Eduskunnan puheenvuoro-ohjaaja (EPO)

  • WilleWau

Sukupuolittuneista ammattinimikkeistä on hyvä pikku hiljaa päästä eroon. Kunhan asiaan saadaan myös virallisen Suomen päätökset perusteluineen.

Uskaltaisiko puolueeksi muuttumassa oleva Liike Nyt tarttua rohkeasti aiheeseen? Nyt eduskunnan puhemies - tehtävänimike rohkeasti käsittelyyn, jolloin uutiskynnyksen ylittäminen on takuuvarmaa. Sitten Liike Nyt voi edetä hieman kevyempiin ammattinimikkeisiin, kuten sähkömies, kirvesmies, putkimies ja järjestysmies.

Ensin ihmetystä viime viikkoina uutisvirrassa vilahtaneeseen oikeusasiavaltuutettuun. Tämän 3.10.2017 Suomen Tietotoimiston (STT) nimiin kirjatun uutistiedon valossa oikeusasiavaltuutettu on Aamulehden tekemä linjapäätös:

”Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiavaltuutettu ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo muun muassa hallituksen virkatoimien laillisuutta.

Aamulehti on päättänyt välttää sukupuolittuneita, mies-päätteisiä sanoja ammateista ja tehtävistä. Siksi teksteissämme voi esiintyä totutusta poikkeavia ilmaisuja.”

Ja sama uutinen mobiiliflaijerimuodossa.

Kaikki sukupuolittuneet nimikkeet uusiksi!
Kaikki sukupuolittuneet nimikkeet uusiksi!

Eikä tuossa Aamulehden linjapäätöksessä mitään, kunhan sen käyttöperuste vain mainitaan jokaisen oikeusvaltuutettu - sanan sisältävän uutisen lopussa. Ainakin näin ensi alkuun, kunnes uudet tehtävänimikkeet ovat lyöneet itsensä läpi myös suomalaisten arkielämässä.

Varsinkin, kun tuon Tampereen 2019 nälkälakko uutisoinnin yhteydessä muutkin tiedotusvälineet ovat ruvenneet käyttämään eduskunnan oikeusvaltuutettua, eduskunnan oikeusasiamiehen sijaan.

Vai onko Aamulehden ja sitä kautta Lännen Median, tarkoituksena kenties herättää hämmennystä käytössä olevien ammattinimikkeiden suhteen ja sitten värikästä julkista keskustelua, joka lopulta johtaa konkreettisiin korjauksiin -mies päätteisissä ammattinimikkeissä? Kuten Suomi 2017 verkoston ehdotuksena eduskunnan puhemies voisi jatkossa olla esimerkiksi eduskunnan puheenvuoro-ohjaaja (EPO).

Kirjoitettaessa soi Showwaddywaddy

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus