Jalkapalloilun varjopuolia =/

• Toni

Jalkapallofaneja kuoli Sambiassa

Ainakin 12 jalkapallofania on kuollut ottelun jälkeisessä väentungoksessa Sambiassa eteläisessä Afrikassa.

Uhrit tallautuivat kuoliaaksi jalkapallostadionin porteilla fanien rynniessä pois Sambian ja Kongon välisestä maaottelusta.

Sambian poliisin mukaan kuolleista yhdeksän oli miestä ja kolme naista, kaikki uhrit olivat Sambian kannattajia. Lisäksi ainakin 20 ihmistä loukkaantui tungoksessa.

Faneilla oli kiire poistua, koska ottelu oli alkanut tunnin myöhässä.

Sambia päihitti Kongon 3-0 Chililabombwen kaupungissa Sambian pohjoisosassa pelatussa jalkapallomaaottelussa.

Sekä toinen murheellinen uutinen :

Ruotsi voitti keskeytyksen jälkeen Tanskan

Tanskassa pelatussa jalkapallon EM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla katsoja hyökkäsi kentälle erotuomarin kimppuun. Tuomari oli tuominnut välikohtausta ennen Ruotsille rangaistuspotkun.

Veikkaus palauttaa ottelun tulos- ja pitkävetokohteita pelanneille panokset takaisin. Kertoimeksi on määrätty 1,00. Myös Päivän trio 2 pelanneet saavat rahansa takaisin.
Tanskan ja Ruotsin välinen jalkapalloilun EM-karsintaottelu Kööpenhaminassa keskeytettiin pelin loppuhetkillä kentällä sattuneen välikohtauksen vuoksi. Ruotsi tuomittiin lopulta ottelun voittajaksi kentälle rynnänneen katsojan riehumisen takia.

Katsojan mitta täyttyi ottelun viimeisillä minuuteilla 3-3-tilanteessa, kun ottelun saksalainen päätuomari Herbert Fandel oli tuominnut Ruotsille rangaistuspotkun. Ennen kuin ruotsalaispelaajat ehtivät päättää rankkarin ampujasta, kentälle juossut katsoja kävi käsiksi Fandeliin, joka saman tien keskeytti ottelun. Ottelun tuomaristo päätti pikaisesti, että Ruotsi julistetaan voittajaksi maalein 3-0.

Erotuomari Fandel näytti 90. minuutilla punaista korttia Christian Poulsenille, joka oli tönäissyt Markus Rosenbergiä kyynärpäällä vatsaan. Tästä rikkeestä Ruotsille tuomittiin myös rankkari.

Vähän tapahtuman jälkeen yksi katsoja hyppäsi mainoskylttien yli ja syöksyi kentälle ja yritti lyödä tuomaria. Tanskalaispelaaja ehti kuitenkin väliin, joten lyönti jäi vain yritykseksi.

Ruotsi julistettiin voittajaksi 3-0

Välikohtauksen jälkeen tuomarikolmikko poistui kentältä omiin tiloihinsa. Pian joukkueiden kapteenit kutsuttiin tuomareiden luokse neuvonpitoon. Tanskan joukkueen tiedottajan mukaan saksalaistuomari päätti keskeyttää ottelun tuomariston ja pelaajien turvallisuuden takaamiseksi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa tutkii vielä tuomariston päätöksen oikeudenmukaisuuden saatuaan erotuomariraportin tapahtuneesta. Vasta Uefan käsittelyn jälkeen 3-0 lopputulos on virallinen, jos liitto katsoo, että tuomari on päätöksessään menetellyt oikein.

Itse ottelussa Ruotsi oli hyvää vauhtia matkalla voittoon, kun Johan Elmander kahdella ja Petter Hansson yhdellä maalilla veivät vierailijan ennen taukoa 3-0-johtoon. Tanska nousi toisella puoliajalla tasoihin Sami Hyypiän Liverpool-seurakaverin Daniel Aggerin sekä Jon Dahl Tomassonin ja Leon Andreasenin maaleilla.

Kaupungilla levotonta

Väriä oli jo ennen loppuminuuttien välikohtaustakin. Kööpenhaminaan oli tullut naapurimaasta 30 000 Ruotsin kannattajaa, jotka jo ennen ottelua työllistivät käyttäytymisellään poliisia, joka joutui puuttumaan moniin tappelun nujakoihin.

Monet ruotsalaisturistit olivat matkustaneet Kööpenhaminaan ilman pääsylippua otteluun.