Vaate pitkäaikainen ystävä?

  • Heini

"Tämä oli tosi kallis, mutta kestää vuosikausia". Kuinkakohan monta kertaa olen tuon lauseen kuullut tai lukenut ja lähes aina viittauskohteena on vaate.
Kaksi kommenttia. Ei säily. Jos käytät mekkoa kaksi kertaa, mutta se roikkuu komerossasi kymmenen vuotta, se ei ole ollut hyvä ostos. Kymmenessä vuodessa vaate näyttää vanhentuneelta tai sitten sinä et mahdu siihen. Joo, ja tietenkin luonnonoikkujakin on.
Tähän mennessä elämässäni tapahtunutta: alle 20-vuotiaana ostin kaikki mahdolliset ihanat vaatteet (nekin, jotka eivät ehkä olleet edustavimpia vartalotyyppini päällä), ja myös käytin niitä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Uskokaa tai älkää: jakkupuku oli ihan hyvä vaate lukiolaiselle. Yli 20-vuotiaana ostin paljon sitku-vaatteita. Tyyliin: "Tää on hyvä, sitku on juhlat" tai "jos mä löydän tähän hyvän alaosan". Vaatteet jäivät käyttämättä.
30-vuotiaana minusta tuli wanna be -mies (ei siis silleen, että siinä olisi tarvittu kirurgia). Ihastuin nimittäin miesten tapaan ostaa vaatteita (nämä siis keskimääräisiä huomioita; en ole Audi-mies, pikemminkin taksinainen). Kuvio menee jotenkin näin:
a: mies tarvitsee vaatteen
b: mies menee kauppaan (usein liikkeeseen, jonka uskollinen asiakas hän on)
c: mies käyttää myyjän apua
d: mies ostaa kokonaisuuden arjessa käytettäviä laadukkaita, kalliita vaatteita. Mies ei mieti onko tämä hyvä tarjous ja satsaa arkivaatteeseen.
e: miehen vaatteet kuluvat, koska hän on vaatteiden hevijuuseri.
f: mies ostaa uudet vaatteet
Tuntumani on, että miehet käyttävät laadukkaita arkivaatteitaan useammin ja enemmän loppuun kuin naiset. No, se tarkoittaa sitä, että ainakin puolen vuoden ajan esiintyy toimistossa aika samannäköisenä. Mutta mitä siitä, muut miehet eivät ainakaan huomaa.
Älä enää laske vaatteelle "arvoa" sen mukaan kuinka kauan se roikkunut henkarillasi ("Ostin ton vuonna 2004, se oli kallis, se ei mahdu päälle. Ehkä joskus.") tai missä tilaisuudessa sitä käytät ("käytin tätä Janin ja Hanin häissä kerran"), vaan sen mukaan kuinka monta kertaa käytät sitä. Parasta tuottoa sijoitetulle pääomalle vaatekomerossani ovat tässä mielessä antaneet muun muassa kalliit kaulahuivit, huivit, talvitakki ja laukut, mutta myös erittäin halpa villatakki (H&M:n alesta). Lyhyellä matikalla kaava menee: vaatteen hinta jaettuna käyttökerroilla.
Huippukalliit farkut voivat osoittautua edullisemmaksi ostokseksi kuin halvat prässihousut tai kallis häämekko. Edullinen villatakki voi olla parempi ostos kuin kallis jakkupukusatsaus. Ja kunnon talvikengät ovat Suomessa aina parempi ostos kuin kalliit sandaalit.
Tästä näkökulmasta: mikä on paras vaatteenne?

P.s. Olen muuten iloinen, että kolme vuotta vanhoista Tod'sin kengistäni ovat pohjanappulat jo melkein kuluneet. Ovat olleet hyvät. Kannattaa ostaa uudet. Kengät maksoivat enemmän kuin häämekkoni, jonka somisteena minulla oli 1970-luvun valoverhoista tehty huntu.

5 kommenttia

Anonyymi

30.10.2009 12:05

Olen periaatteessa samaa mieltä, kannattaa laskea käyttökertoja. Tässä mielessä paras vaatteeni ovat vuonna 1998 käsityötunnilla kudotut villasukat. Edelleen hyvät ja lämpimät. (Ja aika tyylikkäät, ilmeisesti villasukkamakuni oli yläasteella paljon kehittyneempi kuin vaatemakuni noin yleisesti.)

Itselläni on yksi poikkeus: harrastan vaeltamista. Käyn pari kertaa vuodessa pidemmällä vaelluksella, ja silloin varusteiden, myös vaatteiden, pitää olla priimaa. Satsaan mielelläni satasia, tosin käytänkin niitä vaatteita sitten aina vaeltaessani.

Toinen poikkeus: alusvaatteiden täytyy olla todella hyvät ja kauniit. Olen siinä mielessä poikkeuksellinen suomalainen, että 200 euroa alusasusettiin on kohdallani ihan siedettävä summa.

Sukkahousuissa ja stay upeissa olen luopunut kalliista merkkituotteista. Pirkka-sukkiksiin tulee ihan yhtä helposti silmäpako kuin Wolfordeihin, se vaan harmittaa vähemmän. Ja mikä hemmetti siinä on, että käymme kuussa, mutta kestäviä sukkiksia ei vaan kyetä valmistamaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.10.2009 12:45

Virheet, jotka toistan uudelleen ja uudelleen ja uudelleen:

"Ai miten ihana mekko! Kun tätä kaventaa ihan vähän vyötäröstä, tämä on täydellinen!"
"Kun laihdun kolme kiloa, nämä housut sopivat prikulleen!"
"Tottakai jaksan pestä tämän neuleen käsin huolellisesti puristellen ja kuivattaa sen vaakatasossa."
"Näin upeilla kengillä ei ole tarkoituskaan juosta maratonia! Kyllä yhden illan jaksaa 12-senttisissä koroissa."
"Ai ei ole minun kokoani? No, on tämä niin hieno, että otan sitten seuraavan/edellisen koon."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.10.2009 13:47

Nasan voi siis lakkauttaa, kaikki määrärahat suunnattava sukkahousutehtailijoille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.10.2009 19:38

Eiköhän vaatteiden ostamisen tekniikka ole henkilöstä, ei sukupuolesta riippuvainen. Paljon harvempi nainen rakastaa tuntien shoppailuretkiä kuin populaarikulttuuri antaisi ymmärtää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2009 21:48

Tämän kirjoituksen innoittamana kannoin puolet vaatekaapin sisällöstä UFFille. Sen 1900-luvulla hankitun puolen. Lopetin itseni huijaamisen, minusta ei enää ikinä tule koon 36 tyttöä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi