Ydinlaitos Pyhäjoelle

  • Aniara

Fennovoima julkisti venäläisen Rosatomin kanssa tekemänsä sopimuksen ydinlaitoksen rakentamisesta Pyhäjoen kuntaan. Päätös oli odotettu vaikka matkassa on ollut mutkia ja Fennovoimalle epäedullisia käänteitä mm. saksalaisen E.on AG:n ja joidenkin pienempien sijoittajien vetäytyminen rakennuttajayhteisöstä.

Hanketta vastustavien viherpiipertäjien on ollut vaikea pidätellä vahingoniloaan ydinlaitoshankkeen vaikeuksien johdosta. On suorastaan toivottu, ellei jopa vaadittu uutta eduskuntakäsittelyä ja koko hankkeen peruuttamista toimittajan vaihtumisen johdosta.

Varmaan koko salaatinsyöjien heimo oli asennoitunut kaatamaan rakentamisen laitoksen venäläisyyteen sekä vanhoihin Tsernobyl-synteihin perustuen. Näin luultavasti odotettiinkin tapahtuvan, mutta hankepa näyttää heräävän eloon ja uuteen nousuun.

Jäljet varmasti pelottavat, sillä Tsernobylissä todella ”ryssittiin”, siellä meneteltiin selkeästi säännösten vastaisesti ja seuraukset olivat lähes koko Euroopan kattavat, puhumattakaan Venäjän (silloisen NL:n) vahingoista. Tsernobylin tapahtumien toistumismahdollisuuden, tahallisestikin aiheutettuna, kielsi alkuvuodesta YLE:n aamutelevisiossa STK:n entinen johtaja Jukka Laaksonen. Vaikka hänen palkkansa nykyään maksaakin Rusatom Overseas, uskoisin hänen asiantuntemuksensa ja moraalinsa kestävän tämän kaltaisten asioiden puolueettoman kommentoinnin.

Nyt merkittävää on myös se, että ministeritasolta on ilmaistu tyytyväisyys sopimuksen syntymisen johdosta. Tämän luulisi herättävän vastustajat vihdoin ajattelemaan, onko reaalista kuvitella mistään muusta lähteestä saatavan niin massiivista määrää energiaa ilman viheliäisen syntisiä hiilidioksidipäästöjä kuin ydinenergiaa hyödyntämällä.

Sähkön tuotantoon on pyritty puhtaasti kotimaisin voimin jotta riippuvuus itäenergiasta olisi mahdollisimman vähäinen. Miten se onnistuu Rosatomin kanssa, on vielä tulevaisuuden verhoama.
Selvää lienee se, että jos ja kun Rosatom toimii suurena hankkeen rahoittajana, ollaan Fennovoimassa heidän jonkinasteisia vasalleja.

Tulevaisuus näyttää, miten tämä suhde toimii. Toivottavasti rakentaminen sujuu paremmin kuin Arevan Olkiluoto3:n rakentaminen..

Varmuudella hanke tuo Pyhäjoen kuntaan tuhansia kipeästi tarpeen olevia työpaikkoja ja niiden mukana Pohjan perukoilla suuresti kaivattua vaurautta.

Kirjoitettaessa soi Eppu Normaali: Suomi ilmiö

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus