Miikka Anttonen

Helsinkiläinen journalisti, kirjailija, pokeriammattilainen ja maailmanmatkaaja, joka on henkiseltä iältään sakkolihaa. Nauttii salaa enemmän Roskapankin happy hourista kuin jatkobileistä Cannesissa.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on tulevaisuus.

Pokeri ja helpon rahan paluu  7

(linkki ykkösosaan tekstin alapuolella)

Mustasta perjantaista lähtien pokerinpelaajan arki on ollut stressaavampaa kuin koskaan. Melkein joka päivä on kuulunut jotain negatiivista. Joku yhtiö on mennyt taas nurin, joku vanhan ajan huippupelaaja on katkennut, jotain on taas huijattu. Jenkit eivät tähän päivään mennessä ole voineet palata. Euroopassakin on ryhdytty kitkemään nettipokeria useiden maiden voimin. Esimerkiksi Viro, Ranska, Italia, Espanja ja Belgia ovat jo siirtyneet säädeltyyn, valtion verottamaan nettipokeriin jossa kyseisen maan pelaajat voivat pelata vain toisiaan vastaan. Hollannissa pokeria verotetaan niin pahasti, että voitollinen pelaaminen on mahdotonta. Puolassa pokeri on kielletty kokonaan EU-lakien vastaisesti. Suomessakaan ei olla kauhean kaukana siitä, että pokeri kriminalisoitaisiin ja ulkomaille pelaaminen estettäisiin kokonaan (RAY kyllä tarjoaa Suomen omaa pokeria, mutta saitilla ei ole pelaajia ja koko tuote on niin susi, että siellä ei voi kyllä ammatikseen kukaan pelata).

Olen itsekin joutunut viime kuukausina harkitsemaan omaa uraani. En ehkä hirveän vakavasti ole miettinyt muita vaihtoehtoja, koska lasken itseni kuitenkin siihen kastiin joka tienaa hyvin nykypäivän kovissakin peleissä. Olen tehnyt myös aivan liikaa töitä pokerin eteen, että voisin lopettaa. Mutta onko pokeriin panostaminen enää järkevää? Vielä muutama vuosi takaperin kannustin kavereitani kokeilemaan pokeria, sillä olin rehellisesti sitä mieltä, että rationaaliset, kylmäpäiset ja älykkäät ihmiset tienaavat siitä helposti enemmän kuin kesätöistä. Viimeiset pari vuotta olen sanonut että ei kannata edes yrittää kokeilla, koska taso on niin kova ja aloittaminen voitollisesti liian vaikeaa. Ja koska trendi on tämä, voisiko käydä niin että helppo raha katoaisi lopulta kokonaan? Onko pokeri elinkeinona edes mahdollinen muutaman vuoden päästä?

Näissä synkän epäilevissä tunnelmissa olin vielä reilu viikko sitten. Tuo päivä, olkoon vaikka Valkoinen Tiistai, oli pokerinpelaajille sellainen ilon päivä, että Moneymakerin voiton jälkeen ei ole toista vastaavaa nähty. USA:n oikeusministeriö nimittäin pääsi sopimukseen alan kahden kirkkaasti suurimman saitin kanssa isoista yrityskaupoista, jonka yhteydessä ne kadonneet 500 miljoonaa palautetaan pelaajille ja pokeri ottaa todella suuren askeleen kohti laillistumista.

Monet senaattorit ja vastaavissa viroissa toimivat yhdysvaltalaispoliitikot ovat olleet jo pitkään pokerin laillistamisen kannalla, mutta toistaiseksi lakialoite ei ole mennyt läpi. Nyt, kun oikeusministeriö ja FBI ovat näyttäneet vihreää valoa pokerille, on mielestäni lähes väistämätöntä että pokeri laillistetaan rapakon takana parin vuoden sisään. Siitä tulee luultavasti säädeltyä, eli niin että pelaajia verotetaan ja valtio ottaa osansa. Kääntöpuoli on se, että pokeria saadaan ensimmäistä kertaa sen historiassa mainostaa rajattomasti ja siitä tulee virallisesti hyväksyttyä urheilua. Ja jos jollain on rahaa panostaa mainontaan, niin nettipokerifirmoilla. Näen jo, kuinka televisiokanavat tulevat näyttämään Breaking Badin finaalijakson mainostauolla pokerisaitin mainoksia. Tässä on ainekset jopa isompaan buumiin kuin Moneymakerin jälkeen, ja silloin meille jo pitkään mukana olleille ammattipelaajille koittaa kissanpäivät.

Iso, hyödyntämätön markkina-alue on myös Aasia. Nettipokeri on aina ollut kiellettyä käytännössä kaikissa Aasian maissa. Aasialaiset pitävät tunnetusti uhkapelaamisesta, mutta tähän asti heidän rahansa ovat menneet kasinopeleihin. Jos Yhdysvallat avaa markkinat, en näe mahdottomana etteivätkö Aasian maat voisi seurata perässä. Ja se taas olisi lottovoitto pokerinpelaajille, kun upporikkaat kiinalaiset pääsisivät vähän kokeilemaan onneaan.

On mielestäni väistämätöntä, että jenkkimarkkinoiden aukeaminen heijastuisi positiivisella tavalla myös Eurooppaan. Vielä nyt pokerimarkkinat ovat tilassa, jossa vähän kaikki on laittoman rajamailla ja puolet maailman maista yrittää kieltää koko tuotteen. Tämä on mielestäni järjetöntä etenkin nykyisessä talaoustilanteessa. Nettipokeri on niin hillittömän suuri bisnes, että sen säätelemisellä ja verottamisella maat tekisivät hyvät tuotot. Tämä malli on jo todettu toimivaksi esimerkiksi Ranskassa, mutta jostain syystä malli ei ole vielä levinnyt laajemmalti. Epäilen suureksi syylliseksi Yhdysvaltoja, jonka kielteinen asenne on saanut pikkumaiden päättäjät varpailleen.

Suomessakin tilanne on vielä toistaiseksi todella huono, ja pokerinpelaaminen netissä niin syntistä että se on melkein laitonta. Emme maksa voitoista minkäänlaisia veroja (minäkin olisin virallisesti oikeutettu esimerkiksi asumistukeen nollatuloillani), ja jos poliitikoilta kysytään, olemme eräänlaisia harmaalla alueella operoivia talousrikollisia. Sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla niin. Jos saisin vapaasti pelata missä haluan tulevaisuudessakin, maksaisin mielelläni normaalin veroprosentin mukaiset verot. Uskon, että niin maksaisivat kaikki muutkin. Suomen valtio saisi hyvät tulot veroista, pelifirmat rikastuttaisivat kulttuuri- ja urheiluelämää sponsoroinnillaan, kaikki voittaisivat. Tätä ei ole Suomessa(kaan) tajuttu, mutta Yhdysvaltojen positiivisella esimerkillä tällainen säätely alkaa ensimmäistä kertaa tuntua mahdolliselta.

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan pokerinpelaajilla on siis syytä hymyillä. Tulevaisuus näyttää sittenkin rahakkaalta ja valoisalta. Odotan kyllä uutista jenkkipelien laillistumisesta ennen kuin suosittelen pokeria yhdellekään ystävälleni, mutta jos ja kun se tapahtuu, tulee pokerissa olemaan enemmän ilmaista rahaa kuin koskaan. Pokeri on myös valmiimpi uuteen buumiin kuin koskaan ennen, sillä tapaus Moneymakerin jälkeen kaikki piti luoda tyhjästä. Nyt pokeriuutissivustot, sosiaalinen media, opetusvideosaitit, tähtipelaajat ja muut ovat jo valmiina odottamassa, ei tarvita enää kuin pelaajia. Markkinajohtaja julkaisi juuri uuden mobiilisoftan, joka on luvalla sanoen aivan jäätävän hyvä. Pokeria voi jo pelata vaikka bussimatkalla kännykällä. Tässä on aineksia vaikka mihin.

Seuraavasta vuodesta tai parista tulee epäilemättä melkoista kituutusta, koska asiat lahden takana tapahtuvat yleensä hitaasti ja pelit todennäköisesti jatkavat koventumistaan ja harrastajat katoamista. Uskon kuitenkin, että lopulta odotus palkitaan ja minäkin saan sen haaveilemani kämpän.