Terhi Majasalmi - Varjosta valoon

Ajatuksia rahasta, taloudellisesta vapaudesta, intohimosta ja siitä, miten näihin päästään

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on katkeruus.

Elämän palkintona – katkeruus?  3

Kirjoittamiani tekstejä ja omasta taloudesta kertovia videoita on ollut viime aikoina esillä runsaasti. Jotkut niistä ovat keränneet runsaasti kommentteja ja sananvaihto on ollut äärilaitoja hivelevää.

Yksi asia, mikä pistää silmään erityisesti kommenteissa, on katkeruus. Katkeruus siitä, että jollakin toisella on sellaista, mikä oikeastaan kuuluisi hänelle, vaikka ei edes kuuluisi. En tiedä, ovatko suomalaiset erityisen katkeraa kansaa muihin verrattuna. Mutta joskus tuntuu oikeastaan häpeälliseltä, että joku huutaa netissä, kuinka muut häntä riistävät, vaikka mitään näyttöä asiasta ei edes ole.

Katkeruus on kauhea tunne. Mitä menetettävää on ihmisellä, joka on niin katkera muille, että mikään hyvän lisäys hänen elämässään ei tunnu kuitenkaan olevan tarpeeksi. Aina löytyy asioita, joista voi olla katkera.

Raha tuntuu olevan kestosuosikki. Jos ei ketään muuta ole, niin aina on rikkaat, joille voi avautua. Mikä parasta, itseään rikkaampia löytyy paljon ja aina on joku kohtalotoveri, jonka kanssa voi laittaa hynttyyt yhteen asiassa ja antaa palaa.

Kestokatkerat ihmiset eivät minua kiinnosta. Niiden kanssa ei kannata lähteä painimaan, koska he ovat omasta mielestään kuitenkin oikeassa - aina. Minua kiinnostavat enemmän ihmiset, jotka voivat muuttua katkeriksi sen takia, etteivät tienneet elämän lainalaisuuksia. Esimerkiksi tulevaisuudessa eläkkeet tulevat pienenemään merkittävästi nykyisestä. On vaan paljon enemmän faktoja tämän asian puolesta kuin sitä vastaan. Ihmiset elävät pidempään, syntyvyys pysyy maltillisena, terveydenhoito kehittyy ja niin edelleen. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät usko ennen kuin näkevät. Vasta kun he saavat ensimmäisen eläkkeen tililleen, he uskovat, että kyllä se on vain murto-osan siitä, mitä palkkana saivat. Pelkään, että ihmisille tulee mieleen, että tämänkö takia tein vuosikymmeniä töitä ja tämä on palkkani. He katkeroituvat.

Älä anna tämän käydä sinulle. Älä anna elämän katkeroittaa sinua. Osallistu omaan elämääsi ja tee siitä paras mahdollinen. Ota selvää, miten sinä voit vaikuttaa omaan taloudelliseen tulevaisuuteesi. Älä usko siihen, että joku muu hoitaa. Kukaan muu ei voi tietää, mitä sinä oikeasti haluat.

Kirpeää syysviikkoa
Terhi