Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on journalismi.

Veljeskansa auttamassa suomalaisia  1

Entäs, jos unkarilaiset ovat oikeilla jäljillä suomalaisen median ja varsinkin suomalaisten toimittajien heikon sananvapausaseman suhteen?

Nimittäin. Jos kerran mainosrahoitteisessa mediassa sananvapaus on ollut jo pitkään kauppatavaraa, niin myös toimittajista on tullut entistä enemmän kauppatavaraa. Suomalaisen median jatkaessa keskittymistään; kulloisillekin vallanpitäjille hankalaksi koettujen toimittajien urapolku saattaa johtaa pysyvään umpikujaan.

Kuumat kirjat suomalaisesta media-alasta.
Kuumat kirjat suomalaisesta media-alasta.

Mobiiliflaijerissa mainitut ja suomalaisen media-alan kuvaa sisältä päin valottavat kirjat kannattaa lukea, jos unkarilaisten räväkät uutisoinnit Suomesta kiinnostavat.

”Unkarilainen suosittu Origo-verkkolehti on nostanut Suomen tällä viikolla puheenaiheeksi tekemällä kaksi artikkelia, joissa kritisoidaan Suomen mediaa ja oikeusjärjestelmää.

Origo julkaisi tiistaina artikkelin otsikolla "Median moniäänisyys on Suomessa vakavassa vaarassa" ja keskiviikkona toisen nimellä "Suomessa ei ole itsenäistä perustuslakijärjestelmää".

Julkaisu luonnehtii Suomea kaksinaismoralistiseksi, oikeusjärjestelmän tilannetta huolestuttavaksi ja mainitsee YK:n ihmisoikeuskomitealta saadut moitteet saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloon liittyvistä oikeuden päätöksistä.

Lisäksi uutisissa mainitaan, että Suomella ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta vaan perustuslakivaliokunta sekä viitataan EU-rahoitettuun raporttiin, jossa Suomen mediaa luonnehditaan korkeariskiseksi mediamarkkinoiden keskittymisen näkökulmasta.”

- -

”Lännen Media ei tavoittanut pääministeri Antti Rinnettä kommentoimaan Unkarin hallitusmedian Suomi-uutisointia torstai-iltana.” Lähde: Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan" – Turun Sanomat Lännen Media 18.7.2019 kello 20:36

Mobiiliflaijerissa olevissa kirjoissa kerrotaan, kuinka toimittajat saavat kyllä tutkia kaikkea ja kirjoittaa kaikesta, mutta eri asia on sitten, mitä/miten julkaistaan ja kuinka yläpuolelta tulleeseen ohjaukseen kielteisesti suhtautuneen toimittajan urapolulle käy.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Puolustusvoimien jättihankinnan eli hävittäjäkoneiden hankintapäätös lähestyy? Muistatko tämän Suomen viranomaisten eli oman hallitusmediamme tapahtumista?

”Puolustusvoimien viestintätavoitteet ovat pahasti ristiriidassa viranomaisilta vaadittavan puolueettoman ja oikean tiedon tuottamisen velvoitteen kanssa.

Viranomaisviestinnältä tippuu pohja pois, jos pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin ja asenteisiin.”

- -

Ainakaan STT:n haltuunsa saamissa tavoiteasetteluissa Puolustusvoimien tiedotuspyrkimyksenä ei ole julkisuuden lisääminen ja avoin tiedottaminen, vaan asenteisiin vaikuttaminen viestinnän keinoin. Tähtäin on ollut vaikuttaa päätöksentekoon.

Valtionhallinnon viestintä perustuu julkisuusperiaatteen toteuttamiseen eli aivan toisenlaiseen ajatukseen. Viranomainen edistää toimintansa avoimuutta tuottamalla luotettavia aineistoja yleisölle. Viranomaistiedotuksessa ei kuulu värittää viestiään eikä muokata tosiasioita omien tarpeiden edistämiseksi olivatpa päämäärät miten jaloja tahansa. Kyllä Suomessa ymmärretään puolustustarpeet ilmankin.

Ikävä kyllä Puolustusvoimat ei ole ainoa viranomaistoimija, joka Suomessa venyttää tiedottamisen tosiasiapohjaa. Valtioneuvoston avaamalla omamaakunta-verkkosivulla muokataan mielipiteitä sote-uudistukselle myönteisiksi. Kriittisiä näkemyksiä ei löydy.

Sivuston puolueettomuus koheni, kun aloitussivulle sentään lisättiin tieto, että sote-lait ovat vasta eduskunnan käsiteltävinä. Alun perin oli annettu ymmärtää uudistuksen menneen jo läpi. Uhkat ovat suuret, mikäli viralliseen tiedotukseen pesiytyy mainosvaikuttaminen. Lopulta sellainen heikentää kaiken viranomaisviestinnän luotettavuutta kansalaisten keskuudessa.” Lähde: Vienoa propagandan tuoksua – Kaleva pääkirjoitukset 21.6.2018 kello 6:00

* *

Mobiiliflaijerin kirjoista lisätietoa:

Huonoja uutisia – kirjasta
- Julkaistu syyskuu 26, 2012

Journalismi
- Julkaistu maaliskuu 13, 2013


Propaganda rulettaa; nyt ja jatkossa  1

Tämä mainio ja ajankohtainen kirja, joka auttaa havaitsemaan, mistä milloinkin propagandassa on ollut ja tulee olemaan kysymys?

Hyvä ison kuvan katsaus propagandasta.
Hyvä ison kuvan katsaus propagandasta.

Jos propaganda on sitä, että
viestin,
mainoksen,
artikkelin,
juorun,
tutkimuksen,
raportin,
huhun,
gallupin,
meemin tai uutisen
liikkeelle lähettäjä, haluaa vastaanottajan toimivan tai alkavan ajattelemaan haluamallaan tavalla, niin propaganda eri muodoissaan, jatkaa muodonmuutostaan myös uusien sukupolvien kohdalla. Sen hyvine ja huonoine puolineen.


Journalismia joukkorahoituksella  1

Ei pöllömpi ajatus. Onnistuessaan tuo otsikon yhdistelmä tuo luettavaksi aiheita, joita valtamediat eivät jostain syystä halua käsitellä. Tai ennätä paneutua riittävän syvällisesti.

Ehdotettu aihe 6.4.2016 - Vakuutuslääketiede
Ehdotettu aihe 6.4.2016 - Vakuutuslääketiede

Laittakaa tuosta kuvan aihe ehdotuksesta kommentteja ja kannustusta osoitteessa:
http://rapport.fi/rapport/juttuehdotus.php?aid=225513

Näin toimimalla aihe-ehdotus saattaa edetä toteutukseen.

Edellinen tätä aihetta käsitellyt juttu taitaa olla vuodelta 1999? Yleltä tuli tuolloin ulos MOT-ohjelmassa ””Vakuutuslääketiede – lääkärietiikan aivotärähdys?” - jakso. Yksi tuossa jaksossa esiintyneistä henkilöistä on tällä hetkellä vakuutusalan ylin virkamies. Outi Antila. Jonka ympärillä vellova eturistiriitakohu ei tunnu laantuvan.

Media-alalta hyvä tarina. Totta vai tarua?

Toimittaja saa tutkia kaikkea ja kirjoittaa kaikista aiheista. Eri asia on sitten se, julkaistaanko aiheesta tehtyä juttua. Ja jos julkaistaan, niin "riittääkö" kyseiselle toimittajalle sen jälkeen Suomessa media-alan töitä?

* * * *

Tiesitkö jo tämän? Vakuutuslääketiede liittyy muun muassa seuraaviin viime aikaisiin uutisiin:

MTV Uutiset 27.3.2016 – ”Kommentti: Vakuutusyhtiö kohtelee Konginkankaassa vammautuneita järkyttävästi – mielivalta raivostuttaa”
- katso myös saman sarjan kaikki aiemmat uutiset
> ko. linkit löytyvät tämän uutisen lopusta
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kommentti-vakuutusyhtion-kohtelu-jarkyttaa-konginkankaassa-vammautuneita-mielivalta-raivostuttaa/5809578

Yle Uutiset 6.4.2016 – ”Aivovammat vahvistetaan vuosien päästä käräjillä – neurologit syyttävät toisiaan vääristä diagnooseista”
- katso myös saman sarjan kaikki aiemmat uutiset
> ko. linkit löytyvät tämän uutisen lopusta
http://yle.fi/uutiset/aivovammat_vahvistetaan_vuosien_paasta_karajilla__neurologit_syyttavat_toisiaan_vaarista_diagnooseista/8791857

MTV Uutiset 8.4.2016 – ”Vakuutussotkun keskiössä ollut suomalaisnainen menehtyi Meksikossa” – "Äidin voimat eivät enää riittäneet"
- katso myös saman sarjan kaikki aiemmat uutiset
> ko. linkit löytyvät tämän uutisen lopusta
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vakuutussotkun-keskiossa-ollut-suomalaisnainen-menehtyi-meksikossa-aidin-voimat-eivat-enaa-riittaneet/5834276

Tosin vakuutuslääketiedettä niissä ei jostain syystä mainittu. Kylläkin kyseisen tieteen harjoittajia ja vaalijoita.

Keskeisin termi lääketieteellisiä seikkoja sisältävissä korvausasioissa on vakuutuslääketieteellinen arvio.

* * * *

Sitten vielä kaupallinen tiedote:

Mikä on Rapport?
Rapport on journalismin joukkorahoitustyökalu, joka tarjoaa laadukasta sisältöä rakastavalle yleisölle ja toimittajille uuden mahdollisuuden kohdata.

Lukijat valitsevat rahoittamansa juttuideat ja samalla tekijät, joita he haluavat tukea ostamalla journalistista sisältöä. Toimittajat aloittavat työnsä vasta, kun juttuideoiden rahoitus on varmistunut. Jos juttuidea ei toteudu, rahat palautetaan.

Rapport voitti vuonna 2015 Liikenne- ja viestintäministeriön Mediainnovaatiokilpailun.

www.rapport.fi
Twitter: @RapportFI


Kultainen kädenpuristus  1

Virallisissa tiedotusvälineissä on jäänyt käsittelemättä Hesarin potkut saaneen päätoimittajan Mikael Pentikäisen erorahan suuruus. Sosiaalisessa mediassa asiaa on yritetty sitkeästi selvittää. Jo useiden kuukausien ajan. Tähän mennessä vastassa on ollut taas kerran; yksi Suomen sisäisistä ja lukuisista Berliinin muureista.

Twitter-kanavan mahdollisuuksia suoraan kysymiseen.
Twitter-kanavan mahdollisuuksia suoraan kysymiseen.

Spekulointi potkujen syistä jatkuu. Oliko Pentikäisen potkujen taustalla mahdollisesti sdp:n valta-asemien menettäminen lehden sisällä keskustalle? Tällainen uutinen herätti kevään korvalla kummastusta.

“Maaseudun lapset ovat siis vihdoin onnistuneet siinä, missä heidän esi-isänsä iskivät päitään seinään. He ovat murtautuneet vapaamielisen kaupunkilaisen Suomen pää-äänenkannattajan sisäpiiriin.

Kukin heistä on valittu näihin tehtäviinsä sukujuuristaan riippumatta, mutta jo Erkkojen yhtiön tarina itsessään todistaa, että veri on vettä sakeampaa.”

><

“Itse asiassa Sanoman yhtiökokouksessa valittuun hallitukseen sisältyy toinen, vähintään yhtä kiintoisa muutos aikaisempaan.

Uudessa hallituksessa ei ole enää yhtään jäsentä, jolla olisi suora henkilökohtainen yhteys Helsingin Sanomien toimitukseen.”

Antti Blåfield – Onko Hesari vallattu? – 4.4.2013

* * * *

Näin joulun alla Sanoma-talon lasikuutiossa on menossa YT-neuvottelut. Jälleen kerran. Uutistietojen mukaan Helsingin Sanomiin, Neloseen ja kaupunkilehti Metroon kohdistuu 70 henkilön vähennystarve (MTV3 teksti-tv 1.11.2013 - sivu 110).

Joten mielestäni on tärkeää, että potkut saaneen päätoimittajan kultaisen kädenpuristuksen suuruus tiedotetaan avoimesti. Varsinkin, kun Mikael Pentikäinen on nyt virallisestikkin keskustapuolueen meppiehdokas eurovaaleissa 2014.

Vai käykö niin, että tiedot pitää osata kaivaa Sanoman vuosikertomuksen 2013 luvuista tai sitten joku osakkeenomistaja uskaltaa kysyä asiasta kevään yhtiökokouksessa?

Lisää aiheesta Erorahat - linkistä


Leipäjonosta eduskuntatalolla  2

Leipäjono Eduskuntatalolla - tapahtuma, torstaina 5.9.2013 kello 16. Katso ohjelma, liity porukkaan ja levitä sanaa, niin halutessasi, omissa verkostoissasi. Tapahtumaryhmä Facebookissa:

"Luomuruokaa ja kunnon rap-riimejä ilmaiseksi eduskuntatalolla."

Paikalla on jälleen myös paljontoivottu Avoin mikki sekä free hugs.
Tule ajoissa...


Hyviä uutisia kirjasta  4

"Huonoja uutisia". Käsittelee media-alaa. Sanomalehtien ja toimittajien näkökulmasta tarkasteltuna. Tyly "Sinua ei enää tarvita!" tullee olemaan satojen toimittajien kuulema lause vuoden loppuun mennessä.

Molemmat kirjoittajat ns. sisäpiiriläisiä. Ihan hyvin ja asiallisesti tuikkailevat. Kirjan luettuaan moni meistä huomaa olleensa monessa mediaan liittyvässä oikeassa. Esimerkiksi Hesarin ohentumisen, huonontumisen ja kallistumisen suhteen.

Kirjan ja kirjailijoiden tiedot kustantaja Inton sivuilla:
http://www.intokustannus.fi/kirja/huonoja_uutisia/

Hesarihan on toitottanut riippumattomuuttaan mainosrahoittajistaan. MTV3 yleviä journalistisia työtapojaan. "Huonoja uutisia" - kirjan sivulta 97 sushimainen makupala:

"Transparency Suomi ehdotti raportissaan alkuvuodesta, että Suomeen tulisi perustaa median mainostulorekisteri, joka paljastaisi liian likeiset suhteet liike-elämään. Ehdotus vaiettiin kuoliaaksi."

Näin osuvasti lausui julkisen sanan neuvoston (JNS) puheenjohtaja Risto Uimonen Hesarissa 11.7.2012 - sivu A6:

“Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa.”

Facebookissakin kirjasta löytyy jo oma ryhmänsä, jota voinee lukea myös ilman tunnuksia: http://www.facebook.com/pages/Huonoja-uutisia/478158765541924

Mielenkiintoista seurata vaietaanko kirja? Vai syntyykö alaa reilusti tuulettava ja läpivalaiseva reipas keskustelu?

Mikäli aihe kiinnostaa niin suosittelen myös seuraavia kirjoja:

Sananvapaus kauppatavarana, Martti Valkonen
Painokoneet seis, Johanna Vehkoo
Lumedemokratia, Katja Boxberg ja Taneli Heikka