Tosipaikka : Heavy Metallin Historia !

  • Toni

Katsoin juuri Subilta varsin mielenkiintoisen dokumentin "Heavy Metallin Historiasta" ! Siinä antropologi ja hevimusiikkiin hurahtanut Sam Dunn lähtee maailmalle selvittämään hevimusiikin historiaa. Hän pyrkii selvittämään, millainen hevibändin ja hevarin tulisi olla ollakseen uskottava, mistä musiikin juuret tulevat ja kuka keksi hevin ensin. Dokumentissa haastatellaan muun muassa Bruce Dickinsonia, Alice Cooperia, Ronnie James Dioa, Dee Snideria sekä Vince Neiliä. Ohjaajat: Sam Dunn, Scot McFadyen ja Jessica Jay Wise, Kanada 2005.

Itsellenihän aihe on hyvin läheinen kun tuota musiikkia on tullut kuunneltua jo lähemmäksi 30 vuotta. Ohjelmasta tuli selväksi Yhdysvaltojen suurien uskonnollisten alueiden vaikutus siihen. Tätä tekopyhää rahastusta ja muuta uskonnollista manipulaatiota vastaan selvästi monet bändit siellä kapinoivat ! Huvitti suuresti Slayerin johtohahmon kommentti että halusi laittaa yhden levyn nimeksi biisin "God Hate Us All" ihan vain sen tähden että se ärsyttäisi mahdollisimman monia ! Heh, oikea asenne ! x)

Sama juttu tuli ilmi kun Slipknotia haastateltiin. Aito kapinahenki ja oma itsenäinen ajattelu olivat sielläkin avainsanoina uskonnollista manipulaatiota vastaan. Mikäpäs sen parempaa kapinamusiikkia siis nuorillle ? Täällä vähemmän manipuloidussa Pohjolassakin se tarjoaa nuorille ja vanhoillekin paljon muutakin kuin kapinahenkeä. Toki sanoituksissa ja musiikissa vaikuttavasta väkivallasta voi olla montaa mieltä ja mielestäni pitääkin olla ! Amerikassa on vähän levottomampi meininki yleensäkin, joten vaikuttaako väkivaltamusiikki meihin niin että meistäkin tulee yhtä hullu kansa ?

Uskoisin että suurin osa osaa kyllä ottaa musiikin taiteena joka toimii kanavana mielikuvitusmaailmaan jossa päästään hetkeksi irti puuduttavasta arjesta. Juuri tuo arjesta irtiottaminen musiikin kautta toimii minullekin hyvin & pääsen kesäisin etenkin nauttimaan konserteista festareiden muodossa ja täten yhteisöllisyydestä. Niin ihmiset tykkäävät 'heimoutua' vielä tänäkin päivänä ! Mielestäni Heavy Metallissa on paljon hyvää siis ! Itse kuulun myös niihin ikuisesti kapinoiviin ihmisiin joten tämä musiikki on siinäkin mielessä juuri minua varten x)

Kun ohjelmassa mentiin Norjaan & 90-luvun alun kirkonpolttoon, niin mentiin mielestäni vasta oikeasta väärän puolelle. Siellä joidenkin bändien ajattelumalli oli kovin vieras minulle enkä hyväksy millään muotoa noin typeriä tekoja kuin kirkonpolttoja ! Kuitenkin kuuntelen Norjalaista Black Metalliakin silloin tällöin, mutta silloin juttu onkin jo aivan toinen, nimittäin kuuntelen sitä sen taiteen vuoksi ja siksi että se kuulostaa toisinaan hyvältä. Musiikilla yleensäkin on tarkoituksena tunteisiin vaikuttaminen ja näin vahvalla musiikilla kuten yleensäkin Heavy Metallilla päästään kyllä ihan hauskoille toki monesti hiukan tummasävyisille tunteiden seikkailuretkille ilman huumeitakin.

Yhteenvetona voisin sanoa että Heavy Metal on erittäin hyvä ihmisiä yhdistävä asia ! Nykyään se onkin jo todella ISO ilmiö & siihen liittyvät ikävät ilmiöt ovat hyvin hyvin pieni prosentti kokonaisuudesta. Miksi esimerkiksi Tuska on aina niin hyvin käyttäytyvien ihmisten riemujuhla ? Voisiko vaikka olla niin että se mahdollinen aggressio kanavoituu jo hulluna heilumiseen musiikin tahtiin !? =D

Sonisphere 2010 : Patapaidassa luki Cooper eli Alice Cooper Suomi-lippuineen ! =D
Sonisphere 2010 : Patapaidassa luki Cooper eli Alice Cooper Suomi-lippuineen ! =D

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus