Arg

  • suojelusprkl

Rupee hiljalleen risoo tämä piirre itsessä, ettei pysty katsomaan jotain hiton elokuvaa eläytymättä liikaa siihen tunteeseen jota ne roolihahmot näyttelee. Joka helvetin kerta, jos katson jotain tv-sarjaa tai elokuvaa, jossa on jotain pillittelyä tai kipua, niin mä myötäelän niitä tunteita ihan mehuissani kotisohvallani. Puhumattakaan, jos katson jotain luontodokumenttia, jossa eläintä satutetaan niin sekin nostaa tunteet pinnalle. Nyt katselen jotain hemmetin svedupettereiden elokuvaa ja pillittelen sen takia, kun pääroolissa oleva nainen itki. Naurettavaa!

Ylipäätään häiritsee se, miten tulkitsee ihmisten tunteita elekielestä, käytöksestä ja sanoista (myös kirjoitetussa muodossa). Tai ei se häiritse, vaan se jos joku ihminen jota luen, väittää että luen sitä väärin. Kun toisen katseesta ja eleistä näkee selkeästi sen, että se puhuu paskaa tai muuten vaan jokin asia mättää(mun mielestä). Tai jos toisen kanssa kirjoittelee, niin jotenkin vaistoaa sen kyllä jos toisella ei ole kaikki kunnossa, vaikka se ei sitä kirjoittaisikaan suoraan.

Tuo piirre on vahvistunut parin viimeisen vuoden aikana ja alkaa hiljalleen vituttamaan se, kuinka paljon tuo piirre hallitsee mua.

Googletin tuossa yliempaattisuudesta ja törmäsin aiheeseen, johon olen aiemminkin törmännyt. Aspergerin oireyhtymä. Jotain sama myönnän itsestäni löytyvän, kuin mitä tuosta kirjoitetaan.

Aspergerin oireyhtymä kuuluu autismin kirjoon eli spektriin, ja se on käytännössä lievä versio autismista. Toiminnallisesti korkeatasoinen autismi (High-Functioning Autism, HFA) on lähellä Aspergerin oireyhtymää. Kun diagnoosi tehdään varhain puhutaan autismista. Myöhemmin tehty diagnoosi on usein Asperger. Viimeistään autismin spektrin ongelmat näkyvät kodin ulkopuolella erilaisina sosiaalisen vuorovaikutuksen ja oppimisen vaikeuksina ennen murrosikää. (Tästä oppimisvaikeudesta kirjoitin jo aiemmin tällä viikolla blogiini)
***
Toisaalta taas AS-henkilöllä saattaa olla yliherkistynyt taipumus tulkita ihmisten ilmeitä ja eleitä. Hän voi oppia eri ilmeiden merkitykset pieniä vivahteita myöten. Myös elekielen tulkinnan vaikeus voi johtaa sosiaaliseen ylivarovaisuuteen ja ylitarkkaan tulkintaan, johon ilmekirjon ylihallinta ja tuntemus perustuvat.

Asperger-henkilöt eivät useimmiten osaa lukea rivien välistä vaan käsittävät sanatarkasti mitä sanotaan. (Tätä tapahtuu lähinnä silloin, jos en kuule tai näe toista) Esimerkki: Kun opettaja kysyy: "Söikö koira sinunkin kotiläksysi?" AS-lapsi pysyy hiljaa miettien pitäisikö opettajalle kertoa, ettei hänellä ole koiraa, vai etteivät koirat yleensä pidä paperin syömisestä. Lapsi ei kykene lukemaan ruumiin asennosta, äänensävystä ja kasvojen ilmeistä sitä, mitä opettaja todella tarkoittaa ja pysyy hiljaa. Opettaja poistuu paikalta vihaisena kuvitellen, että lapsi on ylimielinen, näsäviisas ja tottelematon.

Merkille pantavaa on, että AS-henkilöillä joilla on mitattu keskiarvoa selvästi alempi ÄO, voi silti olla hyvä sanavarasto, ja heillä saattaa olla jokin vahva muistamiseen liittyvä erityisalue. (mulla on hämärimpiä muistia ikinä)

Viralliset määritelmät

Oireet

Vaikeus ymmärtää muiden käytöstä ja ajatuksia on Aspergerin oireyhtymän perimmäinen oire. Asperger-ihminen näkee tavallaan vain sen, mikä todella on esitetty sananmukaisesti eikä välttämättä näe kokonaisuutta.

AS-henkilöllä on siis tavallaan ulkopuolisen näkökulma sosiaalisiin tilanteisiin. Hän tuntee usein kokevansa asiat hyvin objektiivisesti, eikä ymmärrä miksi toinen saattoi loukkaantua hänen huomautuksestaan. Muiden ihmisten matkiminen on myös joillekin AS-henkilöille helppoa, koska he eivät ole intuitioidensa vankeja seuratessaan muiden käytöstä vaan huomaavat maneerit helpommin. Toisaalta he voivat huomata myös muita asioita, jotka jäävät ehkä muilta huomaamatta ja saattavat osua juuri arkaan paikkaan – ehkä puolivahingossa sanoen, loukaten tai piristäen jopa tarkoituksella.

Joillakin AS-henkilöillä voi olla prosopagnosia eli heillä on suuria vaikeuksia ihmisten kasvojen tunnistuksessa. He eivät välttämättä tunnista monta kertaa näkemäänsä ihmistä ellei hänellä ole jotain tuttua vaatekappaletta.

Kaoottiset tilanteet, kuten isot juhlat, ovat usein vaikeita. Puhelimessa puhuminen saattaa tuntua AS-henkilöstä vaikealta, koska on vaikea tietää, milloin on oma vuoro puhua tai milloin puhelu tulisi päättää.

Aspergerin oireyhtymä näkyy usein huumorissa. AS-henkilöllä on usein omalaatuinen huumorintaju ja hän nauraa asioille, joita muut eivät pidä hauskana. Hän uppoutuu usein ajatuksiinsa ja saattaa ilman ulkomaailmalle näkyvää syytä alkaa nauraa, usein vieläpä täysin väärässä paikassa. Naurun (kuten joskus myös itkun) hallinta on vaikeaa eikä naurusta välillä ole tulla loppua. AS-henkilö saattaa myös usein olla se, joka tajuaa vitsin viimeisenä.

Toisaalta huumori, jos AS-henkilö hallitsee sitä, saattaa olla myös turvallinen ja hallittu kanssakäymisen muoto. Kun kaoottinen asiasta toiseen versova keskustelu tuntuu vaikealta, vitsi on helppo tapa viedä tilannetta eteenpäin. Pakonomainen vitsien kertomisen tarve uusia ihmisiä tavatessaan tai yleisesti ottaen pakonomainen huumorin käyttö ovat yleisiä piirteitä aktiivisilla AS-henkilöillä.

AS-henkilöiden voi olla vaikea ymmärtää ironiaa tai suoranaista valehtelua. Vaikka he tunnistaisivatkin tilanteen ja osaisivat punnita eri vaihtoehtoja, lopullinen tulkinta toisen henkilön tarkoituksista jää hämäräksi siksikin, että päätöstä eri tulkintojen välillä on vaikea tehdä. Yleisten tapojen ja joidenkin asioiden huomiotta jättäminen ja toisaalta omien erikoisempien vaihtoehtojen ajatteleminen vaikeuttavat arviointia.

Koska AS-henkilöllä on vaikeuksia ymmärtää muiden ihmisten tunteita, hän usein loukkaa muita ihmisiä tajuamattaan. Ihmiset saavat AS-henkilöistä usein itsekeskeisen tai/ja kylmän kuvan. Tosiasiassa Asperger-henkilön tunnereaktiot ovat yhtä vahvat tai jopa vahvemmat kuin neurologisesti tyypillisten (NT) ihmisten, heillä on vain enemmän vaikeuksia tuoda tunteitaan esille. Se, ettei AS-henkilö vaikuta tunteelliselta ja sympaattiselta, ei tarkoita sitä, etteikö hän sitä olisi.

Asperger-oireistosta kärsivät henkilöt ovat varsinkin nuoruudessa ja nuorella aikuisiällä muuta väestöä alttiimpia mielenterveydellisille ongelmille, kuten masennukselle ja ahdistuneisuudelle paljolti käytännön elämän vaikeuksien takia; oikea maailma on ristiriidassa oman kanssa.

Keho

Yli- ja aliherkkyydet aisteissa ovat erittäin yleisiä Aspergerin oireyhtymästä kärsivillä. AS-henkilöillä saattaa olla pelko kovia ääniä, kirkasta auringonvaloa tai jopa koskettamista kohtaan(Nuorempana säpsähtelin, jos joku koski muhun vahingossa, vanhemmiten olen tuosta päässyt jo hieman yli).[/b}

Edellisestä johtuen esimerkiksi [b]AS-henkilön ruokailutottumukset voivat olla erilaiset, eli syöminen saattaa kestää kauan, tai sitten jopa ahmien. Myös ruokailun sosiaalinen tilanne ja muut seikat, kuten se, että ei jaksa pitää kiinnostusta vain syömisessä (tai sitten kiinnittää siihen liikaa huomiota).

Yleinen oire on myös kömpelyys ja hienomotoriikan puutteellisuus. Ääritapauksissa AS-henkilöstä tulee molempikätinen ja käsialasta on lähes mahdotonta saada selvää. Kömpelyys ei kuitenkaan ole välttämätön kriteeri eikä se riitä Asperger-diagnoosiin.

Puhetapa voi myös olla usein outo. Se saattaa olla monotoninen tai nasaali tai siinä saattaa olla outo sävel, intonaatio tai lausunta. Puhe- ja lauluäänen hallinta on yleisesti ottaen vaikeaa. Myös sanavalikoima saattaa olla pienilläkin lapsilla "pikkuvanha"; joskus puhutaan "kävelevästä sanakirjasta." AS-henkilö puhuu usein hyvää yleiskieltä [vrt. kirjakieli].

AS-henkilö saattaa vältellä katsekontaktia ja kääntyä välittömästi katsomaan jonnekin muualle, kun hänen silmiinsä katsotaan. Toisaalta AS-henkilö ei välttämättä ymmärrä katsekontaktin merkitystä ja saattaa tuijottaa keskustelukumppaniaan, mikä saa kumppanin vaivaantumaan. (tästä olen saanut kuulla, jos olen jäänyt tuijottamaan toisen syömistä)

Monia AS-lapsia kiusataan muun muassa koulussa erikoisuutensa takia. Useimmiten tilanteet ovat kaoottisia eikä AS-lapsi tiedä miten toimia, ja hän saattaa nauraa kiusaajiensa mukana eikä puolustaudu. Henkilö saattaa itse tajuta joutuneensa kiusatuksi vasta paljon myöhemmin.

Poikkeavat kiinnostukset ja muu erilaisuus ovat usein syynä parittomuuteen, koska yleisesti samanlaisuutta pidetään yhteenkuuluvuuden mittana. AS-henkilöt eivät aina ajattele näin, ja tästä syystä torjutuksi tuleminen erilaisuuden vuoksi voi olla ankara koettelemus, varsinkin kun koko elämänsä on joutunut samanlaistamisen paineen alaiseksi.

Useilla Asperger-henkilöillä on vahva arvomaailma. AS-henkilö pitää mielipiteidensä ilmaisemisesta. ”Ulkopuolisen näkökulmasta” katsoen tavalliset ihmiset puhuvat usein arvoistaan, mutta käyttäytyvät AS-henkilöiden mielestä pikemminkin juuri niin kuin on sosiaalisesti soveliasta. Monet individualistiset, erikoiset ryhmät saattavat kiehtoa heitä.

”Olen huomannut, että Asperger-henkilöt ovat persoonallisuudeltaan muun muassa rehellisiä, uskollisia, luotettavia ja mutkattomia ja heillä on vahva moraali ja oikeudentunto. Heidän älyllisiin kykyihinsä kuuluvat poikkeuksellisen hyvä muisti, innostus ja tietämys erityisistä kiinnostuksen kohteista, omaperäinen ajattelutapa, hyvä mielikuvitus ja ainutlaatuinen kyky ajatella visuaalisesti. Nämä luonteenpiirteet eivät koske vain Aspergerin oireyhtymää, mutta vahvistuvat sen ansiosta” (Attwood 2007, 215).

Ehkä mä oon muuten vaan vähän outo x)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aspergerin_oireyhtym%C3%A4 (Tuolla teksti ilman mun typistämistä)

11 kommenttia

suojelusprkl

24.8.2008 10:01

Mä tein joskus jonkun testin netissä ja sain jonkun rajamailla olevan tuloksen. En mäkään usko, että mulla tuota olisi, kunhan naureskelin kun luin tuota artikkelia kun löysin siitä itseeni osuvia asioita aika paljon:D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 14:06

Iloitsen luultavasti enemmän muiden ilosta, kuin omasta.

Tunnen myös pahaa oloa, ja riipii sisältä (melkein kivunkaltainen tunne), jos näen elokuvassa väkivaltaa.

Olen kerran alkanut vollottaa, kun olin eläinlääkärissä ja mua ennen tuli eläinlääkärin huoneesta äiti ja lapsi ja ne alkoi itkemään. Se vasta noloa olikin. Onneksi ei tullut mitään kiukkuitkukohtausta. Joskus jopa laulunsanat voi saada kyyneleet silmiin.

Ehkä tää johtuu vaan hormoneista.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 14:36

Tää on vaan niin outoa, kun tämä piirre on voimistunut parin viimeisen vuoden aikana, en muista että olisin ollut aiemmin ihan näin herkkis. Lähinnä vain sulkeutuneempi olen ollut. Kaipa tää on jotain "henkistä"kasvua.
Tai sitten tää johtuu vaan siitä, että mun paskakaivo on mennyt tukkoon, eikä ylivuotokaivo toimi ja sen takia on niin herkkis.

Jos ihmisillä on tietty määrä paskaa, jota ne voi ottaa vastaan, kunnes niiden mitta tulee täyteen?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 15:20

Oliko tuo vittuilua:D?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 15:33

Tarkoitin tuolla "mitalla" sitä, että ihmisen elinaikana sille on tietty määrä paskaa, jota ne voi ottaa pureskelematta vastaan, sitten jossain vaiheessa pitää alkaa pureskelemaan ja lopulta ei enää vaan pysty ottaa mitään vastaan. Enkä tarkoita nyt siis sitä, että joku ihminen saisi tätä mittaa täyteen, vaan kun niitä asioita on paljon ja eri muodossa. Ja sitten sitä alkaa purkautumaan eri tavoin, että pystyisi elämään edes jotenkin. Joillain tuo mitan täyttyminen esiintyy itsemurhina, toisilla toisten murhaamisena, toisilla yleisenä välinpitämättömyytenä elämään kohtaan muuten vain, yliherkkyytenä ja itkuherkyytenä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 16:06

Juuh, olen kova selittelemään koska mut ymmärretään usein väärin:D Ei se ole sitä, että varsinaisesti pelkäisi sitä, vaan sitä ettei halua että ymmärretään väärin. On usein tapana möläytellä asioita, joista toinen voi suuttua (en nyt tarkoita sua) ja sitten selitellä että en mä sitä tarkoittanut ihan noin, vaan näin...

Toki tuo mitantäyttyminen on itsestään selvää, mutta ajattelin asiaa siltä kantilta että miten tuo mitantäyttyminen voi näkyä ulospäin, tai jotain. Jaksa selitellä x)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 16:09

Selittelyn lisäksi olen usein vielä ylianalysoiva. Pysty katsomaan elokuviakaan, ilman että takertuu joihinkin typeriin asiavirheisiin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

24.8.2008 16:19

Joo, ei elämästä liian vakavaa pidä tehdä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

28.8.2008 12:03

Juuh, no mulla on "diagnosoitu" mielisairauksiin luokiteltavat ahdistuneisuushäiriö(lievä paniikkihäiriö) ja masennus, jotka kumpikin laukesi cityn ansiosta tuossa vajaa 2vuotta sitten. Tai no ei cityn ansiosta, vaan parin tätä kautta tutuiksi tulleiden tapauksien ja heidän tempauksiensa ansiosta.

Onneksi tätänykyään ei enää mielessä pyöri itsetuhoiset ajatukset :D
Etäisyyden ottaminen ihmisiin, jotka aiheuttavat paskaa oloa teoillaan ja sanoillaan, auttaa aina tiettyihin mielialoihin. Niin ja tutustuminen normaaleihin, empatiakykyisiin, hyvällä itsetunnolla varustettuihin ihmisiin auttaa myös.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

29.8.2008 07:42

Viimemainittuja löytyy varmasti myös täältä, mutta niihin en ajatellut enää tutustua:D Pysyttelen visusti erossa, varsinkin parisuhderintamalla, citymiehistä tulevaisuudessa.
Jaksa enää keräillä jyviä akanoista. Sitäpaitsi tämän pienen citymiesten kokemuksen perusteella voin sanoa, että en ole täältä vielä yhtään terveellä itsetunnolla varustettuja miehiä ainakaan tavannut. Kaikilla ollut outo tarve pönkittää ihme tavoilla omaa itsetuntoaan. "IRL" miehissä, joista itselläni on enemmän kokemuksia, ei tuota piirrettä ole vielä tullut vastaan.

Onneksi on helppo tuomita muut, kun on itse näinkin "täydellinen":D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:56

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus