Laatuako Suomesta?

  • licence27

Nyt alkaa sit kansantalouden kolmanne tukijalan alasajo- Ei se toisaalta ole mikän ihmekään. Kolmen vuoden päästä kysellään mihin kaikki IT ja elektroniikka-alan työpaikat on kadonneet ja miksi kansallisaarre nimeltä Nokia katosi halpamaihin ja rapakon taa.

No ensinnä tyvoimakustannukset, verotus ja pieni kotimainen kysyntä. Toisena hyvä ajoitus- kun on mellakoita ja vallanvaihtoa niin yhden suuryrityksen hurjia vähennyksiä ei juuri noteerata.
Kolmas juttu on logistiikka ja ainaiset kuljetuskustannukset, lakkoilevat ahtaajat ja lentohenkilökunta- Tärkeintähän muutosjohtajalle on lyhyen tähtäimen voitot ja hyvä vuosineljänneksen tulos- oma palli, oma palkka ja hiiten kaikki kalliit tuottamattomat duunarit.

Kun Kari Kairamo aikoinaan teki Nokiasta laaja-alaisen ei kukaan olisi uskonut millainen menestystarina jää tuhottavaksi muutosjohtajan tyyliin. Jorma Ollila oli mies paikallaan ja ansaitsi palkkansa kasvun ja markkinajohtajuuden ohella.

Seuraajilla on mahdottoman tuntuinen tehtävä peitota Kiinalaiset kopiot, Japanin ja korean laatu sekä USA: käyttöohjeet ja helppokäyttöisyys. En väitä että yksikään Nokian puhelin olisi huono tai huonompi kuin kilpailijoilla, mutta se ei auta jos kilpailijat saa tuotteensa kaupaksi ja Nokia ei.

Nokian olisi pitänyt iskeä brändinsä jokaisen Suomalaisen huippu-urheilijan takalistoon, pipoon ja rintaan- Kimi Räikkönenkin voisi hukkailla Nokian puhelimia harrastusten parissa ja ajaa punaisella autolla F1 sarjassa tosissaan. Mitä siitä jos Italialaisen auton kyljessä lukisi Nokia tai nuoremman Rosbergin autossa yhtä lailla. Sekään ei olisi mitään pelastanut, ei edes kaikkien Benefonin innovaatioiden ostaminen- mutta olisi ehkä antanut lisää aikaa muutokselle.

Sisukin tehdään kohta saksalaisista osista- täysin hullua kun Sisudiesel on ihan pätevä tekemään moottoreita ja Saksasta kaiketi Valtrankin nokalle polttoainelaitteet tulevat. Kyl 7 syl ja 500 hepoa pitäisi piisata kun vaan päästönormit täyttyy. Ohjaamokin voisi olla suomalaista valmistetta, osaahan ne ruotsalaisetkin tehdä hytin.

Isokin yritys voi syntyä pienestä innovaatiosta, mutta jos ei ole innovaatioita, työpaikkoja ja pääomaa niin ei ole kohta yrityksiäkään. Varmasti kymmenissä ellei sadoissa yrityksissä on siirretty töitä halpamaihin- kyllä Suomessakin osataan tehdä huonoa laatua. Samoin osataan tehdä myös hyvää laatua, jos jollain on sitä vara ostaa.

Tällä menolla ainoa mikä Suomessa kannattaa on maatalous - ja sekin vain tukien vuoksi tai siitä syystä kun muualla maailmassa katovuodet ja myrkkyrehut nostavat hinnat sellaisille tasoille että kulujen lisäksi viljelijälle jää jonkinlainen palkka ja varaa investoida uusiin koneisiin, tuotantotiloihin ja lisämaahan.

Ympyrä palaisi siis alkuun- ajalle ennen teollistumista ja Nokian eropaketeilla ei ostellakaan autoja ja maksella asuntovelkoja kaupungeissa vaan myydään pois kalliit kaupunkikämpät ja maatiloja tilalle. Sit olisi ainakin luvassa innovatiivisiä ja tekniikan tuntevia maajusseja nostamaan autiotiloja pystyyn.

Alkutuotanto- jatkojalostus ja palvelut- nuo kaikki täytyy olla kunnossa. Nyt vaan tuppaa olemaan että on johto, hallintoa, mutta ei tuotanto, jalostusta, eikä palvelua. Jos alkutuotantoa ei arvosteta, tai jos se ei kannata niin sit loppuu jalostus ja vamiin tuotteen hinta valahtaa ulkomaille kokonaisuudessaan.

Paska juttu kun vallan kahvaan pääsee ihmisiä joilla ei ole työkokemusta kuin korkeintaan opiskeluajalta ja sekin siisteissä sisähommissa- Ei sellainen ihminen saisi jakaa maataloustukia joka ei osaa edes lehmää lypsää tai valtion taloutta hoitaa matematiikkaa osamaton populaatio.

Jos tässäkin maassa oikesti karsittaisin kaikki turhat virkamiehet ja valtoinhallinossa olisi sama palkka niin poliisilla kuin ministerilläkin niin riittäisi poliiseja myös syrjäkylille- vaan ei. Terveydenhoito menee retuperälle kun hallinto syö enenmmän aikaa ja rahaa kuin potilaiden hoito. Hoitajien pieni nousu palkkakuopasta on jo unohdettu, kyllä EU, euro ja inflaatio hoitavat sen ettei maksukyky parane- velanottokyky vaan paraneen kun inflaatio kiihtyy.

Ja sit vielä tuo pohjanoteeraus- Tuetaan niitä maita jotka ovat raskaine hallintoineen ja korruptuituneine virkamiehineen tahallaan ajaneet taloutensa ahdinkoon. Täällä käy kohta ihan samoin, eikä siihen auta verojen kiristäminen. Työpaikkoja ja työvoimaa pitää saada kortistosta alkutuotantoon niin paljon että laatu on varmasti maailman parasta, sit pitää jalostaa niin hyvin että kelpaa vietäväksi minne vaan- Eihän kultakaan raakana harkkona kallis ole kun vertaa johonkin kultasepän uniikkikoruun. Jalostuksen tarkoitus on nostaa arvoa.

Välillä on tuntunut siltä että paras arvo saadaan kaatopaikkana- siis ainakin kun katsoo paikallisen jätehuollon taksoja ja osakekohtaisia tuloksia- Myös ruotsalainen ryöstöfirma tahkoaa voittoja sähkön myynnillä ja siirrolla.

Edit 1.11.2013 - Ennustus tai ei, mutta Microsoft Nokian matkapuhelimet vei.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:39

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus