Aniara

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on riesling.

Wein am Rhein  1

Yli 1000 km pitkä Reinin jokilaakso on tuhansia vuosia ollut asuttu ja viljelty alue. Laakson rinteet peittyvät toinen toisiaan seuraaviin viinitarhoihin. Täällä viininviljely on enemmän kuin elinkeino, se on itse elämän tarkoitus ja antaa leimansa koko seudulle, satojen kilometrien matkan.

Viiniteollisuuden runsaudesta huolimatta tai kenties juuri sen johdosta, kiinnostavia eivät ole suuret tuottajat vaan pienet perhe- tai sukuyritykset.

Nämä viljelevät ja valmistavat viininsä hyvinkin hankalissa olosuhteissa, jyrkillä lukuisia keroja pengerretyillä Reinin rinteillä, usein vuosisataisin hyviksi havaituin menetelmin. Tuotanto hoidetaan alusta loppuun itse ja tuotteet myydään lähialueille, myymälöihin ja ravintoloihin.

Näitä viinimyymälöitä, Weinstube’ja, ja viineihin keskittyneitä vuosisatoja vanhoja ravintoloita on Reinin rannoilla tiheään seuraavissa pikkukylissä ja kaupungeissa lähes vieri vieressä.

Tunnetuimpia ja myös laadukkaimpia lienevät kuivat MittelRheinin Riesling- ja Reinin sivujoen Moselin viinit. MittelRhein, mihin itse tutustuin, tarjosi runsaasti erittäin laadukkaita alueen valkoviinejä, etupäässä Rieslingejä ja tietysti kuivia.

Alueelta voi varmasti jokainen löytää mieleisensä.