Terhi Majasalmi - Varjosta valoon

Ajatuksia rahasta, taloudellisesta vapaudesta, intohimosta ja siitä, miten näihin päästään

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Raha.

Mutta mihin jäi keskusteluista raha?  9

Milloin oli se hetki, kun lopetit puhumasta ystäviesi ja tuttaviesi kanssa rahasta? Ehkä tätä ei ole käynyt, mutta suurimman osan kohdalla se tapahtuu huomaamatta. Jossain vaiheessa siitä vaan ei enää puhuta.

Rahalla voi ostaa ruokaa, mutta voiko rahasta keskustella kuin ruuasta?
Rahalla voi ostaa ruokaa, mutta voiko rahasta keskustella kuin ruuasta?

Opiskeluaikoina monilla on vähän rahaa käytössä ja se on aika itsestään selvää. Silloin raha-asioista voi heittää melko huolettomasti minkä tahansa ajatuksen ilmaan, sillä ympärilläsi olevat ihmiset ovat melko samassa tilanteessa kuin itsekin on. Kun valmistutaan, saadaan töitä ja aikaa kuluu, ihmisten valinnat ja erilaiset elämäntilanteet alkavat vaikuttaa merkittävästi myös senhetkiseen taloudelliseen tilanteeseen. Palkka- ja varallisuuserot saattavat olla moninkertaiset jo muutaman vuoden päästä valmistumisesta.

Kuulen työssäni, että tämä ennemmin johtaa siihen, että ihmiset vaikenevat mieluummin kuin jatkaisivat asiasta juttelemista normaalina arkipäiväisenä asiana. Toinen kokee häpeää, toinen arvottomuutta, kolmas katkeruutta ja neljäs vain ihmettelee, miten tämä voi olla mahdollista. Ja niin asiasta vaietaan.

Uskon, että ihmiset haluavat hyvän ja tasapainoisen taloudellisen tilanteen. Mutta melkein aina tämä vaatii sen, että uskaltaa avata suunsa ja kysyä, miten muut ovat asiansa hoitaneet, jotta voi oppia. Raha-asioissa ei ole koskaan ihan valmis, sillä maailma muuttuu. Omat rahataidot pitää päivittää ajanmukaisiksi, siksi meillä kaikilla on paljon opittavaa joka päivä. Puhukaahan suunne puhtaaksi ihmiset!

Menestystä viikkoonne
Terhi

Naiset huomio, jos olet kiinnostunut Vauras Nainen –yhteisöstä käy kurkkaamassa tällä viikolla tämä sivu ja hyödynnä 370 euron etu.


Puhutaan rahasta  4

Puhutaanko Suomessa nykyään enemmän rahasta kuin ennen? Vai olenko vain herkistynyt asialle?

Tyttären idea on myydä tekemiään käsitöitä, jotta saa omaa rahaa
Tyttären idea on myydä tekemiään käsitöitä, jotta saa omaa rahaa

Varmasti rahasta on aina on puhuttu, mutta mielenkiintoisin asia rahaan liittyen on se, miten eri tahot siitä puhuvat. Jos kyseessä on rahanpuute, mitkä ovat poliitikkojen, yrittäjien ja palkansaajien ideat siihen, mistä sitä voisi saada lisää? Jos kyseessä on tilanne, että rahaa on selvästi yli oman tarpeen, kuinka silloin ihminen miettii rahojen sijoittamisesta eteenpäin? On mielenkiintoista huomata, miten eri ihmiset näkevät saman tilanteen aivan eri näköisenä – toisille mahdollisuuden portit ovat avoimena ja toisille ne ovat sulkeutuneet loppuelämäksi.

Viime aikoina olen huomannut, että ajatus ”meillä kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia edetä elämässämme, koska perhetausta ja varallisuustaso vaikuttaa entistä enemmän elämäämme” on noussut jälleen pinnalle. Jos tämä jää sanojan pelkäksi toteamukseksi, niin monelle saattaa syntyä kuva, että hänen kohdallaan ei ole mitään tehtävissä. Kuulija jää tämän lauseen vangiksi eikä itse tietoisesti lähde repimään sitä kappaleiksi ja osoittamaan omassa elämässään, että asia ei olekaan niin. Sen sijaan asiayhteyteen liittyen tulisi antaa vaihtoehtoja, miten ihminen itse voisi parantaa omia tulevaisuuden näkymiään, jos kotona tai lähiympäristössä henkinen tuki ei ole paras mahdollinen tai jos varallisuustaso ei juuri sillä hetkellä ole toiveitten ja unelmien tasolla.

Itse en usko siihen, että ihminen kehittyy lupaamalla antaa hänelle sen, mitä hän haluaa. Uskon siihen, että opettamalla taitoja, joilla ihminen saa sen, mitä hän haluaa, luo enemmän hyvää ihmiselle itselleen sekä lopulta meille kaikille. Uskon siihen, että raha-asioissa jokaisen kannattaa opetella itse huolehtimaan omasta taloudesta ja kasvattamaan varallisuuttaan kuin antaa asian toisille hoidettavaksi oli kyseessä sitten yksittäinen henkilö, yritys tai valtio. Haluan murtaa ajatuksen, että raha-asiat olisivat pelkästään ikäviä ja vaikeita. Ne tulevat kyllä ikäviksi ja vaikeiksi, jos niistä ei ymmärrä mitään.

Olen perustanut naisille Vauras Nainen –yhteisön auttaakseni heitä saavuttamaan omat taloudelliset unelmansa. Vauras Nainen -sivuilta löytyy eKirja, jonka kuka tahansa voi käydä lataamassa.

Idearikasta lukuhetkeä!

Terhi


Mihin minulla ei ole aikaa  1

Minulla oli eilen mielenkiintoinen keskustelu ystäväni kanssa rahasta ja varallisuudesta. Hän haluaisi ymmärtää paremmin rahaa, jotta hän voisi hyödyntää sitä paremmin itsensä sekä muiden hyväksi. Olin aivan fiiliksissä. Ensinnäkin hän on sisäistänyt, että voi itse vaikuttaa omaan taloudelliseen tulevaisuuteensa, ja hän on innokas oppimaan uutta ja pohtimaan uusia ideoita.

Hän pohti, että monet ihmiset nukkuvat yönsä huonosti sen takia, että heillä on vain yksi rahanlähde – työ, josta saa palkkaa. Eivät siis vain ne, joilla työtä ei ole ollenkaan vaan myös ne, joilla on, mutta pelkäävät, että menettävät sen ainoan tulolähteensä. Pohdittiin yhdessä, onko tämä nykypäivänä fiksua. Se on ainakin varmaa, että sillä, joka hankkii useamman tulolähteen sijoitusten tai yritystoiminnan muodossa palkkatulon lisäksi, on paremmat mahdollisuudet pärjätä taloudellisesti kuin sillä, joka on rakentanut taloutensa vain yhden kortin varaan.

Kaava on yksinkertainen: osa työstä saaduista tuloista sijoitetaan, jotta saadaan tuloja, jotka ovat riippumattomia omasta työpanoksesta. Mutta, mutta, mutta… Kuulen jo monta mutta -sanaa, miksi tämä ei voisi onnistua. Ystäväni kertoi, että hänelle hänen omat tavoitteensa ja mitä asiat oikeasti vaativat tapahtuakseen ovat olleet epäselviä. Kolmanneksi myös omat mahdollisuudet juuri nyt ovat hämärän peitossa, joten toimintaa ei ole ollut tai se on vienyt kohti lopputulosta, jota hän ei oikeasti halua.

Kuuntelin puistossa Dr. Wayne W. Dyerin kirjaa ”Getting in the Gap” tyttäreni leikkiessä. Erityisesti mieleeni jäi lause: “I personally don’t have the time to be sick, so I take the time to be healthy.” Mietin, että maailmassa on niin paljon hienoja asioita opittavana, koettavana ja saavutettavana, että minulla ei ole aikaa olla köyhä. Ja köyhällä tarkoitan sitä, että minulla ei ole mahdollisuuksia tehdä niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä, koska minulla ei ole niihin tarvittavia kassavirtoja. Tavoitteiden kirjaaminen, päätös tavoitteiden saavuttamisesta, mitä se ikinä vaatiikaan ja hurja määrä toimintaa vie perille enemmin tai myöhemmin.

Energiaa tulevaan viikkoon
Terhi