Torakoiden elämästä..

  • Toni

Suomessa yleisin asuinrakennuksissa esiintyvä torakka=russakka joka elää pienissä yhdyskunnissa. Se on hyvä esimerkki torakoiden sosiaalisesta elintavasta, jossa yksilöiden välisellä viestinnällä on suuri merkitys. Monien muiden eläinten tapaan torakatkin viestivät kemiallisesti feromoneiksi kutsuttujen hajuaineiden avulla. Nämä merkkiyhdisteet vaikuttavat muiden lajitovereiden käyttäytymiseen ja sitä kautta yhdyskunnan kehitykseen ja toimintaan.

Amerikkalaisella lajilla tehtyjen kokeiden mukaan torakat eivät lähesty lajitoveriaan, joka on vahingoittunut tai juuri kuollut vammoihinsa. Vammautumishetkellä vapautuu hälytysferomoneja, jotka muut tulkitsevat kehotukseksi välttää vaarallista paikkaa. Toisaalta russakoita havainnoimalla on saatu selville, että ne ovat kiinnostuneita lajitovereidensa jätöksistä. Kun torakka lyödään liiskaksi, siitä purskahtaa myös ulostetta. Jätökset sisältävät merkkiyhdisteitä, jotka saavat lajitoverit tekemään tarkastuskäynnin paikalle. Käyttäytyminen on biologisesti perusteltua, sillä suuret jätökset viittaavat hyvään ravintotilanteeseen. Uloste voi johtaa muutkin samalle apajalle..

Että sellasta, jos ihmisetkin olisivat samanlaisia.. ? =p

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus