Ilmasta rahaa

  • WilleWau

Viikonloppuna tuli käytyä porukalla teatterissa. Kyseessä oli Helsingin kaunpunginteatterin Ilmasta rahaa -näytelmä.

Näytelmä tyylilajina on farssi, jota Hesarin kriitikko haukkui, mutta myönsi sentään kritiikkinsä lopussa, että yleisö vaikutti tykkäävän. Eikä tuossa mitään kaikesta ei kriitikonkaan tarvitse tykätä. Vaikka Hesarin kriitikko tuntui nähneen näytelmän eri versiona useampaan kertaan. Niin moni katsojista näkee näytelmän ensimmäistä kertaa.

Hesarin kritiikki, 17.2.2024 julkaistiin erikoisella "Aku Hirviniemen takia otsikoihin noussut Ilmasta rahaa -farssi on väärässä paikassa väärään aikaan" - otsikolla. Liekö kriitikon oma otsikko vaiko Hesarin klikkiotsikoiden tekijöiden?

Mainiota kuitenkin huomata, että Ilmasta rahaa - näytelmän nettisivun kommentiosiossa välittyvät useiden katsojien myönteiset kokemukset vauhdikkaasta farssista. Joka on istettu onnistuneesti suomalaiseen ympäristöön, roolihahmojen nimiä myötä. Tällä kertaa Kelan ja keksittyjen henkilöiden maailmaan, joiden avulla huijataan Kelalta "helppoa rahaa".

Michael Cooney -  Ilmasta rahaa - Mehevä farssi
Michael Cooney - Ilmasta rahaa - Mehevä farssi

Ja vaikka elävään kuvaan perustuvat, useat ja erilaiset suoratoistopalvelut ja subathoinnit kilpailevat katsojista teatterin kanssa, niin Ilmasta rahaa kannattaa käydä livenä katsomassa. Vaikka nauru ei pidentäisi ikää, niin elämänlaadun ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta se varmasti parantaa. Kun huomaa, että muitakin naurattavat samat asiat.

Eikä tuossa kaikki.

Samoin kuin kannattaa käydä katsomassa Lilla Teatternissa vielä muutaman näytöksen ajan tarjolla oleva Figaros Bröllop, joka on kaikkien kehujensa arvoinen. Nykytekniikan avulla myös suomeksi seuraaminen onnistuu. Och det är jätte bra. Kun omalla kotikielelleen käännettynä vuorosanat ruudulleen saa.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Ilmasta rahaa näytelmässä sen pääroolin esittäjä Mikko Laine lausuu sen suuntaisesti, että tää systeemihän toimii paremmin keksityille kuin oikeasti kusessa oleville henkilöille. Joten otetaanpa siihen zuumausta.

Persut ovat vaatineet jämäkästi sisäministeri Mari Rantasen johdolla Kela-etsivien palkkaamisesta. Vakuutusyhtiöiden vakuutusetsivien tapaan.

Kela-etsivien hanke varmasti etenee hallituksen nykysuuntaukset tuntien, mutta mihin ja miksi persut unohtivat vaatimuksensa saada selville, erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien ja Kelan vakuutuslääkäreinä toimivien sidonnaisuudet, erikoisalat ja erityispätevyydet?

Vain ne avoimesti tietämällä potilas voi etukäteen varmistua siitä, ettei mene omassa sairausasiassaan tietämättään, pyytämään esimerkiksi Kelan vaatimaa B-lääkärinlausuntoa sellaiselta lääkäriltä, joka toimii monirooleissaan myös Kelan ja/tai yhden tai useamman eläke- sekä vakuutusyhtiön vakuutuslääkärinä. Kirjallisesti ja suljetusti toimivan vakuutusoikeusjärjestelmän vakuutuslääkärin jäsenyyttä väheksymättä.

Oikeusministeri Leena Meri ottanee kopin yhdessä kansanedustaja Ritva Elomaan kanssa, tästä vuodesta 2015 alkaen, auki olleen Kela vakuutuslääkäreitä koskevan selvityksen viemisestä maaliin asti? Persuillahan on jo toisen kerran kaikkien tarvittavien ministeriöiden ministerisalkut hallussaan!


Osa 1 – Pääministeri Orvon hallitusohjelman sivulta 74

- -

"Myönteisiäkin asioita on avautumassa. Jos vain hallituksen ulkopuoliset ison vallan käyttäjät niin sallivat. Oikeusministeriksi noussut persujen Leena Meri voi osaltaan nousta ratkaisijan rooliin, jos ja kun erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien Kelan vakuutuslääkäreiden sidonnaisuudet ja eri roolit saadaan viimeinkin päivänvaloon. Aina vakuutusoikeuteen asti ulottuen.

Oikeusministeri Meri on toiminut CV-tietojensa mukaan aiemmalla työurallaan vakuutusoikeuden esittelijänä. Esittelijä rooli on ratkaiseva sille, mille esimerkiksi vakuutusoikeuden tilastot vuonna 2017 näyttivät."

Ilmasta rahaa eli helppoa rahaa sataa siten Kelan vakuutuslääkäreinä toimiville, koska he voivat toimia useissa rooleissa. Joissa eturistiriidat ovat isoja, kun sama lääkäri toimii potilasta tutkivana/hoitavana lääkärinä, Kelan vakuutuslääkärinä ja sitten vielä vakuutuslääkärinä kirjallisesti ja suljetusti toimivassa vakuutusoikeusjärjestelmässä. Käypä hoito-suosituksia tekeviä työryhmiä unohtamatta.

Kirjoitettaessa soi Rikas mies, jos oisin - Lassse Mårtensson

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.