle. Hän väitti äskettäin Aamulehdessä, että ”media häiritsee poliitikkojen työrauhaa”. Sarasvuo sanoi myös, että: ”Vanhasen lautaskandaali oli törkeää vallan väärinkäyttöä ilman näyttöä. Ajatus korruptiosta on posketon. Eräässä lehdessä julkaistiin jonkun professorin väite, että kukaan ei varmasti antaisi kymmeniä tuhansia euroja vaalikampanjaan ilman tietoa vastapalveluksesta. Mä olen antanut kymmeniä tuhansia, ja tiedän, että näin ei ole."

Aika paksu väite Jarilta. Uskon, ettei Yle olisi uskaltanut julkaista ”lautakasauutista” ilman pitäviä todisteita. Olen nimittäin itse tehnyt monta juttua lähdesuojan turvin, eli minulla on todisteet taskussani ja haastattelemani lähde on luvannut tulla tarvittaessa oikeuteen todistamaan. Ja nyt henkilöt, kuten Sarasvuo, luulevat, että media vaikeuttaa poliitikkojen työtä. Väitän, että Sarasvuon kaltaisten puheiden takia median työ on vaarassa. Sananvapautta ja lähdesuojaa halutaan kaventaa koko ajan. Se on perusoikeuksien poistamista!

Suomessa julkkiksia kohdellaan silkkihansikkain verrattuna muihin Euroopan maihin. Väittäisin, että se ”paha etelän media” ei ole täällä Suomessa kuten pääministerimme ja ilmeisesti Jarikin luulevat vaan Etelä-Euroopassa. Jarin pitäisi mennä viettämään muutama päivä jonkun sikäläisen julkun seurassa, niin Suomi tuntuisi taas oikein mukavalta maalta.

Ai niin, olisi mukava tietää, kenelle Jari on lahjoittanut vaalirahaa kymmeniätuhansia. Ettei vaan Matille tai keskustalle…