X-failssitko aukeamassa?

  • WilleWau

Vaaleihin liittyvä Nato-hetkutus ei julkisuudessa tainut ottaa sittenkään tulta alleen.

Mitenkäs sitten olisi aiheena uusi ydinvoimala? Niinistön astuminen kokoomuksen pääministeriehdokkaaksi? Palaako Jäättenmäki sittenkin europarlamentistä takaisin Suomeen? Mitä mieltä onkaan asioiden nykytilasta Väyrysen Paavo?

Jumakekka juu.

Hesari sentään tarttui pääkirjoituksessaan 7.1.07 tuttuihin ja entistä pahempiin todellisiin ongelmiin:

"Mihin kasvun tulokset ovat menneet, ihmettelevät kaikkein pienituloisimmat. Heidän suhteellinen köyhyytensä on syventynyt, vaikka toimeentulotuen saajien määrä onkin vähentynyt. Toimeentulotukea ja työttömyyspäivärahoja on korotettu vain vähän, opintotukea ei lainkaan.

Viime vaalien alla suomalaiset olivat sitä mieltä, että poliitikkojen tärkein tehtävä on järjestää sairaiden ja vanhusten hoito, vähentää työttömyyttä ja korjata köyhien asema. Lähes kaikki puolueet lupasivat sekä vaalien alla että hallitusneuvotteluissa ryhtyä korjaamaan juuri noita epäkohtia."

Ne meistä kansalaisista, joilla on omakohtaista kokemusta aiheesta tietävät, kuinka lupausten suhteen on taas kerran käynyt.

* * * * * * *

Saman päivän Hesarissa käytiin läpi myös nuorten ehdokkaiden läpipääsyä vaalirahoituksen valossa. Jutussa kansanedustajaehdokas Ville Ylikahri kertoi tuntojaan:

Raha ja yritysten tuki lisäävät hänen mielestään epätasa-arvoa vaaleissa. Toisilla on käyttää kymmeniä tuhansia euroja, toisilla ei juuri mitään.

"Enitenhän eduskunnassa on keski-ikäisiä miehiä, joilla on suurimmat vaalibudjetit. He saavat rahaa kavereidensa omistamilta yrityksiltä."

Toisaalta lahjoituksia hänen mukaansa tarvitaan: ne mahdollistavat kampanjan teon, vaikka omaa rahaa ei olisi.

"Mutta lahjoittajien pitäisi olla julkisia. Niin kävisi ilmi, keitä puolueiden ja ehdokkaiden taustalla on, ja se voisi lisätä puolueiden eroja äänestäjien silmissä."

* * * * *

Kyllä tuo sama vaalibudjettiprobleema taitaa valitettavasti koskea myös eduskunnassa olevia keski-ikäisiä naisia.

Siinä iässähän varmasti kaikenlaiset verkostosuhteet ovat kukkeimillaan. Molemmilla sukupuolilla.

* * * * *

Toivottavasti ensimmäistä kertaa Suomessa jo kaikki ehdokkaat ilmoittavat kampanjaansa yli 500 euroa lahjoittaneiden henkilöiden, yhdistysten, yritysten, säätiöiden, järjestöjen jne. nimet.

Internetin avulla on helppoa järjestää, koko ajan päivittyvä listaus rahallisen lahjoituksensa vaalikampanjaan antaneiden osalta.

Niin silloin voisi itse kukin äänestäjä vielä tehdä viime käden vilkaisun ennen kuin lähtee äänestämään, että kenen ehdokasta loppujen lopuksi on äänestämässä.

Avoimesta pelistä, vaikkakin ehken puolivahingossa, voi nostaa esiin Stadin demareiden ehdokaslistan ja siinä olevien vaaliavustajien yhteystiedot. Varsinkin nuo vaaliavustajien sähköpostiosoitteet kertovat ainakin sen, että kenen ajalla ja piikkiin vaalityötä tehdään.

Niihin kuin saisi vielä liitettyä kunkin ehdokkaan kampanjarahoituksen eriteltynä, osakeomistukset, luottamustoimet ja muut työtehtävät myös puolison osalta, niin suomalainen avoin malli olisi valmiina muullekin maailmalle esiteltäväksi.

Esimerkiksi voisi nostaa Taipaleen sekä Haatainen - Metsämäki pariskunnat. Monessa mukana oleminen ja vaikuttaminen monessa paikassa ei ole ollenkaan paha asia, kunhan se tapahtuu mahdollisimman avoimesti.

Linkki toiminnassa 9.1.07 kello 14,00
http://www.stadindemarit.fi/index.php?mid=206

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus