Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on avoimen vaalirahoituksen 414/2000.

Pääministerin vaalirahoittajat  6

Tämän vaalirahoitus bloggauksen olen tähdännyt ulottuvaksi yli puolue- ja aaterajojen. Avoimuus vallatakoon alaa myös vaalirahoittajien avoimessa kertomisessa.

Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina 10.1.2015 otsikolla - Tarasti aistii jo kevään vaalit. Toimittaja Marjukka Liitenin koko sivun jutussa todetaan muun muassa seuraavaa:

Tarastin johdolla syntyi vaalirahakohujen jälkeen nykyinen laki vaalirahoituksesta. Siihen valmistelee nyt pieniä viilauksia työryhmä, jossa Tarasti on asiantuntijana.

"Vaalirahoituslakiin olen tavattoman tyytyväinen, sillä se on toiminut varsin hyvin. Tärkeintä on, että kaikki tieto rahoituksesta tulee julkisuuteen", Tarasti kiittelee mutta tunnustaa, ettei mikään laki ole täydellinen.

"Ainahan on mahdollista, että annetaan vääriä ilmoituksia, mutta toisaalta Valtiontalouden tarkastusvirasto voi vaatia lisää tietoja uhkasakon varjolla."

* *

Sitten nopea leikkaus uusimman Hymy lehden kanteen.

"Stubbin rahoittajista tunnetaan vain joka kolmas - vaalikassaan neljännesmiljoona"
"Stubbin rahoittajista tunnetaan vain joka kolmas - vaalikassaan neljännesmiljoona"

Joten toivotaan, että vaalirahoittajakuviot saadaan viimeistään helmikuun aikana auki ja kaikkien kiinnostuneiden tietoon. Yli puolue- ja aaterajojen ylittyvänä. Esimerkiksi aikaväliltä 2000 - 2015.

Nimittäin pääministeri Stubbin puoluekollega, nykyinen Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Jyri Häkämies näytti mallia omalla vuoden 2011 eduskuntavaalien rahoitusilmoituksellaan. Vaalirahoituksen uusi avoimuus standardi on jo olemassa?

Lisää tästä Suomi 2017 "Eduskuntavaalit 2011 – eduskunnan puhemiesten vaalirahoittajat taas piilossa" - linkistä.


Vaalirahoittaja  4

Kertaalleen esityksestä pois vedetty Ylen dokumentti Arto Merisalosta, esitetään toivottavasti tänään, TV1 kello 21.30 alkaen.

Entä suora lähetys ja aiheena vaalirahoitus sekä nuo vaikutusvaltaa "myyneet" henkilöt?
Entä suora lähetys ja aiheena vaalirahoitus sekä nuo vaikutusvaltaa "myyneet" henkilöt?

Dokumentin tiedot ja keskustelua osoitteessa:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/08/20/dokumenttiprojekti-vaalirahoittaja

Käsittääkseni vaalirahoituksen avaaminen on edelleen pitkälti tekemättä.

* * * *

Aiempien oikeusministerien ajatuksia aiheesta:
Helsingin Sanomat - Brax: Toimittajat selvittämään vaalirahoituksen epäkohtia

Yle Uutiset - Johannes Koskinen vaatii vaalirahoja julki ja Johannes Koskinen suosittaa mediaa jatkamaan vaalirahoitusten penkomista

* * * *

Ja kenen markkinat tuo Nova Groupin ympärille kietounut, yksityisten yrittäjien, vaalirahoittajien ekosysteemi mahdollisesti sotki.

Uutistietojen mukaan. Vaikutusvallallan ostamisella pyrittiin saamaan parempia liiketoimintapaikkoja kuin markkinoita hallitsevien suurien toimijoiden kautta oli saatavilla ja heidän määrämäänsä hintatasoon...