Alan divisioonille

  • WilleWau

Mestareiden liigan myötä jalkapallostakin on tullut etu- ja takaperin selitettyä TV-viihdettä. Vaan se onnistuneen markkinoinnin ja hyvän tuotepaketin kunniaksi laskettakoon. Onnistumiset ruokkivat toivottavasti muunkin tason jalkapallon menestymistä.

Jotakin on kuitenkin pielessä kotimaisen jalkapallon sarjoissa, jos matsien tunnelmaväristykset katsojan sisimmässä alkavat olla F1-kisojen luokkaa. Varsinkin kuivan kelin tapahtumien. Mistä löytyvät kunnon väristyksiä tarjoava sadekeli- ja rallivaihteet?

Muutamina pikaisina uudistuksina voitaisiin muokata jo olemassa olevia elementtejä lajin parhaaksi. Rankkarikisa pelin alkuun. Suorittajina vaihtomiehistö. Voitaisiin puhua entistä paremmin joukkueurheilusta.

Rankkarikisan maaliero jäisi voittaneen joukkueen eduksi varsinaisen peliajan pohjaksi. Toiselle puoliajalle valinnaisena aiheena joko kenttäkokoonpanon välinen rankkarikisa, kulmapotkukisa tyhjään maaliin tai rankkarikuljetuskisa puolesta kentästä jääkiekon malliin. Kisan maaliero laskettaisiin taas voittaneen joukkueen hyväksi.

Interaktiivisena elementtinä katsojat voisivat osallistua vaihtoehtojen pudottamiseen perinteisellä huutoäänestyksellä. Kilpailtavan lajin lopullisen valinnan saisi tehdä pelin päätuomari.

Pienenä muutoksena hyökkäysasetelmiin; puolikentän hyökkäyksessä ylittänyt joukkue ei saisi palata takaisin päin omalle kenttäpuoliskolle, vaan joukkue olisi pakotettu hakemaan ratkaisua puolustavaan kenttäpäähän. Eikä tässä kaikki. Puolustavan joukkueen roiskimat sivurajan ylittävät purkupallot oikeuttaisivat aina sivurajan vierestä annettavaan suoraan vapaapotkuun. Umpikierosta puhumattakaan.

Tietystikään tämä ehdotus ei mene ylimmillä sarjatasoilla ihan heti läpi. Ehdotankin, että alan todelliset divisioonat ottavat nämä parannusehdotukset ensin vastaan. Toki omiin pelikenttätilanteisiin soveltaen. Ensi alkuun pihapiirissä lasten ja lapsenmielisten kesken. Laajeten kulovalkean tavoin ikämiessarjoihin alan konkareiden pariin. Pelaavathan siellä monet alan miehet, joidenka potkutekniikassa löytyisi edelleen opetettavaa jälkipolville sekä se tosi asia, että kaikki liike ei ole lajin kannalta tarpeellista, varsinkin jos pallo ei tahdo pysyä mukana. Lisäksi monilla konkareista piisaa virtaa ja purkitettua kokemusta kuin Rolling Stonesin levypakassa, vain sopiva ulostuloväylä puuttuu tai toimii vain ajoittain.

Toki jalkapallossa virheitä pitääkin ja saa tehdä, mutta näin pienillä parannuksilla saataisiin katsojille lisää katsottavaa. Eikä maksaisi investointina kovinkaan paljon. Huonoina jatkuville kenttäolosuhteille ja arktiselle sijainnille emme voi mitään, mutta voinemme ehdottaa kunnollisia parannuksia jalkapallon jämähtäneisiin sääntöihin. Niin länteen kuin itään. Ilman maaleja ja värikkäitä tapahtumia jalkapallon säännöistä ei moni pysty edelleenkään ymmärtämään mitään. Ja onko se edes tarpeellista? Kunhan katsomossa koetut tapahtumat aiheuttavat positiivisia väristyksiä upean lajin hyväksi.

Eikä rangaistusalueen kameran käyttö tuomarille olisi enää Mestareiden liigassa ollenkaan pölhömpi ajatus?

Käyttäväthän monet jalkapallomaailman charmantisti pallottuneista moguleista kännykkääkin.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.