Jonkinmoista pohdintaa eiliseltä ja tältä aamulta

  • suojelusprkl

Eilen ollessani salilla, tai lähinnä odottamassa bodypumppiin pääsemistä, katselin kuinka ihmiset rehkivät crosstrainereiden ja kuntopyörien päällä hirveä vimma päällä; suurin osa heistä oli varmasti tehnyt uudenvuodenlupauksia ja nyt innosta piukeena olivat tulleet salille. Vain sen takia, että pitää päästä muutamasta kilosta eroon . Rupesin pohtimaan sitä, miten typerältä ajatukselta tuollainen olisi tuntunut 20-luvun Suomessa, jolloin syötiin rehellistä kotiruokaa ja kuntoilu tuli perusaktiivisuudesta. Ihmisten pitää rehkiä hikiotsassa kuntoiluun tarkoitetuissa tiloissa erilaisilla laitteilla ja ohjatuilla jumpilla, vain pysyäkseen kunnossa, pudottaakseen painoa, ettei liho, tai muuten vain terveytensä tai pakkomielteensä takia. Tai että lähes kaikista ruoka-aineesta olisi kehitetty rasvattomia tai vähärasvaisempia versioita ja silti lihoaisimme. Tai että ihmiset ihannoi laihuutta niin paljon, että ovat valmiita saavuttamaan sen terveytensä kustannuksella. Vältellään rasvoja, vältellään hiilihydraatteja, vältellään aitoja ruoka-aineita ja pumpataan elimistöömme teennäistä paskaa vain sen takia, kun se on kevyttä ja ihmetellään, miksi jotku lihoo vaikka syövät vain kevyttuotteita. Tai käydään rasvaimuissa, koska vihaamme huonoista elintavoistamme, huonosta ruokavaliosta ja välinpitämättömyydestämme johtuvia rasvakertymiä, eikä haluta nähdä vaivaa koska tulokset eivät näy heti – pitää saada kaikkihetinytmulle. Tai pumpataan naamamme täyteen botoxia, koska emme ole välittäneet huolehtia ihostamme terveellisillä elintavoilla emmekä kestä katsoa välinpitämättömyytämme/elimistömme normaalia ikäkäyttäytymistä silmästä silmään.

Kuinka typerää on tehdä lupauksia vain uutena vuotena, miksi ei voi luvata koko vuodeksi, että lupaan huolehtia itsestäni ja kehostani koko vuoden – koko elämäni. En turhaan pingota, en syö jatkuvasti epäterveellisesti, en tupakoi, en juo paljoa alkoholia, nautin välillä herkkuja, käyn ulkona lenkillä, harrastan liikuntaa, syön monipuolisesti ja voin paremmin ympärivuoden, sen sijaan että tammi-helmi-maaliskuussa vedetään tiukkaa diettiä ja päästään kesäkuntoon ja sitten kesällä ei tehdä mitään ja hommataan painoa tuplasti takaisin, mitä ollaan keväällä pudotettu.

Kuinka typerää onkaan rääkätä itseään pari kuukautta, harrastaa väkisin liikuntaa josta ei välttämättä edes nauti ja sitten saada sellainen olotila itselleen, ettei tee mieli liikkua moneen kuukauteen koska on pakottanut itsensä vääristä syistä kuntoilemaan ja syömään kevyttä ruokaa, vain siksi ajaksi että saa ylimääräiset löllöt nopeasti pois. Kuinka helppoa olisikaan, jos immeiset sisäistäisi terveelliset elämäntavat jokapäiväiseksi asiaksi, eikä vain hetkelliseksi itsensä rääkkäämiseksi sen takia, kun on pakko päästä johonkin korvien välissä olevaan muottiin.

Ja asia, joka itseäni vituttaa suunnattomasti, niin omaa terveyttää itsestään selvyytenä pitävät ihmiset. Ihmiset, jotka syövät miten sattuu, vetävät röökiä posket lommolla, juovat alkoholia päivittäin, eivät liiku juuri lainkaan eivätkä pode mitään nivelkipuja, tai sairastele muutenkaan. Miksi tuollaiset ihmiset eivät ole niitä, joille tulee kaikki ne vaivat jotka tulee esimerkiksi mulle, koska heille on ihan sama potevatko ne polvien kipua kun eivät käytä polviaan mihinkään, tai joudu muunkaan sairastelun takia olemaan liikkumatta sydänlihastulehduksen ja jälkitautien pelossa tai sen takia, kun polvi ei kestä varaa painoa. Tulee sellainen kiukkukohtaus päälle, kun itse haluaisi liikkua mahdollisimman paljon vapaa-ajalla ja sitten tulee kausia jolloin ei yksinkertaisesti kykene liikkumaan koska nivelet oireilee, eikä oireisiin auta edes kipulääkkeet. Ja sitten näkee nenäänsä kaivavia, kaljaa kittaavia, röökiä polttavia kaljamahoja rappeuttamassa elimistöään lähipubeissa. Elämä ei ole reilua. Eikä edes se lohduta, että tietää tällaisten tapauksian suurella todennäköisyydellä olevan niitä joille tulee keuhkosyöpiä, veritulppia ja muita houkuttelevia tauteja tai heittävät veivin hyvällä tuurilla ennen eläkeikää, koska joudun itse kustantaa tällaisien tapauksia sairaalakulut verorahoillani.

10 kommenttia

WilleWau

13.1.2009 11:00

Pelkkää asiaa.

Muistetaan silloin tällöin edelleen Method-Tabermann, josta karisee vain positiivisia asioita siitä nauttivien laariin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

13.1.2009 13:13

Mä oon ihan pienestä pitäen paasannut perheelle ja kavereilleni hyötyliikunnasta ja ruokavalioista ja yritän auttaa aina mahdollisuuksien mukaan muissakin asioissa niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Vaikka en olekaan ollut koskaan/tällä hetkellä/tulevaisuudessakaan mikään mallimittainen, uskon että kroppani on kuitenkin ihan hyvässä jamassa suhteellisen terveellisten elintapojeni ansiosta. Vielä kun pääsisin tuosta ainokaisesta paheestani, sokerista eroon, niin olisi vielä parempi fiilis. Ettei tämän asian tiimoilta itselläni touhu mene pelkästään puhumiseksi, kyllä mä ihan oikeasti yritän patistella ihmisiä vähän väliä terveempiin elämäntapoihin. Varsinkin lähimmäisiäni.

On maailmassa suurempiakin asioita, jotka kaipaa huomiota, mua nyt risoo vähän väliä se, että itse saa kärsiä kaikenlaisista pöpöistä ja nivelkivuista ja huonommin elävät eivät pode mitään:(

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jaja

13.1.2009 14:05

Tuntuu tosiaan, että ulkonäkö on se minkä eteen ollaan enemmän valmiita yrittämään. Tai sitten tietoa ei ole tarpeeksi ja yritetään _oikeasti_ tammikuussa aloittaa se "terveellinen" kituelämä mikä ei voi pitkälle kantaa. Eihän siinä mitään jos läskiä vähentämällä päätyy muuttamaan elintapojaan terveelliseksi, mutta harvemmin niin tuntuu käyvän. Suunnattoman ärsyttävää ovat naiset, jotka laskevat kaloreita hullunkiilto silmissä, paastoavat ja kuihduttavat itseään eivätkä tajua mitä hallaa tekevät luustolle ymv. Ja miten turhaa tuo loppupeleissä onkaan. Surullista on myös miten vihamielisesti naiset suhtautuvat vartaloonsa.

Elämä ei tosiaan ole reilua.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

13.1.2009 15:11

Jaja - mä pelkään kanssa nuorten, varsinkin naisten, luuston puolesta. Luustolle saadaan hyvää tuhoa aikaan jättämällä maitotuotteet pois ja juomalla paljon kahvia ja tupakoimalla. Muistaakseni kofeiini on sellainen, joka edesauttaa luuston haurastuttamista. Voi olla, että sekoitan tuon nyt johonkin toiseen asiaan. Samoiten liikunnan vähyys, varsinkin "pomppivan" liikunnan esim juoksu/kävely, vaikuttaa luuston kovuuteen. Puhumattakaan siitä, että juodaan paljon Kolajuomia joka on myös omiaan aiheuttaa luustokatoa.

Tohvis - eipä tuo liikunta ole aina itsellekään yhtä auringonpaistetta. Välillä on päiviä, jolloin on raahattava itsensä liikkeelle ja salille, koska ei ole järkevämpääkään tekemistä. Siitä saa onneksi yleensä aimo annoksen energiaa, joten sitten treenin jälkeen on parempi olo taas. Kyllä mä ymmärrän että joidenkin on pakko repiä itsensä liikkeelle, mutta ei se voi kivalta tuntua pidemmän päälle jos siitä ei saa itselleen mitään muuta iloa kuin sen että putoaa ehkä vähän painoa.

Tosi harva työ on nykyään fyysisesti raskasta ja tuo tulee varmastikin vähenemään mitä enemmän keksitään töitä helpottavia vempaimia.

Ei munkaan päivätyö ole kauhean aktiivista, vaikka yleensä täällä kävelenkin ympäriinsä puhelin korvassa ja juttelen - jostain syystä tykkään kävellä samalla jos olen puhelimessa. Työmatkat pyrin kävelemään 45min suunta, eli 1,5h/pv. Kesäisin tuon matkan fillaroin useammin kuin kävelen, koska käytän kesällä aikaani mieluummin fillaroiden kuin kävellen.

Harrastustyössäni taasen joudun usein olemaan jaloillani 12-16h lähes putkeen, joten se on hieman tasannut toimistotyön haittapuolia. Ja harrastuksiini tulee kesäisin fillaroitua, joten sitäkautta taasen saan lisää hyötyliikuntaa, koska en tykkää käyttää junia/busseja kesäisin vaan fillaroin mieluummin alle 25km/suunta pituiset matkat, jos säät vaan sallii.
Joillekin kun pelkkä parin sadan metrin kauppareissu, ilman autoa, kuulostaa elämää suuremmalta tempaukselta.

Jännityksellä odotan minkälainen tilanne kymmenen, tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua on, jotta onko Suomessa ylipaino lisääntynyt/pysynyt samana/vähentynyt.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

13.1.2009 15:14

Niin ja ei liikunnalla tosiaan yksinään painoa saada pudotettua, liikunnalla saadaan aikaan muita hyviä asioita, kuten juuri luuston vahvistumista, parempi tuki nivelille - esim polville. Vähennetään selkäkipuja yms. Samoiten aineenvaihdunta vilkastuu.

Mulla on vähentynyt niskajumitus sen jälkeen kun aloitin säännöllisen pumpin ja combatin, kiitoksia liikunnan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Petri

13.1.2009 21:01

Juupa juu...sieltä tuli jykevä tuomio meille "huonoille" ihmisille jotka nauttivat elämästään omalla tavallaan eli syövät hyvää perinteistä kotiruokaa, juopottelevat sillon kun siltä tuntuu ja liikunta rajoittuu koiran kanssa lenkkeilyyn. Äärimmäisen harvoin olen kipeänä ja ikinä ei ole ollut mitään niska, polvi, tms. kipuja. Ja sitä paitsi me "huonot" ihmiset kuollaan yleensä nuorena, joten säästyy ne teidän veroeurot hienommille ihmisille. Minulla ei ole edes halua kituuttaa täällä 80v. jossain vanhainkodissa toisten armoilla. Vaikka miten syötte porkkanata niin se lähtö on vaan teilläkin edessä joku päivä. Minä elän täysillä ja nauttien joka päivästä sillä laatu korvaa aina määrän...jopa elämässäkin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

13.1.2009 21:14

Missä vaiheessa tuomitsin perinteisen kotiruuan? Tai satunnaisen juopottelun? Tai koiran kanssa lenkkeilyn? Eihän noissa ole mitään vikaa.

Kyllä se on faktaa, vaikka "huonommin" elävät kuolevat ehkä nuorempana (tosin on olemassa ihan faktaa, ettei tuo mene ihan käsikädessä aina), on heidän elämänlaatunsa huonompaa tietyn iän jälkeen jolloin nämä elämäntavat lopulta näkyvät. En usko, että olen 80-vuotiaana vanhainkodissa muiden armoilla, jos en sitten onnistu rikkomaan itseäni.
Ja jos kuitenkin elän luultavasti tuon ikäiseksi, haluan olla liikuntakykyinen loppuun asti ja siihen vaikuttaa se, että on tehnyt kropallaan muuta kuin kitannut viinaa. Et sä voi omaan kuolemaan vaikuttaa, muuta kuin päättämällä itse päiväsi.

Ja sitä paitsi, vanhainkodit on oikein hyvä asia - työllistää ihmisiä sekä pitää vanhukset virkeinä. Vanhana kun kaikki eivät jaksa juosta kylillä moikkaamassa kavereita, joten voivat sitten tutustua uusiin ihmisiin samasta talosta.

Mikä estää kuntoilevaa ja terveellisesti syövää ihmistä nauttimasta elämästä? Mä syön perus kotiruokaa, herkuttelen silloin kun siltä tuntuu, juon silloin kun tekee mieli juoda - en kuitenkaan joka päivä, tai edes joka viikko, en ole koskaan kokenut tarpeelliseksi tai viisaaksi polttaa röökiä, tai laiskistuttaa itseni käyttämällä mahdollisimman vähän omaa kroppaani paikasta toiseen liikkumiseen.

Mä elän mieluummin sellaista arkea, jonka koen mielyttävimmäksi.
Eiköhän jokainen itse määrittele elämänlaatunsa ja sen onko se oma elämä tällä ollut/hetkellä/tulevaisuudessa laadukasta. Tai vaikka ei halua viettää laadukasta elämää niin se on oma valintansa. Mä en ainakaan halua, että olen viisikymppisenä valmis eläkkeelle sen takia, että poden osteoporoosia, verisuonitukoksia, keuhkosyöpää tai muita "elämäntapasairauksia". Toki voin noihin sairastua tälläkin tavalla eläessäni, mutta enpä voi ainakaan syyttää sitä, ettenkö ole yrittänyt elää terveellisesti.

Eikä kukaan täällä ikuisesti ole. Haluan vain pelata korttini hieman paremmin pitemmällä tähtäimellä katsottuna, enkä todellakaan halua olla kroonikkovaipoissa ja liikuntakyvytön eläkeikäisenä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

13.1.2009 21:16

Niin enkä todellakaan ajattele, että porkkanaa syömällä kokisin syöväni terveellisesti:D
Terveelliseen ruokavalioon kuuluu monipuolisuus, joka sisältää punaista ja vaaleaa lihaa, kanaa, possua, kalaa ja äyriäisiä, eri värisiä vihanneksia/kasviksia/hedelmiä, erilaisia rasvoja, pähkinöitä ja viljatuotteita.

Hassua, miten varsinkin miehet(ja jotku naiset) mieltävät terveysruuat juurikin tuollaiseksi porkkanan pupeltamiseksi:D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Petri

13.1.2009 22:13

Okei! Nämäkin on tavallaan makuasioista ja niistä voitais väitellä vaikka tuomiopäivään asti (joka sulla tulee 80v. ja mulla vähän aikaisemmin =) ). Toiset kokee jonkun asian miellyttäväksi ja toiset ei. Minä olen onnellinen omalla tavallani ja sinä omallasi. Thats it. Keskustelu on päättynyt..=)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:51

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus