Hollywoodin taidevarkaat

  • Maria Pettersson

Los Angelesissa arvokkain taide ei asu museossa. Beverly Hillsin ökytalojen seinillä roikkuu miljoonien arvoisia teoksia. Tämän tietävät myös taidevarkaat, joiden mukaan maalaukset, veistokset ja valokuvat lähtevät tämän tästä. Väärennöksiä tulee myyntiin joka viikko, sillä alueella pyörii enemmän rahaa kuin asiantuntemusta. Keräilijät myös ryöstävät itseltään: kun rahat käyvät vähiin, taulu ”ryöstetään” ja vakuutusyhtiö maksaa. Niinpä LAPD:lla oma taidevarkausyksikkönsä.

Tällä hetkellä LAPD tutkii isoa Andy Warholl -varkautta, jossa Angelo Drivella läntisessä Los Angelesissa sijaitsevasta kodista lähti ryöstäjien mukaan 11 Warhollin maalaamaa potrettia.
Arvokkaimmat varastetut taulut ovat Picassoja ja Chagalleja.

Salvador Dali kelpaa varkaille sekä maalauksina että veistoksina.

Valokuvissa johtaa Bruno Bernard, jonka Marilyn Monroesta ottamia valokuvia on ryöstetty monesta eri paikasta. Vähän aikaa sitten söpöjä pikku olentoja arvostava varas vei Takashi Murakamin veistoksen Mr. Cloud

LAPD palvelee uteliasta yleisöä kirjoittamalla jännimmät tapauksensa kaunokirjalliseen muotoon. Hurjat etsivätarinat ovat kuin Sir Arthur Conan Doylen kynästä.
Sivuilla voi myös ihmetellä etsityimpien taidevarkaiden kuvia. Richard Eszterhazy nyt näyttääkin epäilyttävältä, mutta kuka olisi uskonut puhelintyttö Corinna Kowalskyn ryöstävän asiakkaansa taideaarteet ja pakenevan?

Taidevarkauksiksi luokitellaan myös kateissa oleva natsi-käsinauha, arvokas sarjakuvalehti,
jättimäinen viktoriaaninen portti (tarina ei kerro, miten se on ryöstetty), 500 kiloa painava marmorinen aurinkokello sekä alligaattorin kallo. Ja kun Hollywoodissa ollaan, kateissa on tietenkin liuta Oscar-patsaita. LAPD etsii myös läjää ryöstettyjä elokuvaproppeja. Lähiaikoina on varastettu ainakin Ghostbusters-elokuvan psykokineettinen energiamittari, mekko elokuvasta Forrest Gump ja alienien elokuvassa Predator II käyttämät keihäs ja naamio.

3 kommenttia

Anonyymi

29.11.2010 23:01

Sisällöltään loistava artikkeli! Kiitos tästä!

Juuri tällä palstalla onkin ironista, että puhutaan taidevarkauksista. Täällä kun on taideasiantuntijoiksi itseään nimittäviä, jotka vaikuttavat varastavan muilta bloggaajilta kirjoituksiinsa sisältöä. Salvador Dalista ja muista helposti tunnistettavista taiteilijoista puhutaan puolihuolimattomasti, ikäänkuin kyseessä olisi lähiössä asuvan henkilön päivittäinen subjekti. On kuitenkin vaikea kuvitella, että esimerkiksi metrolla matkusteleva pissis, joka välillä pääsee todistamaan luonnottomissa asennoissa kulkevien ihmisten kyynärpäiden kolahtelua toisten ihmisten solisluihin (kovaa, todella kovaa) oikeasti voisi olla taiteesta mitään ymmärtävä. Jos ei tietysti contemporary art'iksi lasketa ekshibionistista käyttäytymistä auton konepellillä julkisella paikalla katulamppujen loisteessa. Minun mielestäni kyseessä on kuitenkin joko valhe, millä vääristynyt mieli pyrkii hankkimaan "kreditsejä", tai sitten kyseessä on moukkamainen käyttäytyminen, mutta enhän olekaan taiteen asiantuntija.

Loistava kirjoitus, kiitos!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.12.2010 15:28

Mikähän sarjakuvalehti mahtaa olla kyseessä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Pettersson

1.12.2010 15:53

Itse asiassa LAPD etsii kolmea arvokasta sarjakuvalehteä. Kyseessä ovat

Action Comics No. 1 vuodelta 1938. Lehdessä nähdään Teräsmiehen ensiesiintyminen.
Detective Comics No. 1, sarjan ensimmäinen lehti vuodelta 1937.
Detective Comics No. 27 vuodelta 1939. Batman tavataan tässä lehdessä ensimmäisen kerran.

Voro on siis todellakin tiennyt, mitä etsii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi