Jesp PK 1981 > Osa 3

  • WilleWau

Jespin toimintahistorian eniten uutisoitu ottelu oli tämä 19.7.1989 Kuopion Väinölänniemellä pelattu Jesp – HJK ottelu. Se kuului tuon kesän Suomen cupin 6. kierroksen otteluihin.

Luvut olivat selvät HJK:n hyväksi. Jesp 0. HJK 9.

Tosin on tunnustettava, että Jesp joutui antamaan hieman taustoitusta. Viidakkoradion tietojen mukaan muutamia Jespin avauskokoonpanon miehiä puuttui ottelusta. Syynä oli varotustilin täyttyminen edellisen kierroksen ottelussa.

Oheiset Jespin arkistoista löytyneet lehtileikkeet kertovat selkeästä tasoerosta joukkueiden välillä. Tosi ammattilaiset vastaan tosi amatöörit. Vaikka tappio tuli, niin Jespin maine kasvoi. Tämän ottelun myötä yksi ennätys siirtyi Kupsilta Jespille.

Illan juoni Väinölänniemellä - Montako HJK ehtii laukomaan
Illan juoni Väinölänniemellä - Montako HJK ehtii laukomaan
Mika Väyrynen HJK:n ilotulittaja neljä maalia
Mika Väyrynen HJK:n ilotulittaja neljä maalia
Rovaniemi pyöritteli Espoota – Jespin pelissä ennätysyleisö
Rovaniemi pyöritteli Espoota – Jespin pelissä ennätysyleisö

Ottelun lopputulos 0-9 HJK:n hyväksi, jäänee Kuopion Väinölänniemen historian suurimmaksi virallisen ottelun tappioluvuksi. Nythän luonnonkaunilla kentällä ei pelata enää virallisesti jalkapalloa, joten tämä Jespin jalkapallossa tekemä kenttäennätys jäänee rikkomatta.

Aiempi ennätys oli tilastotietojen mukaan Väinölänniemellä pelattu 1980/1981 Uefa cupin ensimmäisen kierroksen, ensimmäinen osaottelu Kups (Suomi) vastaan St.Etienne (Ranska). Se päättyi vierasvoittoon luvuin 0-7. Ottelun päivämääränä oli Uefan sivuilta löytyneiden tietojen mukaan keskiviikko, 17 syyskuuta 1980. Ottelun alkamisaika oli kello 18:00.

Sen yksi tärkeimmistä silminnäkijähavainnoista pelaajien kentälle tuloa odotellessa oli se, että kyllä Michel Platinikin raapi ennen kentälle tuloaan persettään. Tai siltä se ainakin oli silminnäkijän mukaan näyttänyt. Luojan kiitos, ettei tuolloin ollut vielä ollut somea eikä kännykkäkameroita. Joten tämä kerrottuna näin luottamuksellisesti.

Kups-St.Etienne ottelun linkki Uefan sivuille:
https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/match/66547--kups-vs-st-etienne/
Luettu 29.6.2023

Joten savolaisittain ja positiivisesti ajateltuna. Jesp voitti Kupsin tässä suurin tappio yhdessä virallisessa ottelussa vertailussa kahdella maalilla. Joten ei se tappio aina ole häppee. Kunhan aikaa tappiosta on kulunut tarpeeksi, niin se tiedetään , että savolaista itseluottamusta ei nujerra mikään. Helsinkiläisethän rakastavat savolaisia. Vaikka muuta toisinaan väittävätkin. Ja varsinkin Helsingissä lausuttuna.

Lopuksi toivomus. Jos Sinulta löytyy Jesp-HJK ottelun kokoonpanot/videotallenne tai vuoden 1980 Kups-St,Etienne ottelun videotallenne, niin vinkkaa siitä jespiläisille. Kiitos.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Kirjoitettaessa soi Mutter - Rammstein CD, Levykauppa Äx:stä tietenkin

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus