Pysähtyminen.

  • Kimmo Rasila
Pysähtyessäni voin havainnoida ympärilläni olevaa kauneutta.
Pysähtyessäni voin havainnoida ympärilläni olevaa kauneutta.

Pysähtyminen. Ihmiselle joka epätoivon vimmalla on läpi elämänsä yrittänyt olla jotakin, hakien erilaisilla suoritteilla hyväksynnän omalle olemassaololleen, totaalinen pysähtyminen on lähes mahdotonta.

Luojan kiitos, olen oppinut vaikeuksien kautta sen että kivun käydessä tarpeeksi suureksi, se toimii signaalina siitä että nyt vihdoin on aika topata kaikki.

Pari päivää takaperin koin tuon totaalisen pysähtymisen. Kipu nousi nimittäin sellaisiin mittasuhteisiin ettei minulle jäänyt enää muuta vaihtoehtoa kuin lakata yrittämästä. Mikä helpotuksen tunne tuosta seurasikaan.

Hullua tässä kaikessa on se, etten osaa antaa itselleni lupaa levätä, ennenkuin joko kroppa sanoo sopimuksen irti tai psyyke menee niin tiukille että henkinen kipu on sietämätöntä. No positiivisesti ajateltuna, onneksi edes tuolloin, muutoin päätyisin varmasti hautaan.

Nyt pari päivää totaalisessa pysähdyksen tilassa havannoin elämää aivan uudella tavoin. Samalla huomaten myös sen, että juurikin nuo muutamat asiat, jotka ovat minut epätoivon valtaan ja suunnattomaan yrittämiseen ajaneet, alkavatkin ihmeellisellä tavalla asettua oikealle paikoilleen eikä minun tarvitse juurikaan mitään muuta tehdä kuin luottaa. Ihmiselle joka on kasvanut erilaisten pelkojen alla, tuo luottamus onkin sitten kovin vaikeaa saavuttaa. Sillä mitä epätoivoisemmalta tilanteet näyttävät, sitä epätoivoisempia ratkaisuja yritän saadakseni väännettyä asioita haluamakseni. Nyt kun en enää yritä vääntää enkä taistella, on kuin näkisin kaiken ihan uudessa valossa ja ratkaisut joita minun tarvitsee tehdä, ovat kovin yksinkertaisia ja vieläpä sellaisia etten epätoivossani ole kyennyt näitä edes havainnoimaan.

Toisaalta kyllä näihin tilanteisiin liittyy erilaisten negatiivisten tunteiden kohtaamista, kuten häpeää, mutta toisaalta juurikin tuo armoton taistelu asioissa on tuonut tullessaan sellaiset tuskatilat, ettei tuo häpeän kohtaaminen tunnu oikeastaan enää miltään. Sen sijaan huomaan asia kerrallaan eteneväni, taakkani kevenevän askel askeleelta.

Nyt katson itseäni taas hieman armollisemmin silmin. En aina ymmärrän miksi ihmeessä ruoskin itseäni niin kauheasti. Nytkin ensihetkessä kun asioissa päätin antaa periksi, katselin itseäni peilistä ajatellen: "Luuseri!", mutta muutama päivä eteenpäin, huomaan ymmärtäväni itseäni taas hieman enemmän.

Tuntuu ihanalta pitkästä aikaa vain olla. Miettimättä. Analysoimatta. Yrittämättä. Taistelematta. Vain olla.

Vaikka tämä on kyllä ihmeellinen olotila, niin tiedän etten tähän voi jäädä, vaan kohta on otettava rauhallisesti askeleita eteenpäin, mutta samalla muistutellen itseä siitä että lepo ja pysähtyminen ovat avain tasapainoiseen elämään. Elämään jota minä oikeasti tässä hetkessä haluan elää. Ei enää taistelua. Olkoon ne kohdallani taas tauonneet. Kaipaan rauhaa.

Toisaalta, niin kauan kuin päivä on kohdallani raitis, ymmärrän sen tarkoittavat sitä että kaikki asiat asettuvat oikeille kohdilleen ja lopulta kaikki on hyvin. Tämän päivän raittius on siis lähtökohta. Vaikka noita päiviä on kertynytkin tasaisesti ketjuna jo liki 9 vuoden ajalta, niin silti tämä päivä on tärkein. Ilman tämän päivän raittiutta minulla ei ole mitään. Ei edes elämää.

7 kommenttia

Dia

8.11.2014 21:07

Maailma kannattelee kyllä. Yksi ihminen voi tehdä vain yhden ihmisen työt.

Pohdin samoja asioita, joista kirjoitat postauksessasi, juuri eilen illalla. On niin itsestä kiinni, miten pitkälle haluaa jaksaa ja ylijaksaa ja jaksaa senkin jälkeen, kun voimat ovat loppu.

Pysähtymällä voi nähdä sen, minkä vauhtisokeus estää, kun enemmän huomiota riittää pienemmälle määrälle asioita.

Eheydy joi hyvin. :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Rasila

8.11.2014 21:17

Lämmin kiitos. Kävin lueskelemassa tuon sun viimeisimmän kirjoituksen, josta löysin itseäni, mitä tulee erinäisiin tekosyiden taakse piiloutumiseen.

Toisaalta vaan näyttäisi olevan yhä valla se täysillä tai ei ollenkaan meininki, joka loppuu sitten vasta kun vieteri on vedetty loppuun.

No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt varsin seesteinen ja hyvä fiilis.

Dia

9.11.2014 19:56

Haha, huomasin muuten loistaneeni taas kerran kirjoitusvirheilyssä edellisessä kommentissani: viimeisen lauseen piti olla "Eheydy ja voi hyvin" eikä "joi hyvin". :D

Sitten asiaan. :)

Joskus on helpointa vain selitellä miksi haluamaansa ei saa. Yleensä näin käy mm. väsyneenä, turhautuneena, rasittuneena ja toivosta luopuneena. Joskus on optimistillakin huonoja päiviä, jolloin on vaikeaa.

Tässä pieni piriste muistuttamaan asioiden suhteellisuudesta:

Kun pessimisti sanoo, ettei voisi mennä enää huonommin, optimisti hihkaisee: "Kyllä voi!" :D

Kimmo Rasila

9.11.2014 20:46

Minä oon elämässä kohdannut sellaisia asioita etten enää kyllä reagoi lukee kommentissa voi tai joi hyvin. Sitäpaitsi aikas hyvin minä olen ennenvanhaan juonutkin. Muutoin tuskin olisinkaan se ihminen joka tänään olen.

Tuon kovan kouluni kautta pyrin elämään kiitollisuudesta käsin, ajatellen ensin aina siten että näyttääpä tilanne miltä tahansa taustalla vaikuttaa hyvää tekevä rakkaus.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

10.11.2014 01:54

Iso hatunnosto raitistumisesta, se on iso saavutus ja sinulla on mielestäni syytä olla sekä iloinen että ylpeä vahvuudestasi.

Kiitollisuus antaa paljon. On tutkittukin, että saavutettuaan jotain ihminen alkaa pian pitää sitä itsestäänselvyytenä ja haluaa saavuttaa taas jotain. Ei siis muisteta iloita ja olla kiitollisia siitä mitä omistetaan jo.

En ole uskonnollista tyyppiä, mutta esim. ruokarukoukset ovat ala-asteajoilta ja sukulaisten kotoa tuttuja: "kiitos ruuasta" on hyvä esimerkki mahdollisuudesta pysähtyä nauttimaan niinkin arkisesta ja itsestäänselvältä tuntuvasta asiasta kuin jokapäiväinen lämmin ateria. Jotkuthan ovat kokonaan ilman ruokaa tai joutuvat tekemään valtavasti töitä saadakseen edes jonkinmoista syötävää.

Suomessa asuminen on tänäkin päivänä lottovoitto: täällä on moneen muuhun maahan verrattuna paljon "ilmaista hyvää", joka toimii perustana laadukkaalle elämälle.

Helppo ja hyvä kiitollisuusharjoitus on listata päivittäin kolme asiaa, jotka ovat hyvin ja joista voi kokea kiitollisuutta. Itse tykkään etsiä hyvää myös niistä tapahtumista tai asioista, jotka näyttävät päällisin puolin olevan ikäviä tai huonoja. Kokemuksistaan voi viisastua ja oppia, ja siitä on syytä olla kiitollinen.

Tulipa taas pitkä teksti. Tätä se satunnainen unettomuus teettää: kun minnekään ei ole kiire ja ympärillä on pimeää ja hiljaista, voi pysähtyä tutkimaan ajatuksiaan ihan kunnolla.

Kimmo Rasila

10.11.2014 09:39

Minä tykkään lukea pitkiä juttuja. Johtunee pitkälti siitä että ne helpottavat syyllisyyttäni siitä että tapanani itsellä on raapustella yleensä juurikin sanoja säästelemättä.

Raitis päivä on elämäni peruskivi tänäänkin. Niin kauan kuin löydän itseni aamuisin kiitollisena tuosta todellisuudesta, kaikki on hyvin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:31

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus